DSC 5167

 

Днями в Федерації профспілок Рівненської області відбулось засідання Територіальної тристоронньої соціально –економічної ради під головуванням Володимира Боярчука, очільника об’єднання організацій роботодавців регіону.

 

У ході засідання було розглянуло інформації Сторін про хід виконання Територіальної угоди за  I півріччя нинішнього року та виконання власних рішень ухвалених на попередніх засіданнях     ТТСЕР.

 

 

   Звіт  з виконання  Угоди від Сторони влади   представив Олексій Шамак, в.о. директора департаменту соціального захисту населення  облдержадміністрації. Він зазначив, що з 296 пунктів Угоди органів виконавчої влади безпосередньо стосуються 87 пункти або 29,4%. Спільна відповідальність передбачена 81 пунктами (27,4%) Угоди. Взяті зобов'язання, в основному, виконуються.

 

 .В області вживаються заходи щодо забезпечення сприятливих умов для розвитку підприємництва.

 

 

На підприємствах області продовжується робота з оновлення виробничих потужностей,  в ТОВ «Українські лісопильні», на ТзОВ «ОДЕК» Україна, в ТзОВ «Морган Феніче» йде  запровадження інновацій та прогресивних технологій.

 З метою забезпечення розвитку та реформування господарського комплексу і соціальної сфери в області реалізуються:

 

- Стратегія розвитку Рівненської області на період до 2020р.

 

- Програма економічного та соціального розвитку Рівненської області на  2017 рік.

 

У програмі розвитку інвестиційної діяльності в Рівненській області на 2016 – 2018 роки. визначено основні напрями активізації та розвитку інвестиційної діяльності в області, проведено аналіз стану та основних тенденцій інвестиційної діяльності, визначено стратегічні напрями та пріоритети інвестиційного розвитку Рівненщини.

 

Крім того, облдержадміністрацією ініційовано підготовку територіальними громадами проектних ідей для розроблення проектів, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу та субвенції з державного бюджету на формування та розвиток інфраструктури громад.

 

 

 

Зона особливої уваги ОДА- завдання  зростання заробітної плати штатних працівників в цілому. Так, заробітна плата штатних працівників Рівненської області у вересні 2017 року становила 6138 грн., що на 36,6 відс. більше порівняно з аналогічним періодом 2016 року.

 

Серед регіонів України Рівненщина за розміром заробітної плати посіла
18 місце та на 1213 грн. не досягала рівня оплати праці по Україні – 7351 грн. Поряд з цим, заробітна плата штатних працівників області перевищувала оплату праці у сусідніх областях: Волинська – 6100 грн., Житомирська – 6106 грн., Тернопільська – 5765 грн.

 

В структурі загального боргу по області борг економічно активних підприємств складає 96,3 відс., підприємств щодо яких реалізовується процедура відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом –  3,7 відс.

 

За даними Державної статистики станом на 01.10.2017 року Рівненська область по сумі невиплаченої заробітної плати (60345,8 тис. грн.) займає 14 місце. Борг області в структурі загальної заборгованості із виплати заробітної плати по Україні складає 2,4 відсотки.

 

  - Виконання норм та положень Регіональної угоди, як зазначив  Олексій Шамак-  постійно знаходяться на контролі  в обласній, районних державних адміністраціях та виконавчих комітетах рад міст обласного значення.

 

 - Нам не треба рівнятись на ті регіони . які за   показниками рівня заробітної плати стоять першими з кінця списку. Ми можемо і повинні досягти кращих результатів,-  зазначив у звіті з    виконання  взятих в Угоді зобов’язань профспілкової Сторони  щодо сприяння підвищенню заробітної плати  голова  Федерації профспілок області  Микола Шершун.  Аби  досягнути критеріїв гідної праці  на Рівненщині є невикористані резерви. І насамперед-розвиток і становлення підприємств,                                                                                                                                                                    які б по господарські  використовували  природний потенціал  Полісся    і налагодили б повний цикл виробництва:  сировина - готова продукція.  За цим-солідний внесок у виробничій потенціал області і вирішення проблеми зайнятості  у депресивних районах, яка таки  добряче дошкуляє.           

 

    Актуальним залишається питання нерівності в оплаті праці, наголосив лідер профспілок Рівненщини, Так,  зазначив  Микола Шершун ,співвідношення в оплаті праці між працівником основної професії та керівником підприємства подекуди досягає 1:200, різниця між розмірами заробітної плати працівників бюджетної та небюджетної сфер складає 30%, а  гендерний розрив в оплаті праці – майже 25%. При цьому, має тенденцію до постійного зростання сума заборгованості з виплати заробітної плати по області,.

 

Тільки на ДП «Рівненський  автомобільний ремонтний завод» заборгованість із заробітної плати  на 27жовтня  н.р. склала 2602,0тис.грн.

 

ФПО  тримає це підприємство на  постійному контролі. Разом з  колективом заводу, профспілковими лідерами пройшли всі інстанції з пропозиціями щодо відновлення роботи ДП «Рівненський  автомобільний ремонтний завод».

 

Звертались і до Уряду, і до Президента України, через народних депутатів виносили це питання на Верховну Раду. Голова ФПО зустрічався з з заступником Міністра Міноборони. Народний депутат  Сергій .Каплін,  який представляє інтереси  профспілок України  у ВР, спілкувався з колективом заводу та надав запит Уряду щодо проблемних питань стосовно   ДП «Рівненський  автомобільний ремонтний завод». Робимо все для того, щоб завод  отримав державне замовлення, а працівники мали робочі місця та цей процес іде дуже повільно і не зовсім зрозуміло, особливо з огляду на нагальні  потреби  для АТО.

 

   У поверненні заборгованості найбільш незахищеними залишаються працівники підприємств-банкрутів, яким заборгували 2216,5тис.грн, а реальні механізми повернення такої заборгованості відсутні.

 

Микола Шершун звернувся також до соціальних партнерів з тривогою щодо зростання в рази випадків ДТП на дорогах області  і  закликав примножити спільні зусилля для запобігання   цьому лиху.

 

    Олексій Бучинський ,заступник голови обласної  ради, відмічаючи  важливість саме такого формату консультацій та вироблення спільних рішень, зазначив, що  обласна рада працює за 44 програмами соціально-економічного розвитку області. І наразі у формуванні    кожної з них соціальні партнери можуть і повинні брати участь.

 

- Консультації з профспілкам необхідні депутатам, які теж представляють громадськість, зазначив він, нам треба об’єднуватися і  разом готувати звернення до парламентаріїв  в тих питаннях, які вирішуються  у вищих інстанціях.

 

  Сторони  ухвалили відповідне рішення та погодилися серед іншого  сприяти створенню профспілкових організацій,   продовжити  співпрацю щодо узгодження  дій для поступового підвищення рівня  заробітної плати працівників  та збільшення її частки  у собівартості продукції.

 

DSC 5157

 

                                                                                  

  ІАЦ  Федерації профспілок Рівненщини

 

Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4