DSC 0289

 

28 листопада лісівники всієї України вийшли на мирні акції з вимогою не допустити прийняття «Стратегії  реформування лісового господарства на період до 2022 року», кулуарно прийнятої Кабінетом Міністрів України 15 листопада.

Ця Стратегія не узгоджена з Держлісагентством, Мінфіном, Мінюстом, Мінекономрозвитку, Мінприроди. Окрім того, документ подається як такий, що не потребує громадського обговорення та не стосується соціально-трудової сфери і не впливає на ринок праці. Разом із тим передбачається створення «новоутвореного суб’єкта господарювання з корпоративними правами».

Відповідне рішення про загальнодержавні заходи було прийняте 23 листопада під час всеукраїнських зборів обласних профспілкових комітетів. Саме тоді лісівники України заявили про категоричну незгоду з діями Уряду щодо подальшої долі лісової галузі та поставили вимоги відмінити прийняття Стратегії, яка веде не до розвитку, а розвалу галузі та взяти до розгляду документ, напрацьований фахівцями та науковцями.

Зустрічі представників колективів та профспілкових організацій лісогосподарських підприємств Волині з головою Волинської облдержадміністрації Володимиром Гунчиком та головою облради Ігорем Палицею відбулися сьогодні й у нашій області.

Близько двох сотень лісівників прийшли сказати, що вони – потужний колектив, який може, знає як і готовий відстоювати інтереси держави та власні права на достойну працю.

Володимир Гунчик, який особисто вийшов на зустріч із людьми, зазначив:

– Як і ви, добре розумію, що такий спосіб вирішення питання може завдати значної шкоди роботі підприємств лісової галузі і навіть поставити під загрозу нормальне існування та діяльність колективів, які сьогодні бережуть зелені легені нашої планети. Розуміємо, що це може призвести до анархії. Дуже не хотів би, щоб наші лісогосподарські підприємства, які сьогодні дуже активно наповнюють місцеві бюджети, відчули негативні зміни у своїй роботі. Тому будемо разом робити все, щоб не допустити прийняття Стратегії у тій редакції, яка є, і напрацюємо документ, що дійсно сприятиме розвитку галузі. Для цього маємо детально все обговорити і назвати уряду чіткі переконливі пропозиції, чому не можна допустити створення вертикалі управління та передачі державних лісогосподарських підприємств у руки приватного власника.

Володимир Петрович також подякував лісівникам за соціальну роботу, зокрема допомогу 14-й бригаді, незахищеним категоріям населення, будівництво рекреаційних зон, які нині є найкращими в Україні. На завершення Володимир Гунчик зазначив, що звернення лісівників буде розглянуто у найкоротші терміни та направлено на розгляд Кабінету Міністрів.

Із представниками колективу волинських лісівників зустрівся також Ігор Палиця. Голова обласної ради вислухав вимоги і зі свого боку пообіцяв сприяння щодо врегулювання питання на рівні держави, зазначивши, що Стратегія реформування лісової галузі не може бути прийнята у такому форматі, який нині затверджений Урядом.

Тож найближчим часом відбудеться засідання президії обласної ради, буде обговорено та напрацьовано окремі пункти вимог, які стосуватимуться реформи лісової галузі.

Ігор Палиця зазначив, що відповідне звернення лісівників та позицію Волинської обласної ради буде направлено на ім’я Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

Перелік вимог, із якими профспілка лісівників звертається до Кабінету Міністрів лісівники України і Волині зокрема, озвучив голова обласної організації профспілки працівників лісової галузі України Павло Матіюк.

Перш за все, і це було прийнято у резолютивній частині загальноукраїнських профспілкових зборів, представники трудових колективів державних лісогосподарських підприємств вимагають:

– відмінити рішення Уряду від 15 листопада 2017 року «Щодо схвалення Стратегії розвитку лісового господарства на період до 2022 року».

 – Допрацювати Проект «Стратегії  розвитку лісового господарства України», який розроблений Держлісагентством із залученням фахівців лісової   галузі та схвалений міжнародними експертами, із широким обговоренням в суспільстві   та  узгодженням з галузевою Профспілкою.

 – Відновити фінансування бюджетної програми 2805060 «Ведення лісового і мисливського господарства, охорони і захисту лісів» на 2018 рік в сумі не менше 730 млн грн.

 – Передбачити пряме підпорядкування Держлісагентства Кабінету Міністрів України та визначити його головним розпорядником бюджетних коштів.

  – Вважати неможливим подальший курс на створення в Україні єдиного лісогосподарського підприємства (компанії), що може привести до ліквідації діючих лісогосподарських підприємств.

 – Унеможливити приватизацію державних лісогосподарських підприємств або передачу їх в концесію.

Чи дослухаються до здорової робочої логіки людей, які десятки років опікуються лісовою галуззю, у Кабінеті міністрів – поки невідомо. Однак уже відчутно початок потужної дискредитаційної кампанії щодо керівників профспілок лісової галузі.

Важливо те, що на Волині, все-таки, є чітка позиція найвищого керівництва області, в якій домінують державницькі інтереси!

Аргументоване викладення бачення лісівниками подальшого розвитку стратегічно важливої для країни галузі, як і пропозиції щодо реально дієвих змін, уже найближчим часом будуть донесені до людей, які мають повноваження приймати доленосні для України рішення.

ТЕКСТ РЕЗОЛЮЦІЇ ЩОДО ПОЗИЦІЇ ПРОФСПІЛКИ У ЗВ’ЯЗКУ ІЗ СХВАЛЕННЯМ КМУ “СТРАТЕГІЇ РЕФОРМУВАННЯ ЛІСОВОГО ГОСПОДАРСТВА НА ПЕРІОД ДО 2022 РОКУ”