P1160586

 

На позачерговому засіданні Закарпатської обласної Ради профспілок розглянуто питання «Про захист соціально-економічних та майнових прав профспілок». Необхідність його проведення була викликана жорстким протистоянням між Державною судовою адміністрацією та Закарпатською облпрофрадою за право власності на Будинок профспілок в м. Ужгороді на пл. Народній, 5, яка набуває дедалі більшої гостроти.

На засіданні Ради були присутні заступник Голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко та заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Віктор Мікулін. У засіданні мав також взяти участь народний депутат України, представник Федерації профспілок у Верховній Раді України Сергій Каплін. Однак через термінові парламентські справи Сергій Миколайович не зміг приїхати у Закарпаття. Він надіслав на адресу зібрання листа, в якому висловив підтримку дій профспілок Закарпаття за свої майнові права та готовність надати особисту допомогу при вирішенні цього питання на національному рівні.

Гострим і взаємозацікавленим став розгляд питання, яке виносилося на порядок денний. Тон у цій розмові задав голова Закарпатської облпрофради Володимир Фленько, виступ якого був емоційним і аргументованим. Володимир Юрійович особисто брав участь у судових засіданнях, рішення яких були прийняті всупереч здоровому глузду, з грубим порушенням норм судочинства, за повного ігнорування позиції і доводів профспілок, а також обласної державної адміністрації, яка підтримує профспілки. Цими упередженими рішеннями обласну раду профспілок було позбавлено права власності на будівлю профспілок, яка належить їй на законних підставах протягом 55 років.

Конфліктна ситуація, що виникла у Закарпатті і вносить дестабілізацію у суспільно-політичне життя краю, вже отримала не тільки національний, але й міжнародний розголос. Голос профспілок Закарпаття, підтриманий Федерацією профспілок України, почуто у Брюсселі. Результатом цього стало звернення Генерального секретаря Європейської федерації профспілки громадського обслуговування Яна Віллема Гудріана до Президента України Петра Порошенка та Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, в якому наголошується на тому, що відчуження будівель територіальних профоб’єднань в Ужгороді і Полтаві є порушенням європейських та міжнародних норм, а ці об’єкти мають бути повернуті профспілкам, щоб вони могли здійснювати тут свою статутну діяльність.

Серед питань соціально-економічного захисту членів профспілок Володимир Фленько виділив надзвичайно важливу і гостру для Закарпаття проблему відтоку кваліфікованих кадрів за кордон. Її наслідком стало те, що в багатьох медичних закладах краю вже не вистачає фахівців. Налаштовані на виїзд в сусідні країни Євросоюзу і чимало випускників навчальних закладів області, адже заробітна плата за кордоном набагато вища, ніж в Україні.

У своїх виступах на засіданні Ради голови обласних організацій профспілок працівників охорони здоров’я – Володимир Турок, культури – Наталія Товтин, голова Хустської міської організації профспілки працівників освіти Володимир Квик, голова Мукачівської районної профспілкової організації працівників державних установ Марія Попінчак, голова первинної профспілкової організації студентів Ужгородського національного університету Ростислав Головчанський, начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Закарпатській області Ігор Сегляник порушували проблеми окремих галузей, соціального партнерства, молодіжного руху, оздоровлення працюючих та дітей, вносили пропозиції щодо поліпшення ефективності соціально-економічного і майнового захисту профспілок.

Заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін акцентував увагу на питаннях соціального діалогу влади і профспілок у нашій області. Заступник Голови Федерації профспілок України Володимир Саєнко зупинився на питаннях єдності дій ФПУ, їх членських організацій під час наступу на права профспілок, діяльності Фонду соціального страхування, відповів на пропозиції і запитання присутніх.

Під час свого перебування у Закарпатті заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко і голова облпрофради Володимир Фленько мали робочу зустріч з головою Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадієм Москалем. На ній йшлося про ефективний соціальний діалог між владою і профспілками в області, підтримку ОДА дій профспілок за право власності на будівлю на площі Народній, обговорено питання діяльності санаторно-курортних і туристських закладів профспілок у Закарпатті.

На фото:

- у президії зібрання;

- на засіданні обласної ради профспілок;

- виступає голова облпрофради Володимир Фленько;

- на трибуні – заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко;

- під час засідання (справа наліво): заступник Голови ФПУ Володимир Саєнко, голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки – член Ради ФПУ Тетяна Повханич, голова облпрофради Володимир Фленько, заступник голови Закарпатської ОДА Віктор Мікулін.

 

 

P1160567

 

P1160571

 

P1160590

 

 

P1160593

 

 

Фото автора

Сергій Баранчиков,

завідувач відділу організаційно-

гуманітарної роботи

Закарпатської облпрофради