ОБ

Завдання Профспілки працівників оборонної промисловості України щодо захисту трудових та соціально-економічних інтересів людини праці, шляхи підвищення якості та дієвості цієї діяльності обговорили 21 березня учасники засідання Центральної Ради Профспілки. У заході взяв участь та виступив Перший заступник Голови СПО обєднань профспілок, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін.  

 

У доповіді голови Профспілки Олександра Черниша, виступах учасників засідання зазначалось, що Профспілка відповідно до Основних напрямів діяльності, ухвалених VІІI з’їздом на 2016-2020 роки,  цілеспрямовано працює над  підвищенням ролі і значення Профспілки та її організаційних ланок в умовах системних змін, які відбуваються в суспільстві та галузі  ОПК. За час після з’їзду в розвитку держави відбулося як багато позитивних так і негативних змін, зокрема відбулося значне реформування країни, яке спричинило значні економічні і соціальні проблеми. Реформування торкнулося кожного громадянина держави, а також членів нашої Профспілки. Реформування медицини, соціальних інституцій, децентралізація, пенсійна реформа. Від реформ очікують кращого стану суспільства, стабільності, а всі ці реформи не позначилися в суспільстві позитивно. Порушуються конституційні права людини праці, скасовуються і обмежуються соціальні гарантії і стандарти, відбувається пряме нехтування інтересами людини праці з боку держави. Під гаслами реформ, оптимізації та реорганізації відбувається  скорочення працюючих і ліквідація профспілкових організацій, чиниться тиск, а іноді й переслідування профспілкових активістів. 

            За останні роки відбулося значне скорочення розміру реальної заробітної плати, причиною цього стали збільшення цін на енергоносії, побутовий газ, електроенергію, значно зросла оплата за комунальні послуги. Також збільшилися ціни на продукти харчування та товари першої необхідності, що призвело до того, що збільшення заробітної плати не призвело до збільшення добробуту людей. Також темпи інфляції випереджають темпи зростання заробітної плати.

 В цих умовах, які супроводжуються викликами правового та соціального характеру, Профспілка здійснює пошук нових форм і методів роботи, удосконалює шляхи конструктивної  співпраці та соціального діалогу з органами державної влади та роботодавцями, для забезпечення  своєчасного та ефективного захисту членів Профспілки, збереження профспілкового членства. Зважаючи на це, під постійною увагою в умовах реформування перебувають питання належного фінансового забезпечення підприємств галузі, її кадрового потенціалу, підвищення заробітної плати, поліпшення умов праці, дотримання і виконання  конституційних прав та гарантій працівників.

Продовжується соціальний діалог між Профспілкою працівників оборонної промисловості України та ДК «Укроборонпром». Свідченням цього є укладена Галузева угода на 2017 – 2020 роки.

 Вимоги сьогодення потребують від Профспілки та її організаційних ланок підвищення ефективності правозахисної та організаційно-інформаційної роботи, фінансового зміцнення, зростання професіоналізму профспілкових лідерів і профактиву, активної громадянської позиції кожного члена Профспілки. Зусилля профспілкових активістів мають бути спрямовані на формування свідомого профспілкового членства, популяризацію діяльності Профспілки та її організаційних ланок.

У своєму виступі заступник Голови ФПУ Олександр Шубін проінформував присутніх про напрями діяльності Федерації профспілок України щодо захисту законних прав та інтересів людини праці. Він підкреслив: завдання перед ФПУ було чітко окреслено на з’їзді, засіданнях Президії та Ради Федерації. Серед пріоритетних напрямів – переговорний процес з учасниками соціального діалогу щодо проекту Генеральної угоди на новий строк, поглиблення та удосконалення соціального діалогу на всіх рівнях, вимоги до Верховної Ради, Уряду, окремих міністерств та відомств на захист соціально-економічних інтересів працівників.

Як наголосив заступник Голови ФПУ, профспілки також намагаються у законодавчому та практичному полі вирішувати питання дотримання принципу соціальної справедливості щодо рівня заробітної плати, пенсійного забезпечення.   

Після обговорення доповіді Центральна Рада Профспілки постановила:

1. Вважати  пріоритетним напрямом діяльності виборних органів Профспілки та організаційних  ланок - захист   трудових, соціально-економічних  прав та інтересів  працівників,  підвищення  престижу  праці,  соціального статусу працівника ОПК у суспільстві.

2. Підтримати позицію Федерації профспілок України при укладенні генеральної угоди на новий термін.

3. Продовжити роботу по внесенню змін та доповнень до Галузевої угоди між Профспілкою оборонної промисловості України, Мінекономрозвитку України та ДК «Укроборопром» на 2017-2020 роки.

  4. Організаційним ланкам Профспілки:

4.1. Активізувати координацію діяльності профспілкових організацій у відстоюванні трудових,  соціально-економічних прав працівників галузі.  

4.2. Готувати питання з соціально-економічного захисту працюючих і виносити їх на засідання профкому, збори, конференції.

4.3. Вчасно надавати інформацію до Центральної Ради Профспілки про стан виконання Галузевої угоди та укладання і виконання колективних договорів.

4.4. Вести облік усіх соціально незахищених категорій членів профспілки (учасники бойових дій, чорнобильці, інваліди, сироти, багатодітні сім’ї тощо) для врахування їх потреб в колективному договорі.

4.5. Посилити виконавську дисципліну профспілкових організацій для забезпечення реалізації рішень виборних органів Профспілки усіх рівнів та  удосконалити їх взаємодію  на засадах персональної відповідальності керівників.

4.6. При укладенні колективного договору на новий термін користуватися Галузевою угодою між Профспілкою оборонної промисловості України, Мінекономрозвитку України та ДК «Укроборопром» на 2017-2020 роки.

4.7. Проводити аналіз економічної діяльності підприємства та ініціювати збільшення розміру заробітної плати.

4.8. Взяти під особистий контроль питання своєчасної  виплати заробітної плати працівників у повному обсязі, використовуючи всі можливі засоби впливу, в тому числі: звертатися до Державної інспекції з питань праці, притягнення керівників підприємств до відповідальності в тому числі й фінансової. 

4.9. Своєчасно реагувати на заяви, скарги працівників, вивчати причини їх виникнення, допомагати працівникам їх вирішувати в переговорах з адміністрацією, направляти адміністрації свої пропозиції щодо їх недопущення.

4.10. Взяти під особистий контроль питання своєчасності і повноти страхових виплат працівникам у зв’язку з хворобою, вагітністю та пологами.

4.11. Ініціювати проведення планової та позапланової атестації робочих місць.

4.12. Відслідковувати і запобігати суттєвим змінам у виробничому процесі.

4.13. Проводити разом з адміністрацією  наради  з питань реорганізації, оптимізації, роботизації виробництва з метою недопущення негативних наслідків вивільнення працівників. 

4.14. В колективний договір внести розділ «Навчання та перекваліфікація на виробництві»

4.15. При реформуванні підприємств ОПК домагатися недопущення масового вивільнення працівників.

 Центральна Рада Профспілки обговорила також низку інших питань.

Прес-центр ФПУ

 

ОБ1

 

ОБ3

 

ОБ4

 

ОБ5