011

 

 

4 квітня 2018 року відбулося ІІІ засідання Ради Миколаївської обласної ради профспілок. На засідання Ради були запрошені члени обласної ради профспілок, члени Ревізійної комісії, голови первинних профорганізацій. В роботі Ради взяли участь: перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська, генеральний директор обласної організації роботодавців «Промисловці та підприємці Миколаївщини» Олександр Шпиль, начальник відділення НСПП в Миколаївській області Оксана Євченко, начальник відділу зайнятості, трудових відносин та соціального діалогу управління праці та зайнятості департаменту соціального захисту населення Миколаївської облдержадміністрації Ірина Кушнір.

ІІІ засідання Ради відкрив голова облпрофради Юрій Толмачов.

Перед початком роботи Ради голова облпрофради урочисто вручив відзнаки ФПУ. За вагомий особистий внесок у розвиток профспілкового руху Миколаївщини, високий професіоналізм, багаторічну сумлінну працю, активну роботу по захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок нагрудним знаком ФПУ «Заслужений працівник профспілок України» нагороджена заступник голови обласної ради профспілок – Любов Онищенко.

Почесними знаками ФПУ нагороджені переможці обласного огляду-конкурсу на кращу первинну профспілкову організацію «Активна первинка - сильна профспілка»: нагрудним знаком ФПУ «Профспілкова звитяга» - голова первинної профорганізації академічного українського театру драми та музичної комедії – Євген Безух та голова первинної профорганізації адміністрації Корабельного району Миколаївської міської ради – Ольга Попова; нагрудним знаком ФПУ «Профспілкова відзнака» - голова первинної профорганізації АТ «Спорттовари» Валентина Бондар.

З доповіддю «Про дії обласного профоб’єднання по захисту інтересів членів профспілок у 2017 році та основні напрямки роботи облпрофради та її членських організацій у 2018 році» виступив голова обласної ради профспілок Юрій Толмачов.

В своїй доповіді голова облпрофради зазначив, що 2017 рік разом зі складними соціально-економічними умовами позначився законодавчими новаціями у багатьох сферах суспільного життя: змінено оплату праці та пенсійну систему, розпочато реформування державної служби, судової, освітньої, медичної систем. У профспілковій діяльності, в рамках оголошеного Федерацією профспілок України Року первинної профспілкової організації, головну увагу приділено підтримці та активізації діяльності «первинок» як головної ланки профспілок.

З метою підвищення професіоналізму профактиву в області налагоджена система навчання та підвищення кваліфікації профспілкових кадрів та активу на усіх рівнях. Ця система включає: постійно діючі семінари облпрофради та обласних галузевих профорганізацій, щоквартальні заняття громадського Університету правових знань, організованого облпрофрадою спільно з відділенням НСПП; проведення Днів облпрофради на підприємствах Миколаєва та в районах області; навчання членів Молодіжної ради облпрофради.

Незважаючи на позитивну динаміку статистичних показників, економіка Миколаївської області, як і держави в цілому, досі перебуває у депресивному стані. Загальною проблемою залишається повільний і нестабільний розвиток вітчизняного виробництва і внутрішнього ринку, від чого безпосередньо залежить забезпечення продуктивної зайнятості. Серед проблем у сфері зайнятості на сьогодні на перший план виходять: постійно зростаюча трудова міграція, значна кількість працюючих у режимі неповного робочого часу; тіньова зайнятість та, відповідно, тіньова заробітна плата.

Щодо оплати праці найбільш гострими проблемами є недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці та заборгованість із виплати заробітної плати і сплати страхових внесків. Недосяжним поки що є недопущення звільнення працівників без погашення їм боргів із виплати заробітної плати.

Протягом 2017 року здійснювалась правозахисна робота територіального профоб’єднання. Фахівцями облпрофради проводилась робота з письмовими та усними зверненнями членів первинних профорганізацій, обласних комітетів, проводився особистий прийом членів профспілок, виїзні прийоми на звернення профспілкових організацій та спілчан. Протягом року в рамках громадського контролю проведено 15 перевірок підприємств, установ, організацій, виявлено 46 порушень трудового законодавства щодо 83 найманих працівників. Надано близько 700 консультацій, а також з метою захисту інтересів членів профспілок у судових органах складено 47 позовів та інших процесуальних документів. Фахівцями з питань правової роботи облпрофради взято участь у 32 судових засіданнях з метою захисту прав спілчан. За винесеними на користь працівників судовими рішеннями стягнено 17,4 тис. грн.

Щодо оплати праці найбільш гострими проблемами є недодержання мінімальних гарантій в оплаті праці та заборгованість із виплати заробітної плати і сплати страхових внесків. Недосяжним поки що є недопущення звільнення працівників без погашення їм боргів із виплати заробітної плати.

Далі голова облпрофради Юрій Толмачов проінформував, що в області у 2017 році укладено обласну Угоду з регулювання соціально-економічних питань на 2017-2020 роки, продовжено співпрацю із соціальними партнерами в рамках 12 двосторонніх та тристоронніх угод про співпрацю. Внаслідок реформи децентралізації з’явилася потреба будувати соціальний діалог на рівні об’єднаних територіальних громад.

На виробничому рівні основним питанням на сьогодні є встановлення на належному рівні заробітної плати (з урахуванням норм галузевих угод), витрат на охорону праці тощо.

В обговоренні доповіді взяли участь: голова первинної профспілкової організації обласної офтальмологічної лікарні – Віктор Косиченко; голова обласної організації профспілки працівників культури - Любов Назарова; голова Ради профспілки працівників освіти Баштанського району – Олександр Васюнькін, перший заступник начальника управління Держпраці у Миколаївській області Яна Скуратовська та начальник відділення НСПП в Миколаївській області Оксана Євченко.

Розглянувши та обговоривши питання порядку денного, обласна рада профспілок прийняла відповідні рішення, а саме: першочерговим завданням профспілкових організацій усіх рівнів вирішено вважати організацію ефективного громадського контролю за додержанням законодавства України, проведення постійного правового всеобучу профактиву з питань захисту трудових прав та інтересів членів профспілок; продовжити співпрацю з управлінням Держпраці у Миколаївській області, відділенням НСПП в Миколаївській області, органами державної влади та місцевого самоврядування у питаннях додержання роботодавцями трудового законодавства України; ініціювати проведення спільних перевірок підприємств, установ та організацій державними інспекторами та представниками профспілок щодо додержання трудового законодавства; поширювати практику судового захисту членів профспілок шляхом надання правової допомоги при складанні процесуальних документів, представництва інтересів спілчан у судах в усіх випадках порушення трудових прав; вживати активні солідарні дії у відстоюванні прав та інтересів членів профспілок, надавати підтримку учасникам колективних трудових спорів, включаючи правове, інформаційне та організаційне забезпечення та ін.

З інформацією про виконання бюджету облпрофради за 2017 рік та затвердження бюджету на 2018 рік виступила завідувач фінансовим відділом - головний бухгалтер облпрофради Любов Гакаленко. Рада затвердила показники виконання бюджету за 2017 рік та бюджет Миколаївської облпрофради на 2018 рік

 

Відділ з організаційних питань

Миколаївської обласної ради профспілок

 

 

012

 

013

 

014