09

 

В м. Луцьк 3 – 4 квітня 2018 р. Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України провела регіональний семінар на тему: «Вплив трудової міграції українських будівельників на ринок праці західного регіону України. Позиція профспілки і роботодавців» в Навчально-методичному центрі профспілок Волинської області.

Участь в семінарі взяли представники: Державної міграційної служби України, управління з питань праці Луцької міської Ради, управління Держпраці, Федерації Профспілок Волинської області, Хелмського відділу товариства «Спільнота Польська» Польща (STOWARZYSZENIE "WSPÓLNOTA POLSKA" Oddział w Chełmie, Poland), керівники обласних і первинних організацій Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, професійно - технічних навчальних закладів, представники організацій роботодавців Волинської області, керівники будівельних підприємств м. Луцьк, компаній і громадських організацій, щодо питань з працевлаштування за кордоном і ЗМІ.

На розгляд учасників була представлена презентація Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України з висвітлення питань, щодо стану ринку праці (будівельна галузь) в Волинській області та впливу міграції на ринок праці західного регіону України; прикордонної трудової міграції і специфіка працевлаштування українців за кордоном; умов праці українських трудових мігрантів (будівельників) в країнах ЄС; законодавче забезпечення прав і соціальних гарантій українських трудових мігрантів (будівельників) в країнах ЄС.

Учасниця семінару пані Вероніка Мацелюх (Товариства «Спільнота Польська» - STOWARZYSZENIE "WSPÓLNOTA POLSKA") представила презентацію, щодо регулювання легальної праці в Польщі.

Продовженням даної презентації був міні-тренінг з питань легального працевлаштування за кордоном, та видів трудових договорів (на прикладі Польщі), який відбувся на другий день семінару.

Учасники семінару обговорили аналітичну інформацію щодо реального стану трудової міграції у західних регіонах України. З даного питання відбулась жвава дискусія учасників.

Керівники будівельних підприємств Волинської області зазначили, що вони зацікавлені в збереженні робітничих кадрів у себе на підприємствах. Враховуючи міграційні процеси, які триватимуть й надалі, відтік робочої сили з Волині і західних регіонів України буде стимулювати підвищення зарплати. На думку одного з керівників будівельного підприємства, на даний час заробітна плата у 20 тис. грн, може допомогти переглянути рішення людини, щодо трудової міграції. В даному контексті головна позиція профспілок і роботодавців, є спільна участь у реформі оплати праці.

Загалом учасники семінару наголосили, що українські громадяни обирають шлях трудової міграції, тільки для заробітку.

В західному регіоні, як і по Україні існує проблема, не повернення молоді на батьківщину після навчання за кордоном. Також багато молоді після отримання освіти, обирає шлях трудової міграції задля покращення майбутнього життя.

Представники компаній і громадських організацій щодо питань з працевлаштування за кордоном акцентували увагу присутніх, що волиняни працюють не тільки в Польщі та в інших країнах ЄС (Італія, Чехія) і навіть у США. Голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України (Керівник проекту «Вплив трудової міграції українських працівників на ринки праці України і ЄС (на прикладі будівельників)» - Василь Андреєв, приділив увагу, проблемі трудової міграції українців до країн ЄС (будівельна галузь), акцентував увагу присутніх на позиції профспілки і роботодавців, щодо цієї проблеми, та зазначив про актуальність надання інформації, щодо специфічних умов праці в секторі будівництва в країнах ЄС, для українців працюючих за кордоном.

 

В рамках семінару на телеканалі "Нова Волинь" відбувся прямий телевізійний ефір на тему: «Трудова міграція українських будівельників: що непокоїть профспілки?».

 

Довідкова інформація: Семінар організовано за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».    

 

ПРОФЕСІЙНА СПІЛКА ПРАЦІВНИКІВ БУДІВНИЦТВА І

ПРОМИСЛОВОСТІ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ УКРАЇНИ