Изображение 11313

 

23 травня під стінами Дніпровської міськради перед початком сесії ради відбулась акція протесту проти політики чиновників щодо освіти і культури міста.

 

         Об’єднавши спільні зусилля, обласні профспілкові організації працівників культури і освіти разом з громадськими організаціями «Правозахисна справа» та «Батьківська рада художніх шкіл м. Дніпро» ось уже кілька місяців протестують проти дій департаменту гуманітарної політики міськради, спрямованих на зменшення фінансування і ліквідацію закладів освіти, культури і спорту, скорочення в них технічного персоналу, підвищення плати за навчання в школах естетичного виховання (причому в рази – з 200-300 грн. до 1200 – 1600 грн., що автоматично зачиняє двері до них для більшості городян).

         У лютому цього року кілька акцій з цього приводу провели освітяни, але влада не відреагувала, продовжуючи скорочення працівників, і тому було вирішено діяти спільно з профспілкою працівників культури і громадськістю, які також були стурбовані цими проблемами.

 

Изображение 11348

 

         Спільно було організовано збір підписів під петицією (її розміщено на сайті міськради), кілька прес-конференцій та інших резонансних заходів громадського впливу на владу.

         Зазначимо при цьому, що хоч чиновники від діалогу й не відмовлялись, намагаючись якось знизити градус кипіння, але ніяких конкретних кроків по виконанню вимог профспілок так і не зробили (за виключенням, правда, заяви якраз напередодні акції мера міста Бориса Філатова про те, що він ветував рішення міськради про збільшення плати за навчання в школах естетичного виховання, зняв розгляд цього питання з черги денної сесії та виніс догану керівнику департаменту). Більше того, розпочався відвертий тиск на профспілковців, активістів-викладачів та керівників закладів.

 

Изображение 11346

 

   І тому в підсумку справа дійшла до масової протестної акції профспілок і громадськості під стінами міськради, яка зібрала більше півтисячі учасників – працівників закладів, профактивістів, батьків дітей та інших небайдужих громадян. Солідарну підтримку діям своїх колег надали своєю участю представники Обласного об’єднання профспілок, профспілки металургів і гірників та інших облпрофорганізацій.

         У своїх виступах голова облпрофорганізації працівників культури Анатолій Яловий, представники міської ради голів профорганізацій освіти - Еліна Кузьменко, Любов Герховська, Людмила Йосипова, громадськості - Михайло Яценко, Сергій Чернявський та інші зажадали від міської влади припинити руйнування в місті системи освіти і культури, яке здійснюється під лозунгом «оптимізації» та економії міського бюджету, і сісти за стіл переговорів з профспілками і громадськістю для вирішення зазначених питань в інтересах мешканців міста, членів профспілок.

 

Изображение 11363

 

         Начальник управління культури департаменту гуманітарної політики міськради Є.Хорошилов, який виступив на мітингу, намагався заспокоїти пікетувальників, запевняючи їх, що владою вживаються заходи для виправлення ситуації.

       Учасники акції вручили свої вимоги керівникам міста, депутатам міськради, які знаходились в сесійному залі. Насамперед, вони стосуються скасування наказу департаменту гуманітарної політики №29 про оптимізацію штатних розписів комунальних закладів і підприємств та припинення протизаконного звільнення працівників і тиску на керівників, припинення практики переводу на самоокупність мистецьких та спортивних шкіл, забезпечення належного їх фінансування.

 

Изображение 11337

 

   За підсумками акції вдалося домовитися про створення робочої групи з представників профспілок, громадськості та департаменту міськради для вирішення зазначених питань і розробки сучасних програм розвитку освіти і культури міста. Свою роботу вона повинна розпочати вже 24 травня.

Хід акції протесту висвітлювали численні представники місцевих і центральних органів масової інформації, профспілкові журналісти.

                     Изображение 11333 1

 

В.Коврига,

зав. прес-центром Дніпропетровського облпрофоб’єднання