Изображение 025

 

З квітня 2018 року розпочалася національна кампанія з вибору лікаря: українці зможуть обирати терапевтів, педіатрів чи сімейних лікарів, заклади яких підключились до електронної системи охорони здоров’я.

З метою висвітлення для членів профспілок столичного регіону питання щодо шляхів реалізації медичної реформи в місті Києві, Київська міська рада профспілок спільно з Київською міською профспілкою працівників охорони здоров’я провела засідання круглого столу на тему: «Про хід реалізації медичної реформи в місті Києві. Проблеми та перспективи. Реалізація Урядової програми «Доступні ліки».

 

Участь у засіданні круглого столу з обговорення ходу реалізації медичної реформи в місті Києві, проблем та перспектив, реалізації Урядової програми «Доступні ліки» взяли: голова постійної Комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціального захисту Олег Гелевей, директор Департаменту охорони здоров’я Київської міської державної адміністрації Валентина Гінзбург, Голова Київської міської організації галузі охорони здоров’я Володимир Симоненко, довірений лікар ФПУ Віталій Легков, головний лікар дитячого консультативно-діагностичного центру Дніпровського району Сергій Скрипка, директор дитячого закладу ім. Ю. Гагаріна ДАХК «Артем» Григорій Піхно, Голова Київської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я Олексій Початовський, заступник Голови Ради Київського відділення Громадської організації «Українська асоціація сприяння охороні здоров’я населення» Святослав Ханенко, керівники членських організацій Міськпрофради, голови профкомів первинних профспілкових організацій, фахівці Міськпрофради.

 

Изображение 001

 

Відкриваючи захід, у вступному слові, голова Київської міськпрофради Валентин Мельник зазначив щодо важливості обговорення розпочатої реформи, оскільки здоров’я громадян – найважливіше питання, основне завдання – почути від спеціалістів, які кроки здійснені, в чому потрібна допомога. Звернув увагу, що за статистичними даними, витрати населення на медицину збільшилися, кадри мігрують, в столиці не вистачає 6 тис. медичних працівників, зміни, які відбуваються в галузі протягом останніх років, на думку пересічних громадян не відповідають реаліям, враховуючи, що наразі розпочата кампанія з обрання сімейних лікарів та укладення з ними Декларацій – необхідності посилення інформаційно-роз’яснювальної роботи, збільшення фінансування медичної галузі.

У своїй доповіді, під час якої учасникам було продемонстровано слайди, заступник Голови Київської міської профспілки працівників охорони здоров’я Сергій Кубанський поінформував які зміни несе реформа (проведення якої передбачено до 2020 року), які проблеми турбують, які послуги залишаються безоплатними, щодо роботи Профспілки із захисту прав та гарантій працівників медичної галузі. Зокрема, зазначив, що найболючішим питанням є рівень оплати праці медичних працівників (при розрахунку тарифів та коригувальних коефіцієнтів базою для визначення компоненту оплати праці медичних працівників є величина, що є не меншою за 250% середньої заробітної плати в Україні за липень року, що передує року, в якому будуть застосовуватись такі тарифи та коригувальні коефіцієнти, і за цими підрахунками їх зарплата повинна становити 17347 грн, проте в реаліях середня зарплата медпрацівників Києва складає навіть менше половини вказаної цифри), законодавче збільшення навантаження на медиків (реформою необґрунтовано збільшено норми), збереження надбавок і доплат, проблемним питанням є також паліативна допомога.

 

Изображение 016

 

Директор Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург поінформувала, що міська влада працює над питаннями щодо підвищення зарплати працівникам медичної галузі, доступності та якості для громадян медичних послуг. Разом з тим наголосила, що фінансуватися повинна конкретна послуга. Поінформувала, що на сьогодні близько 16% населення столиці вже підписали декларації з обраним сімейним лікарем, щодо роботи адміністрації з покращення якості послуг в медичних закладах, пологових будинках. Що стосується реалізації Урядової програми «Доступні ліки», у минулому році було спрямовано видатків з міського бюджету 52 млн грн і задіяні 346 аптек, то у 2018 році на ці цілі передбачено 75,4 млн грн., задіяні 636 аптек, за січень-травень ц.р. з міського бюджету вже виділено 31,4 млн грн.

Під час свого виступу голова постійної Комісії Київради з питань охорони здоров’я та соціального захисту Олег Гелевей відзначив, що ситуація в медицині дуже складна, на його переконання немає ніякої реформи, у всіх громадян постає питання: чи достатньо 370 грн на рік для лікування людини? Основний захід, який потрібно здійснити – це збільшення фінансування на медичну галузь, надати кошти лікарням і не треба реформи. Одночасно наголосив, що Комісія відкрита для спілкування, закликав приходити та розповідати про проблеми.

Голова профкому ПрАТ «Фармак» Павло Олексійчук відзначив щодо безпечності українських ліків, 25% продукції «Фармак» іде на експорт. Наголосив щодо необхідності здійснення закупівлі іноземних ліків за прозорою процедурою, надання преференцій Києву при закупівлі ліків вітчизняного виробництва.

Заступник Голови Ради Київського відділення Громадської організації «Українська асоціація сприяння охороні здоров’я населення» Святослав Ханенко запропонував створити під керівництвом Сторони профспілок Координаційну раду, щоб працювала з проблемами, формувала правила і організовувала їх виконання.

 

Изображение 021

 

Під час обговорення столичні профспілки порушували перед представниками міської влади низку питань, які турбують всіх громадян: яка судьба очікує екстрену медичну допомогу, невідкладну швидку допомогу; чи будуть надаватися послуги, якщо людина не уклала договір (а його потрібно укласти до 1 січня 2019 року); звертали увагу, що законодавчо не вирішено багато хронічних питань, так як кроки з реформування соціально важливої та стратегічної галузі не підкріплені юридично, економічно та інформаційно; чи будуть сімейні лікарі ходити на виклики; щодо проблем підписання Декларацій з лікарем – не можуть укласти договір з фахівцем, якому довіряють – в нинішніх списках немає ні його поліклініки, ні його прізвища; як бути людини, яка не знає який досвідчений терапевт, в лікарні за місцем проживання дільничні терапевти постійно змінюються, і людина навіть не знає свого лікаря; щодо поліпшення якості послуг; створення відповідних умов роботи працівникам галузі; необхідності посилення інформаційної роботи; збільшення фінансування медичної галузі; забезпечення дитячих оздоровчих закладів лікарями та багато інших питань.

 

 Изображение 007


Управління з соціально-економічних питань

та соціального діалогу