Цими днями відбулося засідання Івано-Франківської обласної тристоронньої соціально-економічної Ради (ОТСЕР), де обговорено питання: Про дії сторін соціального діалогу (роботодавці, профспілки та влада) щодо врегулювання конфліктної ситуації на Бурштинській ТЕС та Про звернення Надвірнянської міської ради щодо негативних наслідків для місцевих бюджетів реорганізації в НГВУ “Надвірнанафтогаз” ПАТ “Укрнафта”. З обох питань доповідала Олександра Гринів, керівник секретаріату ОТСЕР.

БУРШТИН

         Фахівцям спеціально створених робочих груп довелося провести аж 6 своїх засідань, в тому числі – три - з виїздом в м. Бурштин, щоб досконало вивчити факти, викладені у зверненні на той час голови профкому Бурштинської ТЕС Р.Карвацького до управління праці департаменту соціальної політики облдержадміністрації та Ради профспілок області - Про порушення трудових прав працівників комбінату спортивних споруд, що виникли з причини ініційованої дирекцією ТЕС передачі комбінату в управління до агенції – АМЕР - м. Бурштина. Позаяк адміністрація припинила перерахування коштів на утримання об’єктів соціальної сфери Теплоелектростанції, йшлося в листі, працівники профспілки та комбінату, що залежні від надходжень цих коштів, не отримали вчасно зарплату.

Всі напрацьовані комісіями матеріали в часі вивчення, були обговорені на засіданні виконавчого комітету обласної тристоронньої соціально-економічної ради в жовтні торік.

Як доповіла зараз О. Гринів, наслідком виконання цих рекомендацій стало виплата заробітної плати працівникам комбінату спортивних споруд та відмова керівництва Бурштинської ТЕС від передачі об’єктів в управління агенції АМЕР м.Бурштина.

Проте, невдовзі адміністрація Бурштинської ТЕС повторно порушила трудове законодавство. Новий конфлікт полягав у тому, що усім працівникам профкому виплачували заробітну плату, а працівникам комбінату спортивних споруд – чомусь ні. У зв’язку з цим, станом на 01.01.2018 року заборгованість із заробітної плати виникла наново і склала 147,4 тис.гривень.

Отож, нове коло конфліктів.

Для остаточного врегулювання ситуації у 1 кварталі 2018 року соціальні партнери поновили свою роботу. Знову чимало зустрічей, обговорень, з’ясувань. Знову - чіткі доручення, роз’яснення, попередження…

На сьогоднішній день конфлікт можна вважати вичерпаним.

Особисті ж колізії, які тривалий час мали місце між звільненим Р.Карвацьким та ЦК профспілки «Укрелектропрофспілки» продовжують вирішуватися в судовому порядку.

НАДВІРНА

Другим, не менш складним питанням розгляду соціальних партнерів, було - Про звернення Надвірнянської міської ради щодо негативних наслідків для місцевих бюджетів реорганізації в НГВУ “Надвірнанафтогаз” ПАТ “Укрнафта”.

До облдержадміністрації надійшов лист міського голови Надвірнянської міської ради З. Андрійовича, в якому зазначається, що в ході реформування ПАТ “Укрнафта” здійснює переведення працівників НГВУ “Надвірнанафтогаз” в інші структурні підрозділи, які розташовані на інших територіях України. При цьому працівники фактично працюють на території міста та району. А кошти в бюджет у вигляді податків із зарплати цих людей не поступають. Така ситуація веде до втрати місцевих бюджетів м. Надвірна і Надвірнянського району. Вже зараз стали відчутні наслідки такого реформування: несвоєчасна виплата заробітної плати працівникам бюджетної сфери міста та соціальна напруга в цілому. Виходом з цієї ситуації, на думку міської ради, є внесення змін до чинних нормативно-законодавчих актів України.

Робочою групою у складі представників департаментів фінансів і соціальної політики облдержадміністрації, головного управління ДФС в області в ході вивчення порушених у звернені питань встановлено, що:

- згідно з даними статистичної звітності у січні-квітні 2018 року, в порівнянні до аналогічного періоду 2017 року, штатна чисельність працівників НГВУ “Надвірнанафтогаз” дійсно зменшилась на 124 особи, частка сплати податків підприємством в структурі надходжень до загального фонду бюджету м.Надвірни за 1 квартал цього року скоротилася із 6 до 4 відсотків, недоотримано - 3,0 млн.грн.

Втрати понесе й обласний бюджет, оскільки 15 відсотків податку на доходи фізичних осіб зараховується до обласного бюджету Івано-Франківськівщини.

Органи виконавчої влади області, безперечно, зацікавлені у врегулюванні питання, однак враховуючи, що ПАТ “Укрнафта” відноситься до приватної форми власності, не можуть втручатися у господарську діяльність суб’єкта господарювання.

Ось якою є позиція з цих питань Івано-Франківської обласної ради профспілки працівників нафтової і газової промисловості, яка була висловлена у виступі голови профспілки нафтогазпромівців Тетяни Сульженко.

« … Про неминучість негативних наслідків для місцевих бюджетів реорганізації ПАТ «Укрнафта» ми попереджали ще з грудня 2016 р., коли вирішувалося питання ліквідації Прикарпатського управління бурових робіт.

   Не отримавши реальної підтримки місцевих органів влади, профспілкові організації НГВУ провели ряд акцій протесту та домоглися розгляду питання ПАТ «Укрнафта» на профільному комітеті Верховної Ради України. На жаль, думка трудових колективів та профспілкових організацій була почута лише частково.

     Ситуація, яку порушує керівництво Надвірнянської міської ради, нині спостерігається в усіх містах, в яких функціонують структурні одиниці ПАТ «Укрнафта», зокрема в м. Долина та м. Івано-Франківськ – на Прикарпатті, м. Борислав – Львівської обл.., також в містах Охтирка, м. Прилуки, м. Полтава, тощо. Як відомо Івано-Франківській обласній раді профспілки працівників нафтової і газової промисловості, в згаданих містах також є невдоволення місцевих органів влади несправедливим розподілом податків. Зокрема, за повідомленнями ЗМІ, міська рада м. Борислав виступає проти нещодавно прийнятого рішення про передачу частини робочих місць, розташованих в м. Борислав у підпорядкування Долинському тампонажному управлінню (Івано-Франківська обл.) і вже направили відповідне звернення до КМУ та Президента України.

У зв’язку з цим, стає очевидним, що вирішити це питання в окремій області, районі чи місті не вдасться. Як вважає профспілка галузі, необхідні скоординовані зусилля, щоб КМУ, як представник держави, яка до того ж є найбільшим акціонером, ініціював прийняття рішення на рівні Наглядової ради ПАТ «Укрнафта» - про перерахування ПДФО за місцем проживання працівників.

Профспілковий комітет НГВУ «Надвірнанафтогаз» за своєю ініціативою вже проводив переговори з куратором від правління товариства, але далі обіцянки вирішити це питання справа не пішла.

Для більш розгорнутого аналізу по робочих місцях необхідний спеціальний запит правлінню, що в компетенцію профспілки не входить.

Профспілкові організації галузі поділяють тривогу керівництва Надвірнянської міської ради та готові підтримати будь-які заходи по виправленню ситуації»,- резюмувала Т.Сульженко.

Результатом обговорення питання стало прийняте рішення соціальних партнерів – «Звернутися до Кабінету Міністрів України - проводити трансформаційні процеси з максимальним врахуванням їх економічної ефективності, доцільності, недопущення втрат робочих місць та ущемлення інтересів місцевих громад». З наглядовою Радою ПАТ «Укрнафта» , як вважають соціальні партнери, треба ініціювати та вести діалог щодо розподілу ПДФО за місцем роботи працівників.

Активно обговорено й питання врегулювання на законодавчому рівні Порядку видачі відповідними лабораторіями атестацій робочих місць на шкідливість умов праці, від чого залежать зарплата, компенсації та пенсії працівників галузей, де є шкідливі умови.

В роботі Тристоронньої ради взяв участь генеральний директор Федерації роботодавців України Руслан Іллічов.

   Наш кор.