2013 109 001

 

Підсумки виконання Галузевої угоди та колективних договорів на підприємствах вугільної галузі за минулий рік обговорено учасниками Пленуму ЦК Профспілки працівників вугільної промисловості України, що відбувся 27 травня у м. Києві у Будинку спілок.

У роботі Пленуму взяли участь та виступили міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький, керівники вугледобувних компаній, представники організацій роботодавців, науково-дослідних установ, голови первинних профспілкових організацій шахт та державних підприємств галузі.

Із привітанням до учасників Пленуму від Голови ФПУ звернувся його заступник Сергій Кондрюк зі словами визнання того, що Профспілка вугільників – є однією з авангардних організацій ФПУ та може бути прикладом результативності роботи для інших членських організацій Федерації.

У своєму виступі Сергій Кондрюк розповів учасникам Пленуму, які, на його думку, можуть бути застосовані методи для того, щоб колективні договори працювали найбільш ефективно. Зокрема, він повідомив про роботу над внесенням змін до закону про колективні договори. Ініціатива ФПУ полягає у тому, щоб дія колдоговорів поширювалася лише на членів профспілки. Якщо не член профспілки хоче бути також захищеним колективним договором, то вочевидь він має зробити відповідні відрахування профкому на компенсацію тих витрат, що виникають у процесі укладення колективного договору та контролю за його виконанням.

Також було наголошено на тому, що фахівцями ФПУ вже напрацьовано пакет пропозицій з конкретними механізмами, як законодавчо закріпити ситуацію, коли роботодавцю буде економічно невигідно затримувати виплату зарплати. Ці пропозиції буде направлено як до глави держави, так і до Кабінету Міністрів і Верховної Ради України. За даними профспілкового моніторингу стану погашення заборгованості з виплати заробітної плати, планується скласти список 20-30 підприємств, на яких тривалий період спостерігається заборгованість з виплати зарплати для вжиття невідкладних заходів для її ліквідації, - наголосив заступник Голови ФПУ.

Він повідомив учасникам Пленуму про хід роботи над новою Генеральною угодою, а також про ініціативу ФПУ щодо підвищення авторитету та престижності суспільно корисної праці та робітничих професій.

З питання «Про виконання Галузевої угоди та колективних договорів на підприємствах вугільної промисловості» пленум увалив відповідну постанову.

Також було розглянуто питання про скликання ІV з’їзду Профспілки працівників вугільної промисловості України, внесено зміни до складу її ЦК. Розглянуто низку актуальних питань діяльності Профспілки.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

2013 109 027

 

2013 109 004

 

 

2013 109 021

 

 

2013 109 008

 

2013 109 023

 

2013 109 018