DSC 0451

В м. Одеса 14 – 15 червня 2018 р. Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України провела дводенний семінар на тему: «Трудова міграція. Ринок праці і заробітна плата».

Участь в семінарі взяли представники: Державної служби зайнятості України – Євгенія Підлісна, Координатор проектів Європейської програмної ініціативи - Міжнародний фонд "Відродження" - Ольга Квашук, Начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Одеській області - Олександр Шрамков, Головного управління Держпраці в Одеській області – Наталія Ляшук, Федерації Профспілок України – Людмила Сало, Liliana Postan (Moldova) dr.responsabil cercetari, Institutul Muncii, Republica Moldova& Federaţia Sindicatelor de Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţii „SINDICONS” din Republica Moldova (Федерація профспілок будівництва і промисловості будівельних матеріалів „SINDICONS” Республіка Молдова), керівники обласних і первинних організацій Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України, професійно - технічних навчальних закладів, представники організацій роботодавців Одеської області, компаній з працевлаштування за кордоном і ЗМІ.

На розгляд учасників, була представлена презентація Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України з висвітлення питань, щодо стану ринку праці (будівельна галузь) в Одеській області та вплив міграції на ринок праці України; нелегальної зайнятості і трудової міграції українців (причини та наслідки); результати регіональних заходів в рамках проекту «Вплив трудової міграції українських працівників на ринки праці України і ЄС (на прикладі будівельників)» (м. Миколаїв і м. Луцьк); специфіка працевлаштування українців за кордоном; умови праці українських трудових мігрантів (будівельників) в країнах ЄС; досвід європейських профспілок, щодо системи захисту працівників мігрантів; досвід європейських профспілок в роботі з українськими трудовими мігрантами.

Учасниця семінару пані Liliana Postan (Moldova) dr.responsabil cercetari, Institutul Muncii, Republica Moldova& Federaţia Sindicatelor de Construcţii şi Industria Materialelor de Construcţii „SINDICONS” din Republica - Moldova (Федерація профспілок будівництва і промисловості будівельних матеріалів „SINDICONS” Республіка Молдова) представила інформацію, щодо питання трудової міграції з Молдови, та надала рекомендації, щодо аспектів розгляду питань трудової міграції.

На другий день семінару відбувся скайп-зв'язок з Valeri Niemenmaa (Валерій Ніеменмаа) – The Finnish Construction Trade Union (Rakennusliitto) (Будівельна профспілка Фінляндії – Rakennusliitto), щодо досвіду європейських профспілок з системи захисту працівників мігрантів, та досвіду європейських профспілок в роботі з українськими трудовими мігрантами.

Учасники семінару обговорили аналітичну інформацію щодо реального стану трудової міграції у Одеській області України. З даного питання відбулась жвава дискусія учасників.

Цікавим виявися той факт, що в м. Одеса і Одеській області (станом на 16.05.2018) кількість суб'єктів господарської діяльності в Україні, які мають ліцензію на посередництво у працевлаштуванні за кордоном складає 416 суб’єкта господарювання. Більшість знаходиться в м. Одеса. З них 312 займаються працевлаштуванням моряків на судна під іноземним прапором, а 83 суб'єкта господарської діяльності, пропонують працевлаштування за робітничими професіями, більшість з них будівельна галузь. Пріоритетною країною працевлаштування є Польща.

Загалом, учасники семінару наголосили, що українські громадяни обирають шлях трудової міграції, тільки для заробітку.

Представники компаній з працевлаштування за кордоном акцентували увагу присутніх, що Одесити працюють не тільки в Молдові, Польщі, Румунії та і в інших країнах ЄС. Голова Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України (Керівник проекту «Вплив трудової міграції українських працівників на ринки праці України і ЄС (на прикладі будівельників)» - Василь Андреєв, приділив увагу, проблемі трудової міграції українців до країн ЄС (будівельна галузь), акцентував увагу присутніх на позиції профспілки і роботодавців, щодо цієї проблеми, та зазначив про актуальність надання інформації, щодо специфічних умов праці в секторі будівництва в країнах ЄС, для українців працюючих за кордоном. Ознайомив присутніх з Європейською інформаційною мережею міграції будівельників.

В рамках дводенного семінару на телеканалі "7 Канал"(Одеса) відбувся прямий телевізійний ефір на тему: «Чому одесити виїжджають працювати за кордон причини, наслідки, вирішення проблеми», а також ефір на Одеському обласному радіо «ЧИ ВАРТО ЇХАТИ НА ЗАРОБІТКИ ЗА КОРДОН»

Довідкова інформація: Семінар організовано за сприяння Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження» в рамках проекту «Громадська синергія» під егідою Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС та Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Окремі думки, висловлені в матеріалах або озвучені на заході, є особистою позицією авторів/спікерів і необов’язково відображають точку зору Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження».

ВІДЕО

Профспілка працівників будівництва