IMG-5cf04be6fc953ab911e5167e8e98512c-V

 

В 2018 році в області оздоровлення і відпочинок дітей здійснювалось у 20 стаціонарних позаміських оздоровчих таборах. За даними членських організацій облпрофради, влітку 2018 року відпочило 3684 дітей, в тому числі 3533 дітей на території Сумської області, в інших областях України – 151 дитина.

         Робота по оздоровленню дітей проводилася за організаційною та фінансовою участю профспілок. Активну роботу у цьому напрямі проводили профкоми ПАТ «Сумихімпром», НГВУ «Охтирканафтогаз», казенного заводу «Імпульс», ПАТ «СНВО», Сумського заводу «Насосенергомаш», Сумського державного університету, Конотопської районної профспілкової організації працівників АПК, обкоми профспілки працівників житлово-комунального господарства, МП, ПОН, охорони здоров'я, освіти і науки, державних установ, будівництва та ПБМ, споживчої кооперації, УДППЗ «Укрпошта», терком профспілки Південної залізниці та ін.

         Власники оздоровчих закладів предметно займалися поліпшенням матеріальної бази таборів, залученням до цього додаткових коштів від господарських суб’єктів та спонсорів.

         Практично у всіх оздоровчих закладах були створені комфортні умови для оздоровлення та відпочинку дітей.

         На проведення дитячої оздоровчої кампанії у дитячих оздоровчих закладах області та за межами області із бюджетів різних рівнів, профспілкового бюджету, господарників та батьківської доплати залучено 20, 29 млн. грн.

         У всіх оздоровчих закладах діти отримували 5-ти разове харчування. Був організований чіткий контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог, погоджено перелік постачальників продуктів харчування.

         З метою створення умов для задоволення пізнавальних інтересів, забезпечення можливостей для широкого прояву творчих здібностей дітей у таборах працювали гуртки: мовні (англійській, китайський), танцювальні, вокальні, туристичні, бісероплетіння, м”яка іграшка.

В дитячому оздоровчому таборі «Зоряний» КП «Шляхрембуд» працював гурток «Від далекого минулого до сучасного майбутнього», який прийняв до себе юних українок та українців. Діти мали унікальну можливість детальніше ознайомитись з національними традиціями нашої країни, її символами та духовним надбанням в інтерактивній та ігровий формах. Насиченою була виховна робота і в оздоровчому таборі «Сонячний» АТ Сумський завод «Насосенергомаш». Серед багатьох заходів, проведених для дітей, особливо запам’ятався конкурс листівок «Пам'ятаємо, шануємо», проведений до Дня скорботи та вшанування пам’яті жертв війни, та конкурс «Фронтова бригада». Традиційно креативним і цікавим був сезон відпочинку оздоровчому дитячому центрі «Чайка» ПАТ «СНВО». На кожній зміні в таборі обиралося дитяче самоврядування, працювали гуртоки «Юні журналісти», образотворчого мистецтва, КВК, був налагоджений що недільний випуск табірної газети Чайка news.

         Виховання глибокого розуміння громадського обов’язку, готовності захищати Батьківщину, формування громадськості, правової свідомості та правомірної поведінки здійснювалося під час тематичних ігор. Велику пізнавальну цінність набули проекти «Сумщина, пишаємося тобою», «За мир у всьому світі», «Державні символи України», «Родинне шоу», «Ой, на Івана! Ой, на купала».

         Залучення до здорового образу життя відбувалося через змагання: «Малі олімпійські ігри», «Веселі старти», «Незвичайний футбол».

         З 13 по 16 вересня 2018 року на базі Міжнародного дитячого центру «АВРОРА» (Скадовськ, Херсонська область,) відбувся традиційний збір організаторів дитячого оздоровлення та відпочинку – «Люди літа». Всеукраїнська благодійна організація «Асоціація за нове покоління «Лелека» зібрала представників більш ніж 70 - ти таборів різного спрямування та форм власності.

Серед представників Сумщини: ОТ «Зоряний» ПАТ «Сумихімпром», «Чайка» Сумського НВО, та 2 оздоровчих заклади Шостки: комунальний табір «Світлий», та «Лісовий» казенного заводу «Імпульс».

Цьогоріч учасникам Збору запропонували взяти участь у фестивалі таборів та роботі стратегічного клубу розвитку системи дитячого оздоровлення, відпочинку і туризму. Впродовж 3–х днів проходили майстер-класи, круглі столи та відкриті заходи із актуальної проблематики оздоровчої кампанії цього року.

Найзапекліша боротьба розгорнулась за «Кубок «Лелеки -2018». У цьому змаганні взяли участь 15 педагогічних команд (рекордна кількість) з різних куточків України. Ерудовані, активні, завзяті, талановиті «люди літа» пройшли 6 випробувальних етапів. Творчо презентували себе, стали учасниками конкурсного квесту «Хранителі легенд», пройшли екстремальний етап: командний турнір «Арчері-таг», та виборюючи першість в орієнтуванні. Далі конкурс сценічної анімації та ігрової майстерності. В кожному турі була своя система оцінювання і окремий склад журі. За підсумками трьох днів змагань команда «Zефір» ОТ «Зоряний» ПАТ «Сумихімпром» отримала кубки за призові місця у всіх етапах конкурсу, та виборола головну нагороду - «Кубок «Лелеки 2018» року.

        «Zефір» - ки» впевнені: нові цікаві ідеї, знання та емоції, які вони отримали на осінньому зборі «людей літа», завдяки ВБО «Лелека», і міжнародному центру «Аврора», допоможуть подарувати вихованцям ОТ «Зоряний», де відпочивають діти із усієї Сумщини, та інших областей України, наступне крилате літо -2019!

 

 

IMG-14bf020aab3da610074b0ba8a5e13718-V

 

IMG-2fcd95a9eaf9d293e7b429db935747d1-V

 

IMG-d012f422d9cd1e0fd5147cfc549c52cf-V

 

IMG-e0e9e9ba56b709b2a4b0da67a398ebb4-V

 

Сумська обласна рада профспілок