3-51308dbfdaa22928fee1a05d1a6a726e


Останні чотири місяці на державних вугледобувних підприємствах постійно зростає соціальна напруга в шахтарських колективах, яка на цей час досягла критичного стану і призводить до прояву радикальних, і часом, вже некерованих профспілками протестних дій.

 

Вперше в українській історії з 19 жовтня ц.р. під землею на глибині 600 м страйкують вугільники шахти ім. Г.Г. Капустіна «Лисичанськвугілля».

Шахтарі вимагають - виплатити поточну зарплату, погасити заборгованість за 2015-2018 роки, забезпечити державне фінансування вугільних підприємств, а також передбачити в проекті Держбюджету на 2019 рік достатній рівень фінансування державних вугільних підприємств.

Під тиском профспілок і загрози всеукраїнського страйку вугільників Прем’єр-міністр України В.Гройсман, щоб нормалізувати ситуацію у вугільній галузі вимушений був сісти за стіл переговорів із керівництвом і активістами Профспілки працівників вугільної промисловості України, залучивши до розмови профільного міністра і керівництво міністерства фінансів, міністерства соцполітики та інших високопосадовців.

Підбиваючи підсумки перемовин з профспілками Глава Уряду пообіцяв профспілкам і дав доручення Міністру енергетики та вугільної промисловості України І. Насалику та в. о. Міністра фінансів О. Маркаровій у тижневий термін розглянути проблемні питання вугільної галузі, зокрема направити на погашення заборгованості і поточну заробітну плату державним вугільним підприємствам 300 млн. грн.

30 жовтня на центральній площі м. Лисичанська відбувся багатолюдний мітинг на підтримку гірників. 2 листопада гірники «Львіввугілля» пройдуть пішою ходою до обласної державної адміністрації підтримуючи вимоги протестувальників і проведуть пікетування через відсутність належного реагування та вжиття ефективних дій Урядом і відповідними відомствами згідно вимог шахтарів, викладених у зверненнях і рішеннях профспілкових органів.

Водночас, Віктор Турманов наголосив, що вимоги шахтарів виключно економічні, і не мають нічого спільного з політичними спекуляціями окремих політиків і громадських діячів, які десятками років піаряться за рахунок шахтарської праці.

Прес-центр ФПУ