А3

 

Навчальний семінар з головами координаційних рад представників первинних профспілкових організацій ОТГ відбувся у середу, 7 листопада ц.р., у Федерації профспілок Рівненської області.

 

У заході взяли участь 25 голів Координаційних рад – представників об’єднаних територіальних громад, які вже створені на Рівненщині, керівники Федерації профспілок області, спеціалісти ФПО та запрошені виступаючі. Розпочався семінар зі вступного слова Миколи Шершуна. Він поінформував присутніх про вимоги, які були висловлені профспілчанами – учасниками Всеукраїнських акцій протесту 9 та 17 жовтня 2018 року.

Зокрема, про нагальні проблеми, які потрібно вирішувати найближчим часом, а саме: збільшити прожитковий мінімум, працюючій людині виплачувати достойну заробітну плату, пенсіонерам – гідну пенсію.

- Профспілки не раз вже пропонували як це зробити. Адже є вихід із ситуації. Варто збільшити частку заробітної плати у собівартості продукції до 30%, як це є у Європейських країнах (Зараз в Україні це 5-7%) та закріпити таке рішення на законодавчому рівні. Відповідно, доходи громадян зростуть, збільшаться відрахування до Пенсійного та інших Фондів. Зявиться середній клас з доходами у 1000-1500 эвро.

Микола Шершун, також зазначив, що профспілкові акції відбувалися у всіх районних і обласних центрах України, а також 17 жовтня в Києві. «Ми хочемо, щоб влада нас почула, - наголосив голова ФПО, будемо працювати з депутатами, щоб внесли до друго читання зміни до Бюджету України».

Після обговорення виступу голови ФПО семінар продовжився. На порядок денний було винесено 6 питань, зокрема:

  1. 1.Про секторальні реформи в умовах децентралізації для присутніх розповів Валерій Мікуліч, радник з питань муніципальних послуг Рівненського центру розвитку місцевого самоврядування;
  2. 2.Про ведення соціального діалогу, співпрацю влади, роботодавців, профспілок, поінформувала Ніна Скорик, головний спеціаліст з виробничої політики та соціального захисту ФПО;
  3. 3.Соціальні напрямки роботи в об’єднаних територіальних громадах висвітлила Марія Рожко, заступник голови Федерації профспілок області;
  4. 4.З організаційною роботою щодо створення первинних профспілкових організацій в галузях учасників семінару ознайомила Людмила Войтович, головний спеціаліст із організаційної та статутної діяльності ФПО.
  5. 5.Про основні засади у культурі ділового спілкування, розповіла Наталія Шолудько, доцент кафедри культурології РДГУ:
  6. 6.З роллю інформації у профспілках і важливістю щонайширшого її поширення ознайомила голів Координаційних рад Жанна Арсенічева, керівник інформаційно-аналітичного центру, редактор газети «За відродження».

Загалом, захід був насиченим та продуктивним. Під час роботи відбулася конструктивна та ділова розмова. Присутні обмінялися своїми ідеями та напрацюваннями, а також планами на майбутнє.

Інформаційно-аналітичний центр ФПО

 

А4

 

А5