08.11.2018

8 листопада 2018 року на виконання пункту 1 протоколу наради від 17.10.2018 за результатами зустрічі Віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка з представниками профспілкової делегації щодо обговорення вимог учасників Всеукраїнської профспілкової акції відбулася зустріч Голови Державіаслужби України Більчука Олександра Васильовича з керівництвом Профспілки авіапрацівників України, під час якої сторони соціального діалогу обмінялися думками, обговорили проблемні питання соціально-економічного характеру галузі та намітили можливі шляхи їх вирішення, як на державному, так і на територіальному рівнях.

Від Профспілки авіапрацівників України на зустрічі були Голова Профспілки Козич Михайло Іванович, заступник Голови Профспілки Шабанов Олексій Юрійович, юрист Профспілки Мосійчук Тетяна Іванівна. Державіаслужбу представляли: Голова Державіаслужби Більчук Олександр Васильович, начальник відділу інформаційно-аналітичного забезпечення Державіаслужби Зелінський Ігор Леонідович, начальник управління справами Державіаслужби Журавльов Михайло Олегович.

У своєму вступному слові Голова Профспілки Михайло Козич подякував за налагоджений соціальний діалог між Державіаслужбою та Профспілкою, за тісну співпрацю у переговорному процесі при укладанні Галузевої угоди між Міністерством інфраструктури України, Федерацією роботодавців транспорту України та профспілками працівників цивільної авіації України на 2018-2020 роки. Також відзначено, що за останні роки на підприємствах цивільної авіації значно покращилась ситуація із соціальним захистом працівників, значно підвищилась заробітна плата на переважній більшості авіапідприємств. Укладення нової Галузевої угоди позитивно відобразилось на заробітній платі працівників більшості аеропортів України. Однак, є аеропорти, які не досягають рівня заробітної плати відповідно до мінімальних соціальних гарантій, закладених у Галузевій угоді. Це такі, як ТОВ «Міжнародний аеропорт «Дніпропетровськ», КП «Міжнародний аеропорт «Кривий Ріг» Криворізької міської ради, Філія «Міжнародний аеропорт Івано-Франківськ» ТзОВ «Скорзонера», Комунальне підприємство Херсонської обласної ради «Херсонські авіалінії». Та найбільш болючими питаннями для Профспілки залишається заборгованість по заробітній платі в таких підприємствах, як Державна авіаційна компанія «Херсон-Авіа», де заборгованість має коріння ще з 2016 року та на сьогоднішній день складає більше міліонна гривень. В Обласному комунальну підприємстві «Міжнародний аеропорт Рівне» працівники не отримують заробітну плату близько пів року. У КП «Миколаївський міжнародний аеропорт» Миколаївської обласної ради має місце заборгованість із заробітної плати за минулі роки, а саме, за травень 2013р. - лютий 2017р.

Хоча до вимог Всеукраїнської профспілкової акції 17.10.2018 окремі вимоги Профспілки не ввійшли, М. Козич просив Голову Державіаслужби сприяти у вирішенні окреслених підчас зустрічі питань.

Вимоги Всеукраїнської профспілкової акції з розумінням сприйняті Головою Державіаслужби Олександром Більчуком, який поділяє стурбованість профспілок за долю людини праці та її соціальний захист. Він зазначив, що сприятиме позитивному вирішенню піднятих під час зустрічі проблемних питань галузі.

Також Голова Державіаслужби погодився при розгляді проекту наказу Державіаслужби «Про затвердження Правил сертифікації аеропортів» на заміну Наказу 13.06.2006 N 407 уважно розглянути та при можливості максимально врахувати пропозиції Профспілки, а саме, що одною із вимог для отримання сертифікатів було б обов’язкове дотримання основних положень Галузевої угоди.

Задля тісної співпраці й конструктивного соціального діалогу між Державіаслужбою України та Профспілкою авіапрацівників України, досягнуто домовленості запрошувати Голову Профспілки брати участь в нарадах, засіданнях Державіаслужби, на яких розглядаються питання соціально-економічного характеру.