Изображение 1922

 

14 листопада, напередодні професійного свята працівників радіо і телебачення, за ініціативи Профспілки працівників культури України, в рамках соціального партнерства у Публічному акціонерному товаристві «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (ПАТ «НСТУ») відбулася зустріч з обговорення проблемних питань галузі.

 

Профспілкову сторону представляли Голова Профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна, заступник Голови Профспілки Галина Гайдук, керівники територіальних організацій Профспілки, голови первинних профспілкових організацій Центральної дирекції та регіональних філій ПАТ «НСТУ».

Під час конструктивної бесіди з виконавчим директором Олександром Лієвим профспілковці обговорили питання недофінансування суспільного телерадіомовлення з Державного бюджету України на поточний і наступний - 2019 роки та висвітлили проблеми кожної філії Телерадіокомпанії. Слід зазначити, що було отримано запевнення керівництва телерадіокомпанії щодо збереження кадрового потенціалу компанії в наступному році та щодо подальшої плідної співпраці з Профспілкою і обов’язкового вирішення соціальних проблем працюючих.

 

Изображение 1513

 

Голова Профспілки Людмила Перелигіна привітала медійників з професійним святом (повний виступ наведено нижче) та вручила профспілковим активістам відзнаки Федерації профспілок України та Профспілки працівників культури України. Зокрема, виконавчому директору ПАТ «НСТУ» Олександру Лієву було вручено почесний знак ФПУ «За розвиток соціального партнерства».

У своєму виступі виконавчий директор ПАТ «НСТУ» Олександр Лієв зосередив увагу присутніх на необхідності існування в Компанії профспілкової організації, оскільки саме профспілки є конструктивним опонентом роботодавця, адже співпрацюючи з профспілкою, роботодавець отримує соціального партнера, помічника, який діє до закону і несе всю повноту відповідальності.

 

Изображение 1757


За допомогою Профспілки він вирішує не тільки соціальні завдання, але й питання функціонування закладу у цілому. Тому не потрібно боятися наявності профспілкової організації, оскільки профспілка впорядковує рішення безлічі питань і проблем. Тому, я, - зазначив Олександр Лієв, - написав заяву та вступив до лав первинної профспілкової організації ПАТ «НСТУ».

 

Изображение 1657

 

В урочистій обстановці йому та ще 15-ти фахівцям Центральної дирекції ПАТ «НСТУ» було вручено профспілкові квитки.

 

Привітання Л.Перелигіної:

 

Шановні друзі!

 

Перш за все, я хочу привітати учасників нашої зустрічі з професійним святом - Днем працівників радіо, телебачення та зв’язку, яке було започатковане Указом Президента в далекому 1994 році. При цьому, 16 листопада вибрано не випадково, так як в цей день 1924 року в Харкові вийшла в ефір перша на території України радіопрограма, і перші слова, які прозвучали в ефірі Українського радіо, були: «Говорить Харків».

З тих пір журналісти і працівники сфери радіо відзначають цей день як професійне свято. Пізніше до них приєдналися телевізійники, представники інтернет-ЗМІ та зв'язку.

І сьогодні, вперше, після проведення складної реформи, ми відзначаємо свято нового, незалежного Суспільного мовлення, яке радикально міняючись, достойно займає в суспільстві свою нішу та визнано одним із стандартів демократичного розвитку.

Саме воно забезпечує наших громадян належним контентом, виконує важливу функцію соціального посередника, встановлює тісні зв’язки між різними суспільними секторами та підтримує такі цінності суспільства, як дотримання прав людини, поваги до інших культур.

Водночас, користуючись нагодою, хочу підкреслити: які б метаморфози та реструктуризації не відбувались у сфері телебачення і радіомовлення, ми завжди повинні пам’ятати тих, хто першим прокладав ефірний шлях довіри до глядачів і слухачів, кого вже немає з нами, або хто пішов на заслужений відпочинок.

І було б несправедливо не згадати сьогодні перших майстрів телебачення і радіомовлення, якими пишалася мільйонна аудиторія українців. Ми пам’ятаємо чудового організатора Держтелерадіо журналіста Миколу Охмакевича, неперевершеного диктора Тамару Стратієнко, привабливого Олександра Сафонова, інтелектуала Миколу Погрібного та багато інших, голосам яких довіряли та чекали з нетерпінням наші радіослухачі та телеглядачі. Велика подяка профспілковим активістам - Віктору Пасаку та Петру Дупляку, Оксані Маловічко та Наталі Нечипоренко, Олені Касаткіній, Тетяні Тростянській, Олександру Косяченку та всім лідерам первинних профспілкових організацій філій.

І сьогодні всі, хто продовжує велику школу професійної майстерності – від журналіста, режисера, оператора до інженера суспільного мовлення, створюючи широку палітру дня, щоденно приходять в кожну оселю та  доносять до мільйонної аудиторії оперативну та ґрунтовну інформацію про актуальні процеси у світі та нашій країні, допомагають їй відчути причетність до процесів, які відбуваються в країні, відкривають широку можливість для людських контактів та спілкування.

Все це стало можливим тільки при тих позитивних зрушеннях, які відбуваються завдяки реформі медіапростору, які іноді дуже боляче проходили через серце і душу наших працівників. І, як результат – здобуто редакційну незалежність та ефективні комунікації, надано однаковий простір для різних точок зору, особливо у цей складний для нашої країни час нових викликів і загроз. Не побоюся сказати, що в цьому є велика заслуга нашого соціального партнера – Держкомтелерадіо України, як акціонера Товариства, а також Наглядової ради та виконавчого органу НСТУ. Співпраця з вами засвідчила, що усі ви небайдужі до людських проблем, завжди відкриті для спілкування з тими, хто потребує допомоги. Тож, дякуємо за конструктивний діалог у вирішенні соціально-економічних проблем, які потребують негайного розв'язання в інтересах людей праці.

Шановне зібрання!

Вітаючи всіх Вас, я хочу від імені Профспілки працівників культури України засвідчити свою глибоку пошану та щиру подяку колективу медіасфери за вірність Профспілці і побажати всім міцного здоров'я, плідної ефективної роботи, випусків новин тільки позитивних, програм, які тішать і душу, і серце, а кожному колективу уваги та дружнього ставлення від влади. Кожному працівнику бажаю гідної зарплати, а усім нам - щасливого майбутнього та мирного неба.

 

Зі святом, дорогі друзі!

 

 Изображение 1543

Изображение 1821

 

 

Профспілка працівників культури України