cms-image-000002525-880x528

Тема житлових субсидій сьогодні є однією найгарячіших. Саме про них йшла мова під час організованої Обласним об’єднанням профспілок наради в Будинку профспілок за участі представника облдержадміністрації, що відбулась в рамках реалізації діючої Територіальної угоди, якою передбачається взаємодія соціальних партнерів, зокрема, у питаннях соціального захисту населення.

 

Люди, зазначив, відкриваючи зустріч, заступник голови Дніпропетровського Облпрофоб’єднання Юрій Чернов, найчастіше звертаються до профспілок стосовно останніх новацій у цій сфері, анонсованої урядом монетизації субсидій, збільшення проблем з їх оформленням та суттєвого обмеження з цього року кількості їх отримувачів. Він також звернув увагу й на те, що днями на ці актуальні питання звернула увагу і Верховна Рада України, в особі її Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, який спільно з урядовцями, представниками влади, Ощадбанком та Федерацією профспілок України обговорили ситуацію з призначенням та наданням населенню житлових субсидій та перспективою їх монетизації.

Присутня на зустрічі в Будинку профспілок заступник начальника управління сім’ї та соцпідтримки населення-начальник відділу пільг та субсидій Департаменту соцзахисту облдержадміністрації Олександра Довидовська детально розповіла про новації в оформленні та призначенні субсидій, які вступили в силу з 1 січня цього року, а також про заплановані подальші зміни.

Право на отримання субсидій мають зараз громадяни, які сплачують за житлово-комунальні послуги більш ніж 15% доходів сім’ї. Важливою умовою є й наявність офіційного працевлаштування (в т.ч. – й за кордоном) з виплатою єдиного соціального внеску. Було звернуто увагу на необхідність уважного і відповідального заповнення декларації (особливо, що стосується доходів зареєстрованих в домоволодінні членів сім’ї, котрі з тих чи інших причин проживають у даний час окремо – це сьогодні найболючіше для багатьох питання). Подавати документи до служби соцзахисту можна особисто, через пошту або Інтернет.

Відносно обмежень на видачу субсидій, то вони стосуються індивідуальних будинків і квартир, опалювана площа яких складає відповідно 200 та 120 м2; осіб, що більше 3-х місяців не виплачують аліменти; зареєстрованих за певною адресою громадян, які перебувають і працюють за кордоном більше ніж 60 днів і не мають документів про офіційне там працевлаштування. Спірні питання виносяться на розгляд спеціальних комісій при органах влади і місцевого самоврядування, які, зокрема, мають право при розгляді скарг на відмову проводити обстеження даних домогосподарств.

Однак виявилися під час наради й проблемні питання. Особливо, що стосується ситуації з працівниками держпідприємств, які, підкреслимо, саме з вини держави працюють у режимі неповного робочого тижня, несвоєчасно отримують зарплату і тому затримують відрахування ЄСВ, що породжує проблеми як з пенсіями, так і з житловими субсидіями.

Було висловлено й чимало інших зауважень та пропозицій з цієї тематики, які потребують уваги насамперед Кабінету Міністрів України та Мінсоцполітики.

Представник Департаменту соціального захисту ОДА О.Довидовська відповіла також на численні запитання присутніх.

 

Прес-центр

Облпрофоб’єднання