пікет 1

6 лютого цього року понад 300 шахтарів за підтримки профспілкових організацій ОПЛ пройшли ходою центром Львова до приміщення Львівської ОДА. та Львівської обласної ради з подальшим пікетуванням цих владних структур. Голови первинних організацій шахт та допоміжних підприємств Львівської територіальної організації профспілки вугільників на чолі з головою Олегом Турчином провели чергову акцію протесту, аби узгодити питання виплати заробітної плати.

Шахтарі тримали плакати із написами: «Поверніть зароблені гроші шахтарям Львіввугілля»; «Уряд, підтримай шахтарів Галичини не словом, а ділом!».

Пікетувальники прибули до приміщення ЛОДА із вигуками: «Зар-пла-ту! Зар-пла-ту!».

Як зауважив профлідер шахтарів Олег Турчин, зауважив що шахтарям вже надоїли ці мізерні подачки у вигляді відсотків. Річний план виконано, а коштів і далі немає. У кожного сім я, діти , де взяти кошти.

«Мені не зрозуміло для чого на Добротвірську ТЕС везти вугілля зі сходу України чи з Польщі, а наше везти в Київську область. Логічно було б продовжувати постачати на Добротвірську ТЕС, котра від нас на відстані 12 км. Зараз на складах понад 75 тис.тонн вугілля і його ДТЕК чомусь не купляє, а возить із сходу.» - коментує Олег Петрович. - «Якщо не вдасться налагодити логічний збут нашого вугілля, то буде йтися не лише про скорочення працівників, а й про взагалі ліквідацію шахт, а цього ми не   недопустимо»   - говорить Олег Турчин. У листі профспілки вугільників до голови Львівської ОДА Олега Синюнки. йдеться, що постійні звернення до владних структур щодо виплати заробітної плати працівникам, результатів не дають. Тому шахтарі тут і чекають своєї зарплати.

Від влади до шахтарів вийшли - заступник голови ЛОДА Ростислав Замлинський та заступник голови ЛОР Володимир Гірняк. Вони запевнили, що влада не є ворогом для шахтарів і шукає шляхи вирішення їх питань.

Профспілкова сторона підготувала відповідну постанову. У ній основні вимоги: зберегти державне підприємство  «Львіввугілля»  цілісним майновим комплексом, гідна оплати праці; сплатити заборгованість заробітної плати за грудень 2018– січень та 2019  року.

Обурення шахтарських колективів  досягло критичної межі.  Вони готуються до акцій протесту. Адже іншого варіанту, щоб довести їхнє право на гідну працю та своєчасну заробітну плату у них не залишається, йдеться у зверненні.

Люди говорять, що перебувають у стані відчаю і якщо до вимог гірників не дослухаються – вони заявляють про готовність блокувати залізничні шляхи, якими на Західну Україну везуть вугілля із Сходу.

пікет 2

Ігор Маршалок,