DSC00006

 

         Запорізький профспілковий актив 20 лютого 2019 р. відзначив Всесвітній День соціальної справедливості в Запорізькому міському центрі зайнятості, де був проведений «круглий стіл».

 

Перед початком заходу заступник директора Запорізького міського центру зайнятості Ольга Сохач провела оглядову екскурсію центром, в ході якої ознайомила представників профспілок з функціональними секторами центру та особливостями технології надання послуг шукачам та роботодавцям.

         Під час проведення «круглого столу» директор центру Олександр Мотовиця розповів про результати роботи минулого року у напрямку працевлаштування безробітних та укомплектування вакансій підприємств. Особливої уваги набули питання законодавчих новацій служби зайнятості такі як:

-         впровадження посад кар’єрних радників,

-         профілювання безробітних,

-         зміни до Порядку надання роботодавцями державній службі зайнятості інформації про зайнятість та працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Ольга Сохач акцентувала увагу учасників заходу на електронних сервісах, за допомогою яких шукачі роботи та працедавці можуть швидко та якісно отримати послуги служби зайнятості. Доробками міського центру зайнятості з профспілковим активом поділилась начальник відділу рекрутинга Альона Іщенко.

         Начальник відділу соціально-економічного захисту прав та інтересів працівників Запорізької облпрофради Тамара Белескова окреслила коло питань, які сьогодні турбують членів профспілок, та звернула увагу присутніх на дії ФПУ, обласної ради профспілки щодо вирішення цих проблематичних питань. Зокрема – це заборгованість із заробітної плати, порушення роботодавцями законодавства про працю, низький рівень оплати праці кваліфікованих працівників, несправедлива диференціація оплати праці та розподілу доходів від господарської діяльності, «зрівнялівка» в оплаті праці в бюджетній сфері між кваліфікованими та некваліфікованими працівниками.

         Для консолідації зусиль щодо зміцнення виробничого потенціалу області, підвищення рівня оплати праці, рішення проблем зайнятості, соціального захисту працюючих в області укладена та діє Територіальна угода між Запорізькою обласною державною адміністрацією, Запорізькою обласною федерацією роботодавців та Запорізькою обласною радою профспілок на 2017- 2020 роки.

         Заступник голови профспілки ПрАТ «Укрграфіт» Сергій Кайдорін акцентував увагу присутніх на аспекти соціальної справедливості, та в першу чергу, на рівень заробітної плати.

На протязі 2018 року на металургійних підприємствах регіону відбулось зростання заробітної плати на деяких підприємствах на 20-40%, в тому числі реальна заробітна плата зросла десь більш як на 20%. На зростання заробітної плати вплинуло : наявність портфеля заказів та підвищення вартості металопродукції, а також відтік робочої сили за кордон, який змусив власників підприємств створювати конкурентну зарплату та безпечні умови праці. Роботу щодо мотивації трудового персоналу необхідно активно продовжувати, для цього необхідна більш суттєва роль держави в питаннях створення умов для розвитку бізнесу, організації підготовки кваліфікованих кадрів для підприємств, (в першу чергу робітничих професій), забезпечення соціальних гарантій, надаючих можливість реального захисту!

Профспілковий комітет ПрАТ «Укрграфіт» вже довготривалий час веде розрахунок мінімальної заробітної плати для працівника без кваліфікації, третьої групи інтенсивності праці, враховуючи: коефіцієнт сімейного навантаження, та моніторинг фактичних цін м. Запоріжжя. Згідно цих розрахунків зарплата для такого працівника має бути на сьогодні не менше 16 тис. грн.

Також представники профспілок та центру зайнятості обговорили питання змін у пенсійному законодавстві, актуальних проблем відтоку за кордон кваліфікованих фахівців, підготовки кадрів на замовлення роботодавців та збереження соціальних гарантій для працівників на підприємствах Запоріжжя.

На закінчення зустрічі профспілкові представники подякували приймаючій стороні за професійну, відверту розмову з порушених питань та домовились про наступні зустрічі.

 

DSC00004

 

 Запорізька обласна рада профспілок