foto

 

Під головуванням голови Запорізької облдержадміністрації Бриля К. І. 13 лютого 2019 року пройшло засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати та соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій та легалізації заробітної плати за участю голови Запорізької облпрофради Сластьона В. М., заступника голови ради ЗОФР Крайнього В. Г., начальника головного управління Пенсійного фонду України Жмурко С. О., начальника управління праці та зайнятості Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Кравцова О. І., начальника відділу з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області Югаєва М. В., заступника начальника Головного управління Держпраці у Запорізькій області Ганненко О. О., та ін. на якому були розглянуті результати роботи комісії у 2018 році та завдання на 2019 рік.

         За результатами засідань тільки обласної комісії прийнято 88 рішень, з яких виконано 77, або 88%, 11 – не виконано, було заслухано 202 керівника підприємств, з них 72 керівника підприємств-боржників попереджено про відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати.

         На підприємствах-боржниках із заробітної плати, керівники яких звітували комісії, виплачено у 2018 році заборговану заробітну плату в сумі 181 млн. грн.

         Не зважаючи на вжиті заходи, загальна сума заборгованості з заробітної плати по областях впродовж 2018 року зросла на 63,9 млн. грн., або на 51% у порівнянні з початком року, і станом на01.01.2019 склала 190,3 млн. грн.

         При цьому, найбільшими боржниками серед економічно активних підприємств залишаються субєкти господарювання державного сектору економіки, що підпорядковані:

         Фонду державного майна України – 22 структурні підрозділи ПАТ «Запоріжжяенерго» із сумою 122,2 млн. грн.;

         Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України – 2 підприємства із сумою 19,4 млн. грн. (ЗДП «Кремнійполімер» із сумою 15,1 млн. грн., ДП «ДПІ «Запоріжцивільпроект» із сумою 4,3 млн. грн.);

         Державному агентству автомобільних доріг України – 13 структурних підрозділів ДП «Запорізький облавтодор» із сумою 4,7 млн. грн.;

         ДК «Укроборонпром» - ЗДП «Радіоприлад» із сумою 8,4 млн. грн.;

         Міністерству економічного розвитку і торгівлі України – ДП «Мелітопольський завод «Гідромаш» із сумою 2,4 млн. грн., яке має невиплачений підтверджений ПДВ у сумі 5,4 млн. грн.

         На підприємства приватної форми власності припадало 30,1 млн. грн., або 15,8% від загальної суми боргів по області, комунальної власності – 340,1 тис. грн. (0,2%).

         На 3-х територіях області відсутні підприємства, які мають заборгованість із заробітної плати (м. Енергодар, Бердянський та Великобілозерський райони).

         Заборгованість із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери за інформацією органів місцевої влади на 01.01.2019 відсутня.

         Комісією прийняті рішення :

Головам райдержадміністрацій, міським головам міст обласного значення особисто очолити та забезпечити системний характер роботи щодо забезпечення додержання суб’єктами господарської діяльності законодавства про оплату праці в частині: дотримання мінімальних гарантій в оплаті праці, погашення існуючої та попередження виникнення нової заборгованості з заробітної плат; а також погашення боргів з обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

-                     продовжити практику проведення особистих співбесід з керівниками підприємств-боржників із заробітної плати, що розташовані на відповідних територіях, із запрошенням до участі у цих співбесідах керівників територіальних органів Міністерства внутрішніх справ України, представників профспілок і територіальних організацій роботодавців;

-                     Продовжити проведення щотижневого моніторингу стану виплати заробітної плати (простроченої та поточної заборгованості) у бюджетній сфері, інформацію про результати якого надавати Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

-                     Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації підготувати проекти звернень облдержадміністрації до прокуратури Запорізької області та Головного управління Національної поліції України у Запорізькій області про вжиття відповідних заходів щодо забезпечення схоронності майна ЗДП «Кремнійполімер» у ході процедури приватизації цього підприємства.

 

Забезпечення своєчасності виплати заробітної плати та погашення заборгованості з неї, а також додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати залишається пріоритетом діяльності комісії й у 2019 році.

                

За матеріалами Запорізької ОДА