DSC 0185

 

21 лютого 2019 року, в рамках двомісячника з укладання колективних договорів підприємствами, установами, організаціями Харківської області, в Об'єднанні профспілок Харківської області спільно з органами влади та роботодавцями проведено традиційний обласний семінар з регулювання соціально-трудових відносин через укладання та виконання норм і зобов'язань колективних договорів .

 

Відкриваючи семінар, голова ОПХО С.А. Тесленко відмітив, що кожна цивілізована держава зацікавлена в створенні таких правових норм, які сприяють соціальній стабільності в суспільстві. Це безперечний аргумент, який лежить в основі соціального діалогу.

Також профспілковий лідер Харківщини зазначив, що неможливо реалізовувати в повній мірі статутні функції профспілки без соціально-партнерських контактів. «Встановлювані нами взаємини, перш за все, спрямовані на переговорний процес, а не на конфронтацію, оскільки ми розуміємо, що правильно вибудувані відносини багато в чому впливають на результат у вирішенні конкретного питання. А наявність колективного договору - це ознака солідної організації, впевнено дивиться вперед, що піклується про своє кадровому потенціалі. А то, що податкові органи намагаються з наявністю колективного договору пов'язувати право на податкові витрати за окремими виплат працівникам, помітно підвищує його статус» - зауважив С.А. Тесленко.

Печура Т.М., заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації відзначила, що серед найважливіших ключових пріоритетів, визначених Програмою дій Уряду, Прем’єр –міністр України В.Б. Гройсман назвав розвиток людського капіталу. Задля його реалізації особливого значення набуває правове регулювання трудових відносин, в тому числі шляхом укладання угод та колективних договорів, які спонукають роботодавців дотримуватися норм трудового законодавства та враховувати вимоги працівників. На жаль, дані моніторингу свідчать, що кількість колективних договорів торік скоротилася навіть при зростанні кількості підприємств в області. Так, станом на 1 січня 2019 року кількість підприємств в області зросла майже на 3 тисячі одиниць, тоді як кількість колективних договорів скоротилась до 14,8 тис. одиниць (майже на 800 одиниць). Така динаміка спостерігається вже впродовж останніх трьох років. Серед обстежених місцевими управліннями праці та соціального захисту населення підприємств галузеві вимоги щодо міжпосадових співвідношень в оплаті праці дотримуються всього для 13 % працівників. На 131 підприємстві (6,0 % від охоплених моніторингом) з 1 січня цього року взагалі не забезпечені міжпосадові та міжкваліфікаційні співвідношення при встановленні нових посадових окладів (тарифних ставок). Також Печура Т.М. зупинилася на розділі колективного договору, в якому йде мова про загальнообов’язкове соціальне страхування працівників. Останнім часом в цьому розділі дуже рідко визначаються заходи, спрямовані на покращення здоров’я працівників. А такі заходи дуже необхідні, адже в минулому році кількість листків непрацездатності в області зросла майже на 11 % і склала понад 305 тисяч. Втрати робочого часу через хворобу, оплата яких проведена за кошти Фонду соціального страхування , зросли на 8 % і склали понад 2,7 млн. днів.

В цьому році відновлюється вже майже забута традиція щорічного проведення конкурсу «Кращий роботодавець року в сфері охорони праці». «Сподіваюсь, що це буде поштовхом до позитивних зрушень і в сфері колективно – договірного регулювання трудових відносин» - зазначила Т.М. Печура.

Інформуючи учасників семінару про завдання роботодавців в колдоговірної кампанії 2019 року, Колесніков О.О, виконавчий директор обласної організації роботодавців Харківської області «Граніт» зазначив, що не завжди підходи соціальних партнерів збігаються у визначенні умов колективних договорів, особливо, в частині різних пільг і соціальних преференцій. Оскільки більшість підприємств знаходяться у вкрай тяжких умовах через втрату ринків збуту, відсутності програм імпортозаміщення та взагалі майбутнього стану промисловості.

 

DSC 0207

 

Заступник голови ОПХО С.Г. Волков зазначив, що нові відносини в економіці і організаційно-правові форми власності і господарювання, інший характер трудових відносин і нова соціальна роль профспілок об'єктивно вимагають від них вироблення і нових підходів. Важливим інструментом для ефективної профспілкової роботи є колективний договір. Укладення колективного договору - одне з найважливіших напрямків діяльності профспілки. Саме тому, профспілкові організації повинні приділяти найпильнішу увагу колективними договорам - основному інструменту регулювання трудових і соціально-економічних відносин в кожному трудовому колективі. Ні в якому разі не можна допускати формальність, процедурні спрощення та угодовську позицію. У подібній ситуації роботодавцю вдається нівелювати положення колдоговору, переписавши положення законодавчих актів і пообіцяти невеликі поблажки. Так, замість підвищення зарплати працівники отримують нескінченні розмови про соціальне партнерство. Але, якщо ми дійсно говоримо про співпрацю, користь від неї повинні отримувати обидві сторони. Працівники своєю працею допомагають власнику підприємства підвищити обсяги виробництва, якість продукції, інші виробничі показники. Але і роботодавець при розподілі прибутку має вчиняти справедливо - не ущемляючи інтереси тих, хто цей прибуток для нього створював.

Також Волков С.Г. звернув увагу і на скупість в колективних договорах розділу «Гарантії діяльності профспілкової організації». Відсутність цього розділу або уявна скромність і невибагливість в забезпеченні належних законодавством прав може спричинити і вже тягне за собою проблеми в діяльності профспілкових організацій - таких як перерахування профвнесків, зберігання профспілкових документів, відволікання профспілкових активістів для їх навчання або роботи в складі виборних органів. З цієї ж причини забуті премії і доплати голові профкому і активістам за рахунок коштів роботодавця. При цьому адміністрація виплачує собі значних розмірів премії, не позначені в колективних договорах, а на заохочення працівників засобів немає.

Тому наша позиція повинна бути такою: соціальний діалог - це не те, що потрібно робити будь-що-будь. Це лише одна з форм взаємин профспілок з владою і роботодавцями. І вибір цієї форми - наша прерогатива. Якщо роботодавці йдуть нам назустріч - ми вибираємо соціальне партнерство і соціальний діалог. Якщо ми бачимо, що їхні заяви носять чисто декларативний характер - необхідно входити в конфлікт в рамках діючого законодавства.

Також в роботі семінару взяли участь керівники обласних організацій, які відповідають за стан соціально-економічних питань в області.

Лайков С.М., начальник відділення НСПП в Харківській області, проінформував учасників семінару, що близько 30% від усіх вимог, які висувалися найманими працівниками в ході колективних трудових спорів (конфліктів) стосувалися укладення або зміни колективного договору, угоди, а також виконання колективного договору, угоди або окремих його положень. Наприклад, вимоги з питань зміни пунктів колективного договору висувалися працівниками ДП «Харківський метрополітен»; з питань виконання колективного договору, угоди або окремих його положень висувалися вимоги працівниками АК «Харківобленерго», Заводу з технічного обслуговування і ремонту авіаційної техніки Харківського державного авіаційного виробничого підприємства та ряду інших. В рамках запобігання колективних трудових спорів (конфліктів) відділенням велася робота з такими підприємствами як: філія «Теплоелектроцентраль» ТОВ «ДВ Нафтогазовидобувна компанія» Чугуївського району Харківської області, структурний підрозділ «Творча дирекція з підготовки циркових атракціонів та номерів» ДП «Державна циркова компанія України »(питання укладення нового колективного договору); ДП «Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М.В. Лисенко »(з приводу невиконання положень колективного договору про умови та охорону праці). Лайков С.М. ще раз наголосив , що проблеми, пов'язані з питаннями укладення, зміни і особливо виконання колективного договору залишаються вкрай актуальними.

Гончарова Ю.Є., начальник управління праці головного управління Держпраці в Харківській області акцентувала увагу учасників семінару, що колективні договори обов’язково мають відповідати нормам трудового законодавства України, а також положенням Генеральних, галузевих, територіальних угод з регулювання соціально-економічних питань. У 2018 році при проведені інспекційних 1090 відвідувань з питань додержання законодавства про працю, керівникам 1068 суб’єктів господарювання винесено 725 приписів щодо усунення виявлених порушень (виконано - 506; не виконано - 42; на розгляді - 177). Також Гончарова Ю.Є. зупинилася на найбільш суттєвих порушеннях, в тому числі на не проведенні атестації робочих місць за умовами праці для робітників, які працюють на посадах, що підпадають під списки №1,№2 з важкими та шкідливими умовами праці, а це позбавляє працівників пенсії за віком на пільгових умовах. Ця позиція обов’язково повинна знайти своє відображення в колективних договорах

Третяк Р.І., головний державний ревізор-інспектор управління податків і зборів з фізичних осіб головний державний ревізор-інспектор відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Східного управління ГУ ДФС в Харківській області проінформувала про особливості оподаткування доходів працівників у 2019 році.

Босенко Т. С., головний державний ревізор-інспектор управління податків і зборів з фізичних осіб ГУ ДФС в Харківській області акцентувала увагу на особливостях нарахування та сплати ЄСВ у 2019 році, ще раз звернувши особливу увагу на сплату ЄСВ із суми заробітної плати при неповній зайнятості штатних працівників.

Кучеренко С. М., доцент кафедри психології діяльності в особливих умовах Національного університету цивільного захисту України звернув увагу учасників семінару на мотиваційну складову колективного договору, котра повинна враховувати особливості професійної діяльності конкретного підприємства, пов’язаного з професійно важливими якостями працівників. Особливу увагу необхідно приділяти формуванню мотиваційної спрямованості спеціалістів. Це можливо досягти за рахунок сполучення оплати праці та особливих підходів до преміювання працівників, застосування періодичних атестацій фахівців, зосередження уваги не стільки на кількості виробленої продукції, скільки на рості кваліфікації працівників.

Величко І. Ю., заступник голови профкому ДП «ФЕД» та Турчин М.Ф., голова профкому АТ «Турбоатом» проінформували про новації у колективних договорах ДП «ФЕД» та АТ «Турбоатом», ролі профспілкових комітетів та колективних договорів у зростанні оплати праці працівників, соціально спрямованих нормах з метою забезпечення злагоди у трудових колективах.

 

DSC 0183 1


Всім учасникам семінару були дані Методичні рекомендації щодо проведення колдоговірної кампанії-2019, які враховують внесені до законодавства зміни і акцентують увагу на основних тенденціях майбутнього періоду, а також інформація «Про деякі зміни в законодавчих актах України. Особливості Державного бюджету на 2019 рік». Використання даних матеріалів також допоможе в роботі з розробки норм і зобов'язань колективних договорів, особливо в частині надання працівникам додаткових пільг і компенсацій, не порушуючи податкового законодавства України.

 

Гриценко Н.О.,

заввідділом ОПХО