Б1

 

Відбулося VІ засідання Ради Федерації Кировоградської області профспілок області, на якому розглядалося питання щодо розвитку соціального діалогу, значення якого важко переоцінити.

Як зазначила заступник голови ФПО Оксана Терлецька, важливу роль у цій роботі відіграє Територіальна угода,  у якій є спеціальний розділ «Соціальний діалог». Прикладом співпраці можна назвати роботу обласної тристоронньої соціально-економічної Ради, на засіданнях якої розглядаються актуальні для області питання, наприклад, щодо перспективи реформування галузі охорони здоров’я, використання праці неоформлених працівників, дій сторін соціального діалогу щодо збереження та розвитку трудового потенціалу та стан підготовки інженерних і робітничих кадрів закладами вищої та профтехосвіти області для потреб економіки регіону, розвитку соціального діалогу в умовах децентралізації.

Конструктивний діалог склався між управліннями освіти і науки, департаментами соціального захисту населення, культури і туризму та культурної спадщини, охорони здоров’я і відповідними обласними організаціями профспілок.

Прикладом розвитку соціального діалогу є співпраця з відділенням Національної служби посередництва і примирення, Головним управлінням Пенсійного Фонду України, обласним центром зайнятості, управлінням Держпраці.

Найбільш результативною формою соціального діалогу залишається укладання і виконання колективних договорів, під захистом яких перебуває 158 тисяч працівників або 88,5 відсотка працюючих (в Україні 75,6%). Кількість працівників, які охоплені колдоговорами в області зросла майже на 5 відсотків (в Україні зменшилась на 2,2 відсотка). Основні завдання колдоговірної роботи на 2019 рік: забезпечення продуктивної зайнятості, недопущення масових звільнень, а в разі їх виникнення - соціальної підтримки працівників, які попереджені про наступне звільнення. У випадках ліквідації, реорганізації, що тягнули за собою скорочення чисельності або штату працівників, профспілкові організації вимагали надання інформації про причини наступних звільнень не пізніше 3 місяців. Часто саме ця норма колдоговору допомагала збереженню працівників, бо за 3 місяця ситуація іноді мінялася у кращий бік.

Як правило, ключовими для профкомів були домовленості щодо оплати праці. Обов’язковим для профкомів завданням є встановлення колдоговорами мінімальної місячної тарифної ставки на рівні галузевих угод. Ця норма  переважно виконується.

Профспілкові організації домагалися через колдоговори підвищення сум витрат, спрямованих на запровадження непередбачених законодавством пільг та виплат працівникам і членам їхніх сімей. Більше 3 тис. грн. виплачено кожному працівникові на ці цілі торік в АТ «Гідросила», близько 2 тисяч в АТ «Ельворті». Традиційно значні кошти виділяються ПАТ НВП «Радій», ТОВ «Побузький феронікелевий комбінат», філією Кременчуцька ГЕС», підприємствами лісового господарства.

Оксана Терлецька звернула увагу на такий момент: законодавством встановлено зобов’язання роботодавця відраховувати кошти первинним профорганізаціям на культмасову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менш ніж 0,3% фонду оплати праці працівників. За минулорічною профспілковою звітністю із 1700 первинок отримували такі кошти лише 394. Це, можна сказати, ціна соціального діалогу на виробничому рівні.

Незважаючи на  недоліки в розвитку соціального діалогу, все ж можна  сказати, що саме він сприяв розвитку економіки області, досягненню позитивних результатів у забезпечені трудових прав працівників. Торік спостерігався приріст промислового виробництва і сільгосппродукції, ріст роздрібного товарообороту. Збільшились надходження до зведеного бюджету області і місцевих бюджетів. На 24 відсотка виросла середня зарплата і склала більше 7 тисяч. Зросла реальна зарплата. На всіх підприємствах, де діють профорганізації (крім ТДВ «Світловодське кар’єроуправління») погашено борги із зарплати. Удалось уникнути серйозних трудових затяжних конфліктів.

У листопаді 2018 року ФПУ та Федерація роботодавців України підписали Меморандум про спільні зусилля щодо забезпечення прав працівників, зокрема про підвищення рівня оплати праці та її частки у собівартості виробленої продукції з метою її наближення до європейських стандартів, збереження та розвиток трудового потенціалу. У цій роботі великі сподівання  профспілки покладають на обласне об’єднання роботодавців, яке визнає Меморандум обов’язковим до виконання документом. Є надія, що цей Меморандум ляже в основу нової Територіальної угоди, яку планується підписати у цьому році.

Сьогодні варто визнати, що існуюча розгалужена мережа соціального діалогу недостатньо ефективно використовується для вирішення соціально-трудових проблем. Порушуються конституційні права людини праці, скасовуються та обмежуються соціальні гарантії і стандарти, відбувається пряме нехтування інтересами людини праці. Влада зруйнувала систему оздоровлення та лікування працюючих та членів їхніх сімей, у тому числі і дітей, запровадила на користь монополістів кабальні ціни на газ, електроенергію, тарифи на комунальні послуги. Ріст цін, у тому числі й на продукти харчування, товари першої необхідності, призвів до значного зубожіння працюючих. Не можна сказати що профспілки мовчали. Профспілкове об’єднання направляло звернення до Президента, Прем’ер-міністра України, Верховної Ради України з питань: перегляду ціни на природній газ для населення, про захист права осіб, зайнятих на роботах з важкими й шкідливими умовами праці та ін. Отримували відписки.

ФПО намагається використовувати співпрацю з нардепами від Кіровоградщини, але не до всіх можна достукатись. Очевидно, треба на чергових виборах нардепів спробувати підписати договори про співпрацю в обмін на підтримку на виборах. А поки що предметна співпраця, як така відсутня. Лише один приклад: Обґрунтоване звернення надсилалось ФПО у вересні 2018 року до народних депутатів щодо підтримки пропозицій профспілок, які торкалися соціального блоку питань у проекті Державного бюджету на 2019 рік. Головна увага зверталась на недопущення прийняття ВРУ пропозиції уряду залишити прожитковий мінімум на І півріччя 2019 року у розмірі, який діє з грудня 2018 року. Аргументували, що 1921 гривня, яка є основою формування зарплати призведе до зниження купівельної спроможності громадян. Пропозицію не  підтримали.

Зважаючи на те, що мирний соціальний діалог – безрезультативний, профспілки України провели 17 жовтня 2018 року акцію протесту, в якій взяли участь 15 тисяч членів профспілок з усієї України. Реакція Прем’єра на  звернення профоб’єднання  була, як ніколи, серйозна. Прем’єр особисто дав доручення віце-прем’єрам і 7 міністрам надати відповідь ФПО за вимогами обласних зборів. Уже  вирішуються питання:

-         розрив між найвищою і середньою зарплатою на підприємстві буде не вище 15 (сьогодні 200);

-         доручення органам влади посилити контроль за оформленням трудових відносин і ліквідації тіньової зайнятості;

-         розроблено стратегію розвитку промисловості, яка проходить регламентні процедури, і до якої розробляється План заходів на 2019-2020 роки;

-         на 2019 рік на фінансування медичних закладів заплановано 15,3 млрд грн. (на 2 млрд. грн. більше, ніж у минулому році).

Але все це автоматично не запрацює - потрібен контроль з боку профспілок.

Уже більше десятка років профспілкова сторона звертається до Президента, ВРУ, КМУ, про визнання Генеральної угоди, галузевих і територіальних угод, колдоговорів правовими актами, але реакція нульова. Владі це не потрібно.

 

Прес-центр ФПО

 

Б