IMG 9726

 

Впродовж трьох днів минулого тижня Федерація профспілок Рівненської області приймала делегацію профспілчан з Полтави, на чолі з   головою Полтавської обласної ради профспілок Леонідом Вернигорою. Мета їх перебування – детальніше знайомство з практикою впровадження на Рівненщині реформи з децентралізації влади, створення і налагодження діяльності в ОТГ профспілкових організацій.

 

На сьогодні на Рівненщині діють 33 об’єднаних територіальних громади 31 з них Федерація профспілок області уклала Угоди про співпрацю і продовжує їх укладати. В них створені і діють координаційні ради профспілок. У 3 громадах пішли далі і створили територіальні тристоронні соціально-економічні ради, уклавши Територіальну угоду про співпрацю між ОТГ, міжгалузевим об’єднанням роботодавців та координаційною радою профспілок. Процес цей непростий ,але вартий докладання серйозних зусиль.. І Федерація профспілок Рівненщини разом з галузевими профобєднанями,обрала саме таку систему взаємодії з владою і роботодавцями на рівні ОТГ. При цьому досягyто основне- забезпечуються тверді гарантії збереження цілісності та єдності галузевих організаційних ланок профспілок, їх організаційної структури, недопущення необгрунтованої ліквідації первинних профспілкових організацій у процесі оптимізації мережі закладів ЖКГ, бюджетної сфери, агропромислового комплексу, торгівлі та підприємництва.

Власне, про ці та про інші особливості великої роботи профспілок безпосередньо в ОТГ говорив голова Федерації профспілок області Микола Шершун при зустрічі з полтавськими колегами у Будинку профспілок ,відкриваючи семінар-практикум. У подальшій же   роботі його учасники безпосередньо на місцях у спілкуванні з керівниками ОТГ, профспілчанами, представниками роботодавців детально ознайомились з тим, як діє ця модель співпраці, як розбудовуються самі громади.

 

IMG 9740

 

Так,вони стали свідками підписання двосторонньої Угоди про співпрацю у Дядьковицькій ОТГ, Тристоронніх угод у Клеванській,   Бугринській, Олександрійській громадах,почули чимало цікавих розповідей про розвиток самоврядування і співпраці з профспілками у Малолюбашанській ОТГ,побували у с. Борщівці , де оглянули новозбудований дитячій садочок, бібліотеку та клуб, в с. Лісопіль на пилорамному підприємстві, відвідали унікальне у своєму роді виробництво Березнівську сірникову фабрику

Всюди вони мали розмови про роль профспілок у формуванні якісно нових відносин з роботодавцями і владою, в основі яких особиста відповідальність за рівень життя людини в кожній громаді. А ще наші полтавські колеги переконалися,що реформа з децентралізації на Рівненщині набирає обертів. І є надія, що вона буде успішною, бо є вже відчутні результати і нагромаджено досвід співпраці, завдяки якій створюються умови для економічного розвитку громад, що є важливим і для розбудови профспілок.

 

IMG 9746


                                                                          Тамара Стецюк,

Полтавська обласної ради профспілок