Підсумки оздоров1

 

27 травня ц.р. у Федерації профспілок області підбили підсумки кампанії з оздоровлення та відпочинку дітей у 2018 році.

 

В масовому оздоровленні дітей Федерація профспілок області та її членські організації беруть найактивнішу участь. Адже стан здоров’я дітей – чи не найважливіший показник рівня соціально-економічного розвитку суспільства. Профспілки, виконуючи зобов’язання взяті в Територіальній тристоронній угоді області, забезпечують організацію літнього відпочинку дітей, членів профспілок, виділяючи з бюджетів профспілок певну суму коштів для здешевлення путівки.

Щоб досягти найкращих результатів у кількісному і якісному оздоровленні профспілчани працюють спільно за методом дольової участі у викупі путівки, за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів. Залучаючи до цієї доброї справи також господарників та спонсорів, вдається зменшити батьківську доплату і таким чином більше діток області мають змогу змістовно відпочити і оздоровитись влітку. І як тут не згадати вислів з профспілкового гімну: «В єднанні наша сила в цьому світі!».

Вів спільне засідання Президії і координаційної ради ФПО Микола Шершун, голова Федерації профспілок області. Основним доповідачем стала Марія Рожко, заступник голови ФПО.

Вона, насамперед, зупинилась на результатах спільної роботи у цьому напрямку у 2018 році.

За словами Марії Рожко, уникнення тендерної процедури на закупівлю дитячих путівок,виконання Обласної програми відпочинку та оздоровлення дітей в 2018 році та дольової участі всіх зацікавлених у викупі путівок на місцевому рівні, дало можливість оздоровити в 2018 році на 562 дитини більше ніж в 2017 році. Усього ж в області проживає 162654 дитини.

 

Підсумки оздоровл

 

У стаціонарних дитячих оздоровчих закладах в 2018 році спільними зусиллями влади, роботодавців, профспілок та батьків оздоровлено 2921 дитину. З них 1324 дитини оздоровлені у власному регіоні та 1597 - за межами власного регіону.

Найбільше оздоровлено дітей в галузях: освіта і наука 1006 дітей; лісове господарство - 863 дитини; охорона здоров’я - 378 дітей; ЖКГ,МП та ПОН - 247 дітей; АПК 122 дитини.

Найкраще спрацювали з владними структурами по виділенню коштів з місцевих бюджетів галузеві профоб’єднання: освіти і науки - 636,0 тис.грн; АПК 60,0 тис.грн; охорона здоров’я - 18,0 тис.грн; споживча кооперація - 12,5 тис.грн; держустанов 9,7 тис.грн.;

Кількість коштів залучених на організацію оздоровлення та відпочинку дітей, за організаційною та фінансовою участю членських організацій ФПО, становить 12218,4 тис.грн.

З них, профспілкові структури залучили з бюджетів профспілок 5831,0 тис.грн., що становить майже 47,7% від загальної вартості дитячої путівки.

Батьківська доплата становила в середньому у 2018 р - 33,8 % від загальної вартості дитячої путівки.

- Аналіз підсумків оздоровчої кампанії 2018 року свідчить, що набагато більше можна було б оздоровити дітей, якщо відновити фінансування фонду соціального страхування та збільшити виділення коштів для оздоровлення дітей в Державному та місцевих бюджетах, вважає Марія Рожко, заступник голови ФПО. Можливості для цього є, також є і відповідна законодавча база, що дозволяє це робити.

Нагадаємо, цьогоріч, повноваження щодо оздоровлення та відпочинку дітей передано Управлінню соціального захисту населення облдержадміністрації.

Оксана Процюк, заступник начальника управління соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, начальник відділу з організації оздоровлення та медичного забезпечення департаменту, яка взяла участь у засіданні, зазначила, що з обласного бюджету на 2019 рік для організації та проведення оздоровлення та відпочинку дітей передбачено 7,5 мільйонів гривень. Також, п. Оксана, оцінила значну працю членських організацій профспілок Рівненщини у цьому напрямку, адже, за її словами, 23 травня на Всеукраїнській селекторній нараді з оздоровлення Рівненську область відмітили як таку, що виділила найбільшу кількість коштів на оздоровлення дітей на дольовій участі з профспілкових бюджетів.

Перш ніж надати слово наступному виступаючому, головуючий Микола Шершун, виступив з критикою, зазначивши: «Досягнення, про які говорили попередні доповідачі, створюються за допомогою 5-6 членських галузевих профорганізацій, які дійсно працюють. Загалом же до складу Федерації профспілок області входить 18 таких профорганізацій і не завжди ми бачимо їх роботу в цьому напрямку».

Він також, закликав усіх голів обласних профоб’єднань активно попрацювати по Програмі та дольовій участі у викупі путівки щоб в 2019 році оздоровити більшу кількість дітей ніж в 2018році.

 

Підсумки оздор


Наступним доповідачем була Олена Аранчій, головний спеціаліст відділу безпеки середовища життєдіяльності управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Рівненській області. Вона докладно розповіла про дотримання вимог санітарного законодавства в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, санаторіях Рівненської області. У свою чергу, Максим Процишин, правовий інспектор відділу пожежної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Рівненській області повідомив присутніх про вимоги пожежної безпеки в дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, санаторіях Рівненської області.

Насамкінець члени розширеного засідання Президії розглянули і затвердили Постанову з підготовки до оздоровлення та відпочинку дітей у 2019 році. Також відзначили Подяками найкращі заклади оздоровлення, які мали значні досягнення в роботі, а також їх керівників та відповідальних працівників.

Профінформ

Федерації профспілок Рівненської області