1080-dzury-1170x530

Великим творчим звітом відзначив 70-річчя своєї діяльності заслужений самодіяльний ансамбль танцю України «ЗАПОРОЖЕЦЬ» палацу культури ім. Т. Г. Шевченка ПАТ «Мотор Січ».

За великий внесок у збереження та розвиток народної творчості колектив заслуженого ансамблю танцю «ЗАПОРОЖЕЦЬ» нагороджений орденом Запорізької обласної ради «За заслуги перед Запорізьким краєм»           ІІІ ступеня, його керівник – заслужений працівник культури України Анатолій Кошель нагороджений медаллю Виконавчого комітету Запорізької міської ради «За особистий внесок у розвиток м. Запоріжжя».

Учасники ансамблю нагороджені Почесними грамотами Запорізької обласної ради професійних спілок, відзнаками адміністрації та профкому ПАТ «Мотор Січ».

Свій творчий шлях заслужений самодіяльний ансамбль танцю України «ЗАПОРОЖЕЦЬ» розпочав у 1949 році, коли при Палаці культури                           ім. Т.Г.Шевченка запорізького Моторобудівного заводу було створено самодіяльний танцювальний колектив.

Організатор і керівник ансамблю заслужений працівник культури України   Ю.Д. Большаков згуртував навколо себе робітничу та студентську молодь, що майже кожного вечора поспішала до репетиційної зали, щоб оволодівати майстерністю народного танцю.

Спираючись на народні традиції, широко використовуючи у своїй творчій діяльності фольклорні художні надбання українського народу, ансамбль «ЗАПОРОЖЕЦЬ» неодноразово здобував перемоги на обласних і республіканських конкурсах, приймав участь у міжнародних молодіжних та телевізійних фестивалях, пісенних святах, декадах української літератури і мистецтва в різних країнах і республіках. Колектив всюди супроводжував незмінний успіх у глядачів та фахівців культури.

У 1960 році ансамблю присвоєно почесне звання “народний”, а в 1967 році він був удостоєний найвищої нагороди для самодіяльних колективів – звання “заслужений” з врученням золотої медалі.

Ансамбль «ЗАПОРОЖЕЦЬ» став справжньою школою виховання хореографів для колективів художньої самодіяльності та професійних артистів. Багато його учасників зараз працює у професійних колективах, таких, як Національний академічний ансамбль танцю України                                    ім. П. Вірського, Національний академічний народний хор ім. Г. Вірьовки                та інших.

За 70-річний період своєї творчої аматорської діяльності ансамбль «ЗАПОРОЖЕЦЬ» неодноразово представляв Україну та народну художню самодіяльну творчість за кордоном. Колективу ансамблю аплодували                          у Польщі, Німеччині, Фінляндії, Нідерландах, Австрії, Росії, Болгарії, Португалії та інших країнах світу.

Успіхи колективу ансамблю «ЗАПОРОЖЕЦЬ» незмінно пов’язанні з його керівником – заслуженим працівником культури України Анатолієм Кошелем, який розпочав своє творчу діяльність в ансамблі ще в юні роки.

За високу професійну виконавчу майстерність та пропаганду хореографічного мистецтва Заслужений ансамбль танцю України «ЗАПОРОЖЕЦЬ» неодноразово одержував нагороди, серед яких:

- Почесна Грамота Верховної Ради України;

-     Почесна Грамота ССОД «За активну пропаганду українського мистецтва за кордоном»;

-     Диплом Всесвітнього фестивалю молоді і студентів;

-     Диплом Лауреата в номінації "Художній колектив року" в регіональній програмі "Зоряний шлях;

-     Диплом   переможця   І-го   Всеукраїнського   фестивалю   народної хореографії імені Павла Вірського;

-     Дипломи Міжнародних фестивалів слав'янської культури;

-     Почесні Грамоти Запорізької обласної державної адміністрації та Запорізької обласної ради;

-     Почесна Грамота Міністерства культури і мистецтв України, Центрального комітету профспілки працівників культури;

-     Дипломи учасника фестивалів мистецтв України Міністерства культури і туризму України;

-     Почесні грамоти та Дипломи Федерації професійних спілок України та Запорізької обласної ради профспілок.

Запорукою успіхів, досягнутих ансамблем «ЗАПОРОЖЕЦЬ» є величезна, постійна підтримка трудового колективу, керівництва та профспілкової організації ПАТ «Мотор Січ».

У Палаці культури ім. Т. Г. Шевченка створені чудові умови для проведення навчальної роботи, розвитку самодіяльної творчості працівників                 ПАТ «Мотор Січ» та членів їх сімей. У закладі культури працює та розвивається творча зміна - зразковий дитячий хореографічний ансамбль «Козачата».

На протязі 65 років проводиться щорічні фестивалі самодіяльних творчих колективів цехів та підрозділів ПАТ «Мотор Січ», участь в яких приймають практично кожен працівник підприємства та члени їх сімей.

Колектив заслуженого самодіяльного ансамблю танцю України «ЗАПОРОЖЕЦЬ», сповнений нових творчих задумів, перебуває у постійному пошуку, вдосконаленні своєї виконавчої майстерності, продовжує ведення великої роботи з пропаганди українського народного хореографічного мистецтва.

 

 952-DSC 2193-1170x530


Запорізька обласна рада профспілок