5

Спілчани області на чолі з головою Федерації профспілок Черкаської області Петром Шевченком взяли участь в урочистостях з нагоди 100-річчя від дня народження одного з перших керівників Черкаської області – Івана Кіндратовича Лутака.

І.К. Лутак двічі обіймав керівні посади на Черкащині – перший раз як голова виконкому Черкаської обласної ради (1961-1967 рр., з невеликою перервою), а другий раз як перший секретар Черкаського обкому КПУ (1976-1988 рр.). Також був кандидатом і членом ЦК КПРС, членом політбюро ЦК КПУ, депутатом Верховних Рад СРСР і УРСР. Герой Соціалістичної Праці, Почесний громадянин Черкас.

В Філармонії зібралися ті, хто безпосередньо працював з Іваном Кіндратовичем, і ті, для кого він став учителем та наставником. Прийшли вони для того, щоб вшанувати пам’ять відомого керівника Черкащини. Саме в цей день йому мало б виповнитись 100 років. І хоч за час, доки його не має з нами, в Україні багато чого змінилося, проте черкащани продовжують пам’ятати про одного із найпотужніших творців області. Адже він був і справді легендарною людиною. І фундамент економічної і соціальної успішності нашого регіону заклав саме він.

Також у той час, як Іван Кіндратович очолював область, було збудовано сотні дитячих садків, шкіл та декілька профтехучилищ. Темпи спорудження житла зросли до мільйона квадратних метрів на рік. Справжньою окрасою обласного центру став палац культури «Дружба народів». У ті роки зведено нові корпуси нинішніх університетів – Національного імені Богдана Хмельницького і Державного технологічного, обласної, першої та третьої міських лікарень.

Також на захід завітали донька та внучка Івана Кіндратовича – Тетяна Лутак та Катерина Вишневська.

Голова Черкаської облдержадміністрації Олександр Вельбівець у своєму вітальному слові відзначив, що надзвичайно відповідально говорити про людину великого організаторського та керівного таланту – мудру, сувору, вимогливу і в той же час людину щирої душі, доброго серця, у якої на першому місці завжди були інтереси держави та громадянина.

– Протягом двох десятків років Іван Лутак очолював Черкащину. На його плечі ліг непідйомний тягар становлення новонародженої області, якій потрібно було надати цілісності і самоідентичності, – зазначив голова облдержадміністрації. – Саме його заслуга в створенні та розвитку сотень промислових підприємств на Черкащині. Завдяки йому Черкаси стали одним із найбільших в країні центрів високотехнологічної хімічної галузі. Більшість хімічних гігантів, таких як «Азот», і сьогодні залишаються флагманами. Іван Кіндратович доклав максимум зусиль, щоб перетворити наш регіон із суто аграрного ще і у промисловий. Тоді ж було розбудовано і серйозну базу підприємств оборонного комплексу, які працюють і сьогодні на військову потужність вже незалежної України. Він приділяв велику увагу також і розвитку  тваринництва, птахівництва, садівництва. У цих галузях Черкащина і нині займає передові позиції не тільки в Україні, а і в Європі.

Саме завдяки Лутаку розквітли ансамблі «Вербена», «Росава», «Славутич», та безліч інших творчих колективів. Тоді ж був створений Черкаський народний хор, який згодом отримав звання «Заслужений» та «Академічний» і прославив Черкащину на міжнародному рівні, як співочий край.

DSC 0112

Федерація профспілок Черкаської області