IMG 20190626 120029

 

Профспілковий голос регіону прозвучав 26 червня у Рокитнівському районі на Форумі голів первинних профспілкових організацій. Форум мав назву: «Соціальний діалог – показник ефективності взаємовідносин між працюючою людиною, роботодавцем і владою».

Профспілчани Рокитнівщини перейняли естафету у проведенні таких виїзних зібрань у профспілчан з Радивилівщини. Нагадаємо районом-першопрохідцем став Зарічненський район, адже саме там вперше відбувся такий форум.

В роботі форуму взяли участь більше п’ятдесяти голів первинних профспілкових організацій, голови обласних галузевих профоб’єднань, працівники апарату Федерації профспілок Рівненської області на чолі з головою Миколою Шершуном.

Власне, з виступу Миколи Харитоновича і розпочалося це поважне зібрання. Він розповів присутнім про основні законодавчі засади на основі яких формується соціальний діалог.

-  Сьогодні соціальний діалог ведуть три рушійні сили українського суспільства: влада, роботодавці, профспілки в особі людей найманої праці, які присутні в цьому залі. Від того, наскільки успішним він буде залежить соціальний мікроклімат і в колективах, і в регіоні, і в цілому по Україні. Адже, як показує практика роботи та міжнародний досвід таких провідних країн як Данія, Швеція порозуміння варто знаходити, здебільшого за столом переговорів.

Але, за словами Миколи Шершуна, голови ФПО, не можна знецінювати і силу профспілкової солідарності, яка виливається у багатотисячні акції протесту, адже тоді нас чують, це показали, зокрема, нещодавні багатотисячні мітинги.

Йшлося на Форумі і про основні проблеми працюючої людини: низька заробітна плата, відсутність достатньої кількості робочих місць, трудова міграція, яка нині досягла загрозливого характеру, високі ціни на енергоносії, і відповідно завищені тарифи на комунальні послуги тощо.

Голова ФПО зазначив, також, що профспілчани велику надію покладають на новообраного Президента В. Зеленського, адже основними тезами його програми, є вислови, які ставлять «Людину», «Громадянина» у пріоритет для Держави, та декларують верховенство права визначальним для демократичної країни. І це, на думку М. Шершуна, повністю збігається з профспілковою ідеологією.

Від влади у роботі форуму взяв участь і виступив Микола Кушнір, голова Рокитнівської райдержадміністрації. «Сьогодні настав такий час, - зазначив голова РДА, - коли думка громади є надзвичайно важливою. Дуже добре, що ви зорганізувались на добру справу, позитивну. Вона веде до об’єднання і до створення кращого майбуття. Від себе хочу зазначити, що з профспілками в районі у нас є взаєморозуміння і гарна співпраця», - резюмував Микола Кушнір.

В ході організації заходу члени президії спільно вирішили відійти від апробованого раніше формату видозмінивши його таким чином, щоб більше прозвучало виступів профактивістів з регіону.

Загалом, усім бажаючим виступити таке право було надане. Виступаючі розповіли про досягнення та проблеми на підприємствах та у галузях, де вони працюють. Поділились досвідом вирішення спірних та проблемних питань. В ході дискусії окреслили подальші шляхи співпраці усіх учасників соціального діалогу на рівні району.

Учасники Форуму ухвалили Резолюцію у якій окреслені першочергові кроки в роботі профспілок на найближчий час.

Також на Форумі урочисто, за широкого загалу спілчан, було підписано Територіальну угоду між Старосільською об’єднаною територіальною громадою, об’єднанням роботодавців району та Координаційною радою профспілок району з соціально-економічних питань на 2019-2020 роки (на фото).

 

IMG 20190626 120039

 

Жанна Арсенічева,
м.Рівне