Засідання робочої групи

 

 

23 жовтня 2019 року заступник Голови ОПХО Волков С.Г. взяв участь у засіданні робочої групи з питань підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості. На порядку денному обговорювалося питання: «Про стан роботи щодо подолання «тіньової зайнятості».

В засіданні взяли участь члени робочої групи - керівники та заступники керівників ГУ Держпраці в Харківській області, ГУ ДПС в Харківській області, Департаменту соціального захисту населення ХОДА, Харківського обласного центра зайнятості, ГУ ПФУ в Харківській області, ГУ статистки в Харківській області, управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області, спільного представницького органу роботодавців Харківської області.

За інформацією директора Департаменту соціального захисту населення ХОДА Шпараги Ю.І. в результаті проведених превентивних заходів та контрольно-перевірочної роботи з початку року легалізовано понад 2,2 тис. «тіньових» робочих місць. Спостерігається зростання обсягів сплати єдиного соціального внеску - за 9 місяців поточного року додатково надійшло 5,8 млн. грн. ЄСВ. За січень-серпень 2019 року середньомісячна заробітна плата зросла на 20,2 % (по Україні – на 19,4 %) . Крім того, в області відбулося скорочення у порівнянні з початком поточного року на 7 % (або на 6,3 тис. осіб) чисельності застрахованих осіб, яким нараховано заробітну плату менше мінімальної. Неформальна зайнятість населення в області складає 10,6% від кількості зайнятого населення (по Україні – 21,6%) та зменшилась на 2%.

Під час обговорення членами робочої групи наголошувалося, що державна політика у сфері легалізації трудових відносин має бути спрямована на покращення життєвого рівня працівників, забезпечення гідних умов та оплати праці, запобігання нещасним випадкам і професійним захворюванням. Висловлювалася позиція щодо необхідності розробки комплексної стратегії легалізації трудових відносин, адже високий рівень тінізації економіки вкрай негативно впливає на імідж країни, її конкурентоспроможність, ефективність структурних і інституційних реформ.

За підсумками засідання робочої групи прийнято відповідне протокольне рішення щодо подальшої активної роботи усіх сторін соціального діалогу з обговорюваного питання.

 

Відділ соціально-економічних, правових питань

та охорони праці ОПХО