1010251f3fbca9e9480b7d2c60a6926a XL

25 жовтня в приміщенні Чернігівської обласної ради за участі очільника Федерації профспілкових організацій Чернігівської області (ФПО)  Ігоря Москаленка відбувся Круглий стіл на тему «Шляхи та перспективи організації взаємодії органів місцевого самоврядування, об’єднаних територіальних громад з органами виконавчої влади в питаннях забезпечення функціонування соціально значущої інфраструктури в осінньо-зимовий період 2019-2020 рр. на території Чернігівської області».

На заході були присутні Перший секретар Представництва ЄС в Україні з питань децентралізації та секторальних реформ Бенедикт Германн, заступник голови Чернігівської обласної ради Арсен Дідур,  народні депутати Антон Поляков та Максим Зуєв, а також виконавчий директор Асоціації об’єднаних територіальних громад Чернігівщини Сергій Павленко.

Користуючись нагодою за ініціативи голови Обласної організації профспілки працівників освіти та науки України Тетяни Матвеєвої, голова ФПО Ігор Москаленко озвучив присутнім нагальну проблему освітянської галузі.
Так, глибоке занепокоєння викликають пропозиції народних депутатів до законопроекту Закону України «Про повну загальну середню освіту» № 0901 від 29.08.2019 щодо заборони спрямування освітньої субвенції на оплату праці педагогічних працівників:

- гімназій*, загальна кількість учнів в яких становить менше 50 осіб;

- ліцеїв*, загальна кількість учнів 10-12 класів в яких становить менше 300 осіб.

Перекладення обов’язку фінансувати заклади загальної середньої освіти на місцеві бюджети, а не кошти освітньої субвенції, суттєво знизить спроможність об’єднаних територіальних громад, що нівелює реформу з децентралізації. А значна частина ОТГ взагалі стануть неспроможними.

Як наслідок це призведе до закриття 3427 шкіл в країні, та близько 140 шкіл в області, звільнення тисяч працівників, збільшення числа безробітних і найголовніше – позбавить значну частину учнів права на освіту, оскільки в умовах нинішньої економічної ситуації та стану доріг ні батьки, ні органи влади не матимуть змоги забезпечувати навчання учнів за десятки кілометрів від дому.

Враховуючи зазначене голова ФПО підготував та особисто вручив звернення Народним депутатам України Антону Полякову та Максиму Зуєву, а також головам ОТГ з цього приводу.

* гімназія – заклад середньої освіти  або структурний підрозділ з навчанням 5-9 класів;

*ліцей – заклад середньої освіти ІІІ ступеня (або структурний підрозділ іншого закладу), що забезпечує профільну середню освіту).

IMG-fc16edd3b373256f541790c62da8dfe3-V

IMG-3962e7899164e1240d0aa98f4d0a009a-V

Людмила Ніценко,

Головний технічний інспектор праці