IMG 5668

 

 

1 листопада в Навчально-методичному центрі профспілок закінчився семінар-тренінг для правових інспекторів праці та громадських інспекторів праці Профспілки металургів і гірників України (ПМГУ). Кількаденне насичене навчання відкрив заступник голови Профспілки металургів і гірників України Олександр Рябко, проінформувавши про актуальні задачі і напрямки роботи.

Для виступу щодо наглядового механізму Міжнародної організації праці був запрошений заступник керівника департаменту міжнародних зв’язків Федерації профспілок України Роман Кравчик. Він зробив короткий огляд нормативних актів та можливостей для профспілок.

До програми було включене і питання, яке наразі турбує усю профспілкову спільноту країни — реформа трудового законодавства. Саме цьому був присвячений виступ Ірини Новак, яка є кандидатом економічних наук, провідним науковим співробітником відділу досліджень людського розвитку Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України.

Цілу низку важливих питань зачепила у своєму виступі Оксана Сатаніна — головний спеціаліст відділу трудових відносин Держпраці. Інтерактивна лекція була присвячена аналізу порушень трудового законодавства та відповідних дій державних контролюючих органів.

Порядок звернення до суду за новим Цивільно-процесуальним кодексом докладно розглянув з учасниками Володимир Пророк — правовий інспектор праці ПМГУ.

 

В епоху тотальної інформатизації особливої цінності набувають навички медіаграмотності і критичного мислення. За цим напрямком слухачі працювали разом з тренером Віталієм Копишем. Були розглянуті основи фактчекінгу, а також маркери фейків та маніпуляцій в ЗМІ.

 

Робота профспілкового працівника, а тим більше правового експерта, зажди пов'язана з напруженими комунікаціями. Для розвитку конфліктаційної компетентності та навичок керування конфліктами був проведений відповідний тренінг від практикуючого психолога, Ірини Глушко.

 

Вперше для виступу на профспілковому семінарі була запрошена Оксана Дженджеро — кандидат педагогічних наук, доцент Національного університету “Чернігівський колегіум” ім. Т.Г. Шевченка. Протягом цієї сесії учасники говорили про новий Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Неабиякий інтерес у профспілкових юристів викликало обговорення тексту нової редакції “Українського правопису” (2019). Разом з тренеркою учасники розвінчували міфи, перевіряли мовне чуття, досліджували етимологію слів і пов'язані з нею зміни та ін.

 

На цьому заході був презентований новий тренінг від Світлани Задорожної, кандидата економічних наук, доцента Чернігівського національного технологічного університету. Навчальна сесія отримала назву “Проактивність в профспілках. Методика QBQ: мистецтво питань і відповідей”.

У вільний від занять час профспілковці прогулялися центром міста, ознайомившись з унікальним історико-архітектурним ансамблем Чернігова.

 

 

 IMG 5616

 

IMG 5663 

 

,IMG 5672

 

 

 

IMG 5679

 

 

IMG 5689

 

IMG 5732

 

IMG 5712

 

IMG 5717

 

 

 

Віталій Копиш,

м.Чернігів