ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛКИ. Ні – «лібералізації» трудового законодавства!

А1

Всеукраїнська профспілка працівників і підприємців торгівлі, громадського харчування та послуг заявляє про категоричне неприйняття в трудовому законодавстві так званого «ліберального підходу». Про це говориться у Зверненні до Голови Верховної Ради України, що було схвалено 28 листопада на засіданні Центральної Ради Профспілки.

Обговорив доповіді «Про ситуацію з Трудовим кодексом України», з якими виступили Голова профспілки Тетяна Ясько та керівник департаменту правового захисту ФПУ Дмитро Лях, учасники засідання прийняли відповідну постанову.

В документі зокрема зазначається, що Профспілка буде активно підтримувати всі колегіальні рішення ФПУ по захисту членів профспілок від антисоціальної  політики влади. Наголошується необхідність довести до профспілкових організацій, трудових колективів переваги профспілкового Трудового кодексу, а також інформацію про створення загальнонаціонального страйкового комітету.

Члени Центральної Ради також прийняли рішення звернутися до всіх профспілкових організацій галузі підтримати профспілковий варіант проекту Трудового кодексу і направити відповідні звернення до Верховної Ради, конкретних народних депутатів України від регіонів. Підкреслюється актуальність та важливість проведення організаційної роботи в колективах по розгортанню протестного руху, підготовки до колективних акцій у разі подальшого просування Урядом або ВРУ ліберального трудового законодавства, дискримінації прав працівників.

Серед запропонованих кроків також: ініціювати збір підписів членів профспілки за відкликання соціальних законопроектів, які порушують права людини праці. Керівництву ЦР ВПТ доручено звернутися до ФПУ з пропозицією скласти перелік таких законопроектів.

Члени Центральної Ради обговорили низку інших актуальних питань, з яких були прийняти відповідні постанови.

Учасники засідання провели флеш-моб у підтримку боротьби проти насильства у сфері праці. Профспілка разом з іншими профспілками закликає Україну ратифікувати нову конвенцію МОП 190 (від 21.06.2019) - міжнародний інструмент, який допоможе викорінити насильство у сфері праці.

Прес-центр ФПУ

А2