300 200 1585559188 663

В умовах протиепідемічного карантину та загострення ситуації з забезпеченням нормальних умов праці працівників підприємств та організацій нафтогазової галузі Центральна рада Укрнафтогазпрофспілки оперативно реагує на триваючу роботу з підготовки до вивільнення працівників, у тому числі за програмами добровільного вивільнення з підвищеними виплатами.

Підтримуючи позицію профспілкових організацій і вважаючи вивільнення працівників під час карантину нічим іншим як тиском на працівників та спробою перекласти тимчасові економічні труднощі роботодавців на трудівників галузі направлено відповідні звернення з цього питання Голові правління НАК «Нафтогаз України» А.В. Коболєву та керівникам галузевих підприємств.

Центральна рада звернула увагу соціальних партнерів на необхідність припинення будь-яких дій, пов’язаних з вивільненням працівників до завершення епідемії коронавірусу та протиепідемічного карантину, закликала забезпечити безумовне додержання трудових прав працюючих, не допускати спроб тиску на працівників з метою примушування або матеріального заохочення до добровільного звільнення. Вказано на неприпустимість порушень трудового законодавства і умов трудових договорів, в тому числі незаконного звільнення, та погіршення умов праці працівників під час карантину, зазначивши, що такі дії є кримінальними злочинами, передбаченими ст.172, 173 Кримінального кодексу України, з притягненням винних осіб до встановленої законом відповідальності.

У звернення запропоновано приймати будь-які рішення, пов’язані з використанням персоналу, оплатою, безпекою та іншими умовами праці, виключно після проведення соціального діалогу (переговорів, консультацій, погоджень) між керівництвом і профспілковими організаціями.

А.М. Івашина

Головний фахівець апарату ЦР Укрнафтогазпрофспілки