3d22782ffc13bba8e5aa071bcfc76eed

ЗВЕРНЕННЯ

до народних  депутатів України

від Вінницькій області

Шановні народні депутати! 

27 травня ц.р. на засіданні парламентського Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів було розглянуто проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань діяльності професійних спілок)» (реєстр №2681)..

Під час обговорення даного проекту учасниками було висловлено  чимало зауважень до його положень. У висновках Міністерства юстиції України, науково експертного управління ВРУ, фахівців, експертів та спеціалізованих юридичних установ, закладів відзначено невідповідність низки законодавчих норм законопроекту №2681 Конституції України, Конвенціям МОП,  актам ООН та ЄС, на які попередньо вказувалося у Зверненнях Федерації профспілок України і СПО національних репрезентативних профоб’єднань.

Свою негативну оцінку законопроєкту 2681 було висловлено й міжнародною профспілковою спільнотою, якою у лютому п. р. було скеровано до України безпрецедентну за рівнем представництва місію на чолі з генеральним секретарем Європейської Конфедерації професійних спілок Лукою Вісентіні. Під час зустрічі з Головою Комітету місія зазначила про неприпустимість прийняття законопроєкту в такій редакції, оскільки він суперечить духу, принципам і директивам Євросоюзу, Європейській соціальній хартії та основоположним Конвенціям МОП.

Як реагування на антисоціальні законодавчі ініціативи влади, членами профспілок і профспілковими активістами, у січні-лютому було проведено низку багатотисячних акцій у регіонах України та м. Києві, відбулося Всеукраїнське Віче профспілок, що схвалило вимоги до Верховної Ради та Уряду України. Ці заходи, за ініціативи профспілкового активу, проводилися і у м. Вінниці.

Представники об’єднань профспілок запропонували зняти законопроєкт з розгляду, оскільки він є антиконституційним, антинародним, який обмежує права профспілок та порушує низку міжнародних обов’язків, взятих Україною у процесі ратифікації міжнародних правових актів.

В березні поточного року на сайті Верховної Ради України профспілковими активістами була зареєстрована електронна петиція ”Про нерозгляд законопроєкту 2681 як такого, що порушує права профспілок в Україні”,  яку підтримали своїми голосами понад 25 тис. українців.

Сьогоднішня активна участь спілчан у підписанні петиції та їх численні виступи  у соціальних мережах проти зазначеного законопроекту, свідчать про високу соціальну напругу при подальшому просуванні у парламенті даного законопроєкту.

Важка соціально-економічна ситуація на підприємствах, в установах та організаціях, наслідки епідемії коронавірусу та не виважені з цих питань дії представників влади, все більше посилюють протестні настрої працівників.

Однак, замість дотримання ідеології принципів соціального діалогу, як найбільш ефективного і визнаного в світі засобу узгодження інтересів держави, роботодавців та профспілок, комітетом було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді України прийняти законопроєкт за основу в першому читанні і внести його на друге читання.

Зважаючи на вищезазначене, просимо Вас, не підтримувати пропозицію Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів щодо включення законопроєкту 2681 до порядку денного засідання Верховної Ради та ініціювати його відкликання для  доопрацювання на засадах соціального діалогу у правовому полі Конституції, законів України та міжнародних актів, ратифікованих Україною.

 

За дорученням Президії, з повагою

Голова         Федерації

профспілок    області                             М. Колесник