20200722 102454

Профспілка перша серед членських організацій ФПУ провела з’їзд в дистанційному форматі в режимі реального часу використовуючи Інтернет-платформу ZOOM.

       З’їзд проходив у Будинку спілок із відповідним технічним забезпеченням та дотриманням всіх санітарних норм визначених державними нормативно-правовими актами. Мандатна комісія доповіла, що від 10 тис. членів профспілки, які об’єднуються в 12 територіальних і 100 первинних профорганізацій було обрано 39 делегатів відповідно до норм представництва і підтвердила їх присутність у залі та підключення з місць.  

      У зв’язку з обмеженими можливостями пересування, дією адаптивного карантину Профспілка з метою легалізації застосування нових форм проведення внесла необхідні зміни до Статуту, які б дозволяли проведення засідань своїх виборних органів в дистанційному форматі, залишивши за первинками можливість проводити збори у звичайному режимі або продовжити повноваження профкомів на період до ліквідації обставин, які унеможливлюють їх проведення.

     Виступаючи зі звітом ЦР Профспілки її голова Анатолій Кубраченко наголосив на необхідності підйому і розбудови національної економіки, нарощування виробничого потенціалу втраченого значною мірою у зв’язку з економічною кризою та за рахунок її поглибленням через пандемію. Акцентував на необхідності державної підтримки високотехнологічних виробництв.

     І водночас зазначив, що і самі профспілки мають змінюватися, стати ближчими до людей, опікуватися їх повсякденними соціально-трудовими проблемами. Профспілка має захистити працівників від законодавчих ініціатив влади, які порушують їх законні права та інтереси. Стати бар’єром на шляху розвалу системи соціально-економічного захисту, що створювалася протягом всіх років незалежності України.

    Ці та інші актуальні питання знайшли відгук  під час  обговорення звітної доповіді делегатами.

    Запрошений на З’їзд Голова ФПУ Григорій Осовий також підкреслив, що добробут населення знаходиться у виробничій сфері. Лише економічне зростання спроможне забезпечити належний рівень життя громадян та наповнити державну скарбницю, створити додаткові можливості для соціального та економічного захисту працівників і членів їх сімей. Профспілки разом з роботодавцями домоглися введення посади віце-прем’єра в уряді відповідального за виробничий сектор економіки і тепер важливо спільними зусиллями досягти конкретних результатів, створення належних інвестиційних, фінансових, податкових умов для роботи.

   При цьому не менш важливо налагодити комунікації з владою і нинішній уряд уже зробив певні кроки.  Ми відновлюємо соціальний діалог на національному рівні через НТСЕР, важливим інструментом є Генеральна угода.

    Нажаль, профспілки сьогодні не мають права законодавчої ініціативи, свого парламентського лобі, позбавлені політичного впливу. І це прикро, тому що існуючі реалії суспільного життя вимагають нових підходів до реалізації правозахисної функції профспілок. І модернізацію профспілкового руху.

   Передовий рубіж оборони сьогодні проходить в Києві і якщо будуть прийматися антипрофспілкові рішення, вони як ефект доміно можуть покласти всю профспілкові систему, тому важливо тримати цей передовий рубіж солідарними діями та наповнювати страйковий фонд, щоб ми могли оперативно розгорнути фронт спротиву антипрофспілковим рішенням. А адміністративно-територіальна реформа вимагатиме  від всіх нас змінити  ставлення до роботи на місцях. Треба заходити у владу і там захищати права та інтереси працівників.

       З’їзд обрав головою Профспілки машинобудівників та приладобудівників України Анатолія Кубраченка і заступника Голови Василя Левченка.

 Юрій Работа

 

20200722 100801

20200722 102159

20200722 101141

20200722 102250