IM  1338 

 

Актуальні проблеми фінансування життєдіяльності столиці України та невиплати заробітних плат працівникам бюджетних сфер міста були у центрі уваги загальноміських зборів представників профспілок Києва, що відбулись 1 серпня у міськпромраді

З інформаціями з цієї теми виступили голова Київської міської ради профспілок Валентин Мельник та голова КМДА Олександр Попов. В обговоренні взяли участь голови членських організацій Київської міської ради профспілок, голови первинних профспілкових організацій, профспілковий актив та представники роботодавців Києва, народні депутати України, депутати Київради.

«Треба негайно вирішувати проблеми, які зараз є у сфері забезпечення заробітною платою та соціальними виплатами працівників бюджетної сфери міста, - підкреслив Валентин Мельник. – Профспілки не бажають брати участь у політичних баталіях, які точаться у Київраді. Головне – забезпечити фінансування життєдіяльності столиці, ліквідувати заборгованість по виплатам зарплат».    

У виступах представників профспілкового активу наголошувалось, що київські профспілки стурбовані проблемами фінансування життєдіяльності столиці і затримки з виплати заробітної плати та надбавок освітянам, медикам, транспортникам, метробудівцям та іншим працівникам бюджетної сфери міста.

Як підкреслювалось, вже на сьогодні працівниками «Київпастрансу» недоотримано зарплати на 87 млн. грн. Під загрозою виплата муніципальних надбавок для вчителів, лікарів, працівників культури та соціального забезпечення. Ці категорії працівників не зможуть отримати кошти на загальну суму 98,5 млн. грн. Так, з 1 серпня вчителі втратять 63,5 млн. грн., лікарі – 28,3 млн. грн., працівники культури – 4,2 млн. грн., працівники фізичної культури і спорту – 2,0 млн. грн., працівники соціального забезпечення – 0,5 млн. грн. Медсестри, вчителі, лікарі недотримають від 200 до 500 гривень надбавки до їхньої заробітної плати.

Не розподілені кошти на завершення ремонтних робіт у закладах освіти до нового навчального року, на підготовку міського господарства, в тому числі шкіл та дитячих садків, до опалювального сезону. На розвиток інфраструктурних об'єктів не спрямовано 138,3 млн. грн., зокрема під загрозою будівництво метро на Теремках, реконструкція Поштової площі, реконструкція і ремонт автошляхів, котелень, продовження робіт на магістральних каналізаційних колекторах та фінансування інших соціально важливих об'єктів столиці.

Все це неминуче потягне за собою нагромадження проблем та загострення соціальної напруги. А все тому, що усі кияни стали заручниками ситуації, яка склалася через непрацюючу Київраду. Бо без рішення місцевих депутатів неможливо прийняти зміни до бюджету на ІІ півріччя 2013 року та використати кошти за призначенням.

За словами голови КМДА Олександра Попова, який виступив на зібранні, лише Київрада має повноваження вносити зміни до бюджетів, щоб вирішити питання заборгованості за зарплатами та надбавок до зарплат працівникам-бюджетникам столиці. «В нас не має сьогодні більше ресурсу, щоб забезпечити вам оті зобов’язання, які ми вам дали відносно плюс 20% до зарплати як муніципальну ініціативу, муніципальну надбавку, - наголосив він. - Тому ми запропонували додати до тих сум, які вже були виділені, суму 98 мільйонів гривень. Її вистачить включно до жовтня, і в жовтні, я переконаний, із допомогою уряду ми зможемо вирішити це питання до кінця року. Чому ми зараз його не вирішили з допомогою уряду? Тому що Верховна Рада та уряд не запропонували змін до бюджету до цього часу, які б збільшили доходи та видатки місцевих бюджетів. Тому якщо не буде голосування, то ми не зможемо того робити, бо корегування бюджету – це виключно компетенція міської ради. Все інше незаконне, і все інше казначейство не пропустить, бо це суперечить законові. В нас є сьогодні конкретне питання, конкретна проблема, давайте візьмемо її й вирішимо. Ну які аргументи можуть бути проти цього… крім політичних? У всіх країнах світу існує норма, що виконавча і законодавча місцева влада працює до того часу, поки не проведено засідання нової міської ради».

Загальноміські збори представників профспілок міста Києва ухвалили звернення, у якому вимагають від голови Київської міської державної адміністрації О.П.Попова забезпечити виконання Територіальної угоди між Київською міською державною адміністрацією, об'єднанням роботодавців м. Києва та Київською міською радою профспілок, а саме - вирішити проблеми фінансування життєдіяльності столиці і виплати заробітної плати та надбавок освітянам, медикам, транспортникам, метробудівцям та іншим працівникам бюджетної сфери міста.

Вони також закликали усі представлені в Київраді політичні сили до відкритого діалогу та проведення згідно діючого законодавства засідання сесії Київради, до порядку денного якого пропонується внести виключно питання по вирішенню проблем фінансування життєдіяльності міста.

Звертаючись до народних депутатів України, учасники зборів закликали їх терміново винести на розгляд Верховної Ради та підтримати законопроекти, які забезпечать виборність і безперервність роботи органів та посадових осіб місцевого самоврядування у столиці. Законодавчо забезпечити нормальне функціонування міста в період до виборів.

У разі не вирішення зазначених проблем, профспілки м. Києва залишають за собою право на проведення акцій протесту.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

 

 

IM  1325 

 

IM  1351 

 

IM  1376 

 

IM  1411 

 

IM  1424 

 

IM  1542