1

Сьогодні, 14 вересня 2020 року, Профспілка працівників освіти і науки України відзначає 30-річчя від дня створення у незалежній Україні.

14 вересня 1990 року було проведено установчий З’їзд, який обрав Центральний комітет Профспілки і від цього дня розпочалася нова історія Профспілки у нашій державі.

Сьогодні Профспілка працівників освіти і науки України об’єднує 1 440 721 член Профспілки. У складі Федерації профспілок України Профспілка освітян залишається її найчисельнішою членською організацією .

За ці роки незалежності України вдалося зберегти структуру Профспілки (адміністративно-територіальний і виробничо-професійний принципи) та об'єднати педагогічних працівників загальноосвітніх шкіл, дошкільних та позашкільних установ, науково-педагогічних працівників, професорсько-викладацький склад закладів вищої та професійної (професійно-технічної) освіти, молоді, яка навчається, а також адміністративно-господарський, допоміжний персонал установ та закладів освіти і непрацюючих пенсіонерів.

Після проголошення незалежності України Профспілка працівників освіти і науки докорінно змінила модель своєї діяльності.

Відтепер Профспілка повністю зосередила увагу на представництві й захисті трудових, соціально-економічних прав та інтересів своїх членів; здійсненні соціальної підтримки студентської та учнівської молоді; забезпеченні впливу на законодавчий процес; юридичній та правовій підтримці спілчан; ефективній співпраці з органами законодавчої та виконавчої влади, роботодавцями; системі навчання спілчан за напрямами; розвитку ділового співробітництва з міжнародними організаціями; підтримці здорового способу життя та змістовного дозвілля; інформуванні та медійній грамотності спілчан.

У останні роки робота Профспілки здійснювалася в складних соціально-економічних умовах – кризові явища, падіння економіки, децентралізаційні процеси, реформи освіти та усіх ключових галузей, що стосуються громадян країни.

Проте, незважаючи на усі труднощі Профспілка продовжує свою місію і робить усе залежне від неї у напрямах недопущення звуження прав та гарантій освітян та молоді, яка здобуває знання, підняття соціального статусу педагогів та престижу учительської праці, отримання якісної освіти та розвитку освітньої галузі вцілому.

Щиро вітаємо Профспілку працівників освіти і науки України з нагоди 30-річчя від дня створення у незалежній Україні!

Бажаємо колегам невичерпної енергії, наполегливості, нових професійних здобутків та добробуту.

Федерація профспілок України