НАФ

23  вересня у Будинку профспілок відбулось засідання Президії Центральної ради Профспілки працівників нафтової і газової промисловості України. Вів засідання голова Профспілки Володимир Дмитришин.  

Заслухавши та обговоривши інформацію «Про хід виконання Галузевої угоди і колективних договорів на підприємствах, в організаціях та акціонерних товариствах нафтогазової галузі у першому півріччі 2020 року»  представників сторін Галузевої угоди, Президія ЦР зазначила, що в умовах складних політичних та геополітичних процесів в Україні, триваючих  карантинних обмежень соціальні партнери всіх рівнів протягом звітного періоду приділяли належну увагу виконанню норм трудового законодавства України, Генеральної і Галузевої угод, колективних договорів.

Сторони соціального діалогу мобілізували трудові колективи і менеджмент на виконання галузевих завдань та забезпечили покращення соціально-економічного становища працівників, виконання переважної частини норм Галузевої угоди та колективних договорів, передусім в питаннях оплати та охорони праці, соціального і духовного розвитку трудових колективів. Принциповою позицією Президії ЦР Укрнафтогазпрофспілки, кожної профспілкової організації було забезпечення зростання заробітної плати працівників підприємств галузі і підтримання їх життєвого рівня. Адміністраціями підприємств, акціонерних товариств разом з профспілковими організаціями вживались заходи, спрямовані на стабільне забезпечення роботою трудових колективів, підвищення заробітної плати, створення безпечних умов праці, реалізації соціальних гарантій.

Разом з тим, Центральна рада зазначає, що в нинішніх умовах протиепідемічних обмежень, переведення частини працівників на дистанційний режим роботи, темпи зростання заробітної плати є цілком позитивними, однак все ще викликає занепокоєння недостатній рівень оплати праці робітників окремих підприємств, в порівнянні з середньою зарплатою в країні за перше півріччя поточного року.

Після жвавого обговорення питання, у якому взяли участь представники Міністерства енергетики та вугільної промисловості, НАК «Нафтогаз України», АТ «Укртрансгаз», АТ «Укргазвидобування», ПАТ «Укрнафта», Президія Центральної ради Укрнафтогазпрофспілки постановила: звернути увагу Міненерго та НАК «Нафтогаз України» на необхідність вжиття більш впливових заходів на виконання вимог Меморандуму про порозуміння та консолідацію дій щодо захисту та забезпечення прав і інтересів працівників підприємств нафтової і газової промисловості на період подолання економічної нестабільності в державі. Передусім це стосується виконання зобов’язань щодо збереження трудового потенціалу підприємств, які ліквідовуватимуться чи реорганізовуватимуться та проведення, при необхідності, професійного перенавчання, гарантування реалізації програм соціального розвитку трудових колективів, впровадження додаткових матеріальних та соціальних гарантій працівникам, які висловлять бажання добровільно звільнитися з роботи.

. Головам виборних органів організацій Укрнафтогазпрофспілки доручено взяти під особливий контроль питання безумовного забезпечення роботодавцями працівників засобами праці для ефективного та продуктивного виконання виробничих завдань, достатнього фінансування заходів з охорони праці.

Прес-центр ФПУ

 

НАФ1

НАФ3

НАФ2

НАФ4