завантаження 2

Голові Верховної Ради України

Разумкову Д.О.

 

ЗВЕРНЕННЯ

Президії Закарпатської обласної ради професійних спілок

 

Шановний Дмитре Олександровичу!

Президія Закарпатської обласної ради профспілок обурена виступом голови парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галини Третьякової, яка 23 вересня ц.р. перед представниками бізнесу, заявила, що ухвалений попереднім складом парламенту в першому читанні проект Трудового кодексу, що був підтриманий всіма сторонами соціального діалогу, «успішно заблоковано». Натомість буде внесено ліберальний проект, який через півтора-два місяці створить «дуже прості і дешеві умови відкриття і закриття робочого місця». Більше того, будуть «трохи дискримінувати найманого працівника». Трудові відносини будуватимуться «на умовах нової форми трудових договорів «за домовленістю» з роботодавцями, які «матимуть пріоритет над нормами Трудового кодексу і міститимуть мінімальні гарантії».

Профспілки Закарпаття вражені відвертою демонстрацією правового нігілізму, новаціями, які принижують громадян України, йдуть в розріз із міжнародними зобов’язаннями України та європейськими соціальними стандартами.

Не таких дій нової влади очікували люди, члени профспілок. Адже протягом багатьох років профспілки боролися за новий Трудовий кодекс, який би не підривав, а, навпаки, зміцнював права трудящих у соціально-трудових відносинах з роботодавцями у правовій і соціальній державі, якою є Україна.

Фінансове процвітання бізнесу за рахунок закріпачення й оббирання найманих працівників – це шлях від правової держави, від Європи, від демократії, шлях у нікуди.

Профспілки Закарпаття не проти осучаснення норм Трудового кодексу. Ми готові відстоювати діючі трудові права працівників, як здобуток багатьох поколінь, та надалі розвивати їх у рамках державних реформ. Такі права й обов’язки профспілок передбачені Конституцією та законодавством України.

У зв’язку з цим, звертаємось до Вас, шановний Дмитре Олександровичу, як очільника Верховної Ради України, до народних депутатів України, до партії «Слуга народу» дати офіційне і публічне роз’яснення, а саме: зазначене є офіційною позицією Парламенту, чи це є лише думкою профільного парламентського комітету, окремих народних депутатів, заготовлені для бізнес-аудиторії?

Громадяни України довірили Вам своє майбутнє і майбутнє своїх дітей! Люди мають знати: Ви за чи проти трудового народу України? Чи готові прийняти такий Трудовий кодекс, який зробить людину праці надійно захищеною від свавілля наймача, забезпечить право на працю, гідну роботу і гідне життя?

Профспілки Закарпаття вимагають від законодавців забезпечити процес розробки нової редакції Трудового кодексу шляхом широкого обговорення з профспілками, роботодавцями, експертним середовищем, громадянським суспільством з урахуванням міжнародних стандартів та провідної європейської практики.

Ми – за гідну роботу і гідне життя, за надійний захист людини праці від свавілля роботодавців!

У разі ігнорування пропозицій профспілок залишаємо за собою право на захист трудових прав усіма законними засобами.

 

 З повагою,

 За дорученням Президії

 

Голова Закарпатської

облпрофради                                                                   Володимир ФЛЕНЬКО