P1040622

Вже стало доброю традицією у Профспілці працівників оборонної промисловості України проведення заходів за участі молодих профспілковців. Тому на черговому засіданні Центральної Ради Профспілки було прийнято рішення про проведення 4-ої Літньої молодіжної школи. Актуальність проведення чергової Літньої молодіжної школи Профспілки працівників оборонної промисловості України не викликає сумнівів, ані у молоді, ані в первинних та об’єднаних організаціях, які делегували молодих профспілковців та доручили їм представляти свої організації. Адже саме молодь є одним із визначних ресурсів нашої Профспілки. І є тією рушійною силою, яка може та бажає створити в Україні справжнє громадянське суспільство.

Найбільш широко на Школі були представлені учасники із Дніпропетровської, Донецької, Київської, Луганської, Чернігівської та Харківської областей.

Наші молодіжні профспілкові лідери займають активну життєву позицію і беруть на себе ініціативу в багатьох питаннях при вирішенні питань молоді на місцях. Для проведення школи були запрошені учасники з різних регіонів України. Ті, хто займається молодіжною профспілковою роботою на місцях, хто кожен день вирішує питання молодіжної зайнятості, залучення молоді до членів профспілок, пропагандою профспілкової діяльності. Такі складні питання щоденно лягають на плечі молодіжних активістів. Для полегшення цієї роботи, набуття відповідних знань із вирішення цих завдань було розроблено відповідну програму навчання для молодіжної школи.

Цьогоріч Молодіжну школу приймали представники об’єднаної профспілкової організації Рубіжанських хімічних заводів, що знаходиться в Луганській області, яка взяла на себе нелегкий обов’язок по розміщенню, організації навчання та дозвілля. Відповідальність та тепла атмосфера з якою господарі заходу приймали учасників, сонячна погода, чисте лісове повітря забезпечило проведення школи на високому рівні.

Тематика школи була присвячена вирішенню проблем молодих працівників шляхом активізації їх участі в профспілковій роботі. В Профспілці налічується близько 12 тисяч молодих профспілковців, які мають своє бачення, часом і відмінне від традиційного: як має розвиватися профспілкова організація, які її цілі і які форми роботи необхідно використовувати у своїй діяльності. Для тематики Школи було визначено ряд завдань: створення молодіжних організацій в середині профспілкової організації, створення єдиної інформаційної платформи, пошук засобів впливу на адміністрацію в питаннях вирішення молодіжних проблем, та мотивування молоді в питаннях свідомого профспілкового членства, осучаснення Профспілки із врахуванням міжнародного досвіду, і що важливо, спілкування, яке є тим дорогоцінним досвідом, що допомагає відстоювати профспілкові цінності і надихає на удосконалення своєї роботи. І необхідно відмітити, що з цими завданнями і організатори, і учасники впорались «на відмінно».

В результаті проведення Літньої молодіжної школи були сформовані інформаційні та кадрові засади, які допоможуть реалізувати масштабні інформаційні, навчальні та агітаційні проекти Профспілки. Захід значно підвищив можливості наших молодих профактивістів для самореалізації та кар’єрного зростання на профспілковій ниві.

Безперечно, такій захід, як профспілкова молодіжна школа не був чимось випадковим. Навпаки, робота з молоддю чітко вплетена в структуру роботи Профспілки з активом, розвитком мотивованого членства та активізації профспілкової діяльності на всіх рівнях.

Хочеться відзначити, що робота молодіжного активу викликає велике зацікавлення і зі сторони членів Центральної ради Профспілки і адміністрації підприємств, які були присутні на цьому заході. Їхня мудрість і досвід допомагали вирішувати дискусійні питання, які виникали в процесі обговорення, напрацьовувати неоціненний досвід ведення переговорів із представниками адміністрації і зрозуміти, що і профспілки не є «ворогом» адміністрації, а тільки разом можна вирішити безліч питань, які відобразяться в економічній стабільності підприємства і сталому матеріальному забезпеченні працівників підприємств, що людина праці – це неоціненний скарб, який необхідно берегти і шанувати, що тільки завдяки працівникам – підприємство працює і розвивається. Для декого з учасників це була перша можливість неформально поспілкуватися з керівництвом та розповісти про свої проблеми віч-на-віч.

Як і всі школи, цього річ ми набрали і наших «першокласників», які тільки вперше переступили поріг профспілкової школи, для них була запропонована програма дещо відмінна від досвідчених «профспілкових школярів», вони вивчали визначення можливостей Профспілки у вирішенні проблем молоді на підприємствах, моделях профспілкових організацій та вивчення історії профспілкового руху. Для «учнів старшої школи» була запропонована тематика по вивченню алгоритму колективних дій, їх відмінність від дій індивідуальних, етапи та цілі тощо.

Також, з метою розвитку профспілкової єдності та пропаганди здорового способу життя паралельно зі Школою була проведена IV Спартакіада Профспілки працівників оборонної промисловості України. Учасники спартакіади мали змогу позмагатися в колективних та індивідуальних видах спорту. Команди брали участь у перетягуванні канату, змаганнях із волейболу, армреслінгу серед дівчат та хлопців, гирьовому спорті, велозмаганнях тощо. Для прихильників несилових видів спорту було запропоновано інтелектуальний двобій з шах та шашок. Кожне змагання викликало шквал емоцій як у учасників, так і у вболівальників. Команди з азартом змагались і раділи як своїм перемогам, так і вдалим виступам інших команд. Всюди панувало свято спорту.

Також всі учасники змагань мали можливість познайомитись зі справжніми легендами та авторитетами спорту, які були запрошені в якості суддів та тренерів. Величезний внесок в Спартакіаду внесли заслужений тренер України з велоспорту С. Кошелєв, тренери ДЮСШ «Зеніт» (м. Рубіжне) С. Ступнікова, Д. Білан та В. Петрушенко

Багато хто вперше приймав участь в Спартакіаді. Але всі відмітили, що проведення такої Спартакіади дало змогу познайомитися та поспілкуватися з кращими представниками спортсменів-любителів нашої Профспілки – Профспілки працівників оборонної промисловості України.

Спартакіада принесла багато нових знайомств і стала першим кроком до єдності та взаємовідносин, які можна провести скрізь все життя.

За результатами змагань всі учасники та команди були нагороджені медалями та дипломами. Команди-переможці повезли додому кубок та позитивні спогади.

Взагалі, можемо сказати, що IV Літня молодіжна школа стала справжньою платформою для розвитку молодіжного руху в нашій Профспілці. Молоді профспілковці разом жили, переборювали як себе, так і кліматичні умови, вчилися, змагалися, спілкувалися як між собою, так і з представниками адміністрації.

Профспілкові організації, які створені на підприємствах нашої галузі тепер зможуть більш повно використовувати потенціал молодих лідерів та підвищувати роль молодіжних організацій при вирішенні проблем, які постають на наших підприємствах. Що дозволить Профспілці і надалі бути однією з тих Профспілок в Україні, які можуть не тільки залучити до себе молодь, але й втримати її та організувати на колективні дії з метою захисту себе та своїх колег.

Л. Гусечко, Ж. Савчук

Профспілка працівників оборонної промисловості України