IMG 2670

 

 

8 жовтня з нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю Федерація профспілкових організацій Чернігівської області та Навчально-методичний центр профспілок провели тематичний семінар для профспілкових лідерів області. Починаючи з 2008 року, за ініціативою Міжнародної конфедерації профспілок цього дня (7 жовтня) в усьому світі лунають заклики до соціальної справедливості та гідної праці. Цього року заходи проходять під гаслами: «Права в сфері праці», «Солідарність профспілок та співпраця з соціальними партнерами», «Боротьба з бідністю і нерівністю».

 

Відкрив семінар в Навчально-методичному центрі голова Федерації профспілкових організацій Чернігівської області Микола Богдан, який охарактеризував сучасний стан соціально-трудових відносин в регіоні та порівняв його із загальноприйнятими стандартам гідної праці. Як зауважив очільник профспілок області, Міжнародна організація праці в якості індикаторів гідної праці рекомендує використовувати:

- частку зайнятих і рівень безробіття;

- частку витрат заробітної плати в загальному обсязі ВВП;

- обсяг державних видатків на соціальне забезпечення та соціальне страхування.

 

Лідер профспілок області наголосив, що вітчизняні реалії, на жаль, далекі від прийнятних показників. Фінансово-економічна криза, яка охопила українську економіку особливо негативно вплинула на роботу промислового комплексу області, що позначилося на зайнятості населення. Так середньооблікова кількість штатних працівників підприємств, установ, організацій у січні-червні 2013 р. порівняно з відповідним періодом минулого року скоротилася на 3%, а це 6,5 тис. осіб. та становила 214,1 тис. осіб. У січні-червні 2013 р. на підприємства були прийняті 27,6 тис. осіб, тоді як звільнено 30,3 тис. осіб. В цій ситуації профспілки на усіх рівнях намагаються переконати бізнес і владу, що без кваліфікованих і зацікавлених в праці робочих кадрів неможливо створити конкурентоспроможний національний продукт.

 

Продовжуючи свій виступ, Микола Богдан констатував, що заробітна плата як в Україні так і в області, є основною складовою трудових доходів, але не виконує своїх функцій, оскільки залишається вкрай низькою. За останніми статистичними даними 8% працівникам, які відпрацювали 50% і більше робочого часу нарахована заробітна плата у межах мінімального її розміру, а саме до 1147 грн. Заробітну плату в розмірі 4000 грн., яку можна вважати більш-менш справедливою, за тими ж даними, отримують тільки 16,4% працюючих.

 

Крім того, в області залишається місце для такого прикрого явища, як заборгованість із заробітної плати. Загальна її сума перевищує 15,5 млн. грн. Залишається багато питань в оплаті праці бюджетників. Федерація профспілкових організацій Чернігівської області звернулася до Президента України, Верховної Ради, України та Кабінету Міністрів України з проханням посприяти забезпеченню фінансування бюджетних галузей Чернігівської області у ІV кварталі 2013 року. Дане звернення Федерація розмістила на шпальтах газети «Деснянка вільна». 30 вересня п.р. Мінфін України за дорученням Комітету Верховної Ради України з питань бюджету надіслав відповідь на це звернення. На жаль, вона є невтішною і не задовольняє профспілки. Висновок напрошується такий – на тлі офіційного зростання економіки життя в Україні залишається на колишньому рівні.

 

Для захисту прав працюючих та покращення їх рівня життя профспілки активно використовують право на колективні переговори і укладення відповідних угод з роботодавцями. З цією метою до колективних договорів і угод пропонуються вносити більш високі в порівнянні з чинним законодавством пільги та компенсаційні виплати.

 

Далі семінар продовжила Світлана Барматова — в.о. декана факультету соціального управління, доктор соціологічних наук, доцент Академії праці і соціальних відносин Федерації профспілок України, яка провела науковий аналіз поняття праці як фактор економічного зростання та підвищення добробуту населення.

 

Розгорнуту статистичну довідку щодо використання найманої праці на підприємствах Чернігівської області надала Тетяна Дусь — заступник начальника головного управління статистики у Чернігівській області

 

Проблемні питання підвищення рівня життя та шляхи подолання бідності розглянула у своєму виступі Катерина Тимощенко — начальник управління праці та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Департаменту соціального захисту населення Чернігівської облдержадміністрації.

 

 

 

Віталій Копиш,

Навчально-методичний центр

Федерації профспілкових організацій Чернігівської області

 

IMG 2677

 

IMG 2678

 

IMG 2680

 

IMG 2685

 

IMG 2688

 

IMG 2691