903238246072872e8e9460b4feb6c67b

 

Розпорядженням Івано-Франківської облдержадміністрації від 18.03.2013 р. затверджено комплексну Програму заходів з легалізації заробітної плати в області на 2013-2014 роки. З цією метою створені мобільні робочі групи райдержадміністрацій та міськвиконкомів. Вони здійснюють рейдові перевірки суб”єктів господарської діяльності, які використовують найману працю без оформлення трудових відносин.

       Як зазначила заст. директора департаменту соціальної політики облдержадміністрації Ярослава Ульванська, впродовж січня-вересня цього року такі групи перевірили 4,5 тис. суб”єктів господарювання, в ході яких виявлено 1981 неоформленого працівника. За їх матеріалами до адміністративної відповідальності притягнуто 178 посадових осіб, оформлено та зареєстровано в центрі зайнятості 1526 трудових договорів.

     Окремі суб”єкти господарювання, які отримують стабільні доходи, нараховують та виплачують зарплату своїм працівникам в розмірі, нижчому за встановлені законодавством мінімальний рівень, в тому числі за рахунок оформлення трудових договорів на половину (і менше) окладу. При цьому завдаються значні збитки місцевим бюджетам.

     В ході перевірки ТзОВ “Агроіндиксервіс” (Богородчанський район) виявлено, що при валових доходах за 2012 рік в розмірі 8,6 млн. грн., за 8 місяців п.р. сплачено до місцевого бюджету лише 16 тис. грн., а середня зарплата працівників склала 1305 грн.

       Подібна ситуація в ТзОВ “Галич Агростар” (Галицький район). Тут при валових доходах за минулий рік в розмірі 4,1 млн. грн. до місцевого бюджету сплачено тільки 1,2 тис. грн. Середня зарплата працівників склала 1250 грн.

       За результатами проведених перевірок сільгоспідприємств зареєстровано в центрі зайнятості 24 трудових договори, легалізовано заробітної плати на суму 3,6 млн. грн.

       Виконання обласної Програми заходів в реалізації заробітної плати збільшило надходження до бюджетів та внесків, що нараховуються на фонд оплати плати, зокрема, податку на доходи фізичних осіб. У підсумку підвищується рівень доходів малозабезпечених верств населення.

 

Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області