056  20-11-14 Pln

20 листопада 2014 року відбулось VIII пленарне засідання Ради Федерації профспілок Вінницької області з порядком денним:”Про вартість робочої сили в галузях економіки області та дії профспілок щодо її підвищення”

Відкрив та вів засідання Ради Голова Федерації профспілок області  Володимир Паращук.

У засіданні взяли участь: члени Ради Федерації, керівники членських організацій ФПО, заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Українець, перший заступник Голови облдержадміністрації Андрій Гижко, начальник Головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області  Микола Черненко, директор Департаменту соціальної політики облдержадміністрації Анатолій Сопун, директор Вінницького обласного Центру зайнятості Вячеслав Гаврилюк, начальник регіонального відділення НСПП у Вінницькій області Іван Андрущак, в.о начальника Територіальної державної інспекції з питань праці у Вінницькій області Андрій Гончарук, начальник Головного управління статистики у Вінницькій  області Сергій Ігнатов, голови районних координаційних рад голів профкомітетів, заступники керівників членських організацій ФПО, члени молодіжної ради ФПО, працівники Апарату ФПО,  представники ЗМІ.

З доповіддю Про вартість робочої сили в галузях економіки області та дії профспілок щодо її підвищення”  виступив перший заступник Голови ФПО Микола Колесник.

В обговоренні виступили:

Ковальчук Л.Б. – голова обласної організації профспілки працівників державних установ;

Коствіцький М.І. – голова обласної організації профспілки працівників енергетики та електротехнічної промисловості;

Скорук П.Б. – голова об’єднаного профкому концерну ”Поділля”;

Смірнов В.В. -  голова обласної організації профспілки працівників автотранспорту;

Титаренко Н.О. – голова міськкому профспілки працівників АПК;

Гижко А.П. – перший заступник Голови облдержадміністрації;

Українець С.Я. – заступник Голови Федерації профспілок України.

Голова Федерації профспілок області - Володимир Паращук підвів підсумки обговорення і наголосив, що ситуація в державі потребує критичного аналізу нашої роботи на її відповідність сучасним очікуванням членів профспілок та викликам часу. Головне завдання профспілок – зробити так, щоб праця для трудівника нарешті стала рентабельною. Тобто такою, яка б дала можливість не тільки відтворити свою робочу силу, але й належно утримувати свою сімю і не звертатися за допомогою до держави. Це вимога часу, вимога економіки. Розрахунки профспілкових фахівців показують на необхідність трикратного зростання заробітної плати.

В надскладних умовах сьогодення, коли відбувається справжній наступ на права трудівників, необхідно повною мірою використовувати можливості колективних договорів для захисту законних прав та інтересів членів профспілок.

Зауважив, що профспілки підтримують наміри влади здійснити реформи, розуміючи, що це чи не єдиний спосіб порятунку країни. І першим кроком на цьому шляху має бути реформування системи оплати праці. Саме гідна праця та створення умов для повного запровадження в Україні її принципів мають бути в центрі уваги усіх сторін соціального діалогу з метою відновлення економічного зростання і створення нової економіки, в якій на першому плані постануть люди і створення робочих місць – як основна умова для виходу з кризи.

Рада ухвалила відповідну  постанову з обговорюваного питання.

Федерація профспілок Вінницької області

010  20-11-14 Pln