Изображение 3378

 

     18 грудня у Дніпропетровську відбувся VI з’їзд Профспілки працівників культури України, який підбив підсумки роботи за минуле п’ятиріччя та визначив нові орієнтири.

       Привітання делегатам форуму Президента України П.Порошенка оголосив в.о. першого заступника голови облдержадміністрації В.Сергєєв. Зазначивши, що Дніпропетровщина, як край великих надбань культури, обрана місцем проведення з’їзду галузевої профспілки не випадково, він розповів, що завдяки великій увазі керівництва області чимало зроблено для стабільного функціонування закладів культури та їх доступності для населення, соціального захисту працівників галузі. Цьому сприяють співпраця сторін соціального діалогу в рамках обласної соціально-економічної ради, ефективна реалізація діючої Регіональної угоди. Активністю виділяється й очолювана молодим, енергійним лідером А.Яловим обласна організація профспілки, яка плідно співпрацює з галузевим департаментом облдержадміністрації (директор Н.Першина).

     Було також оголошено привітання делегатам профспілкового зібрання від віце-прем’єр-міністра - міністра культури України В.Кириленка.

     В роботі з’їзду взяли участь і виступили заступник голови Федерації профспілок України С.Кондрюк та генеральний секретар міжнародного об’єднання «Консультативна рада профспілок працівників культури країн Східної Європи, Кавказу та Середньої Азії» В.Камень.

 

Изображение 3389

 

     В звітній доповіді голови ЦК профспілки Л.Перелигіної було проаналізовано здобутки і проблеми минулого періоду. Найважливішими досягненнями профспілки було названо, зокрема, прийняття базового для всіх працівників галузі закону «Про культуру», затвердження Порядку формування базової мережі закладів, вирішення цілого ряду важливих для спілчан соціальних питань з оплати праці, оздоровлення. Дуже важливим є й заходи з недопущення незаконного закриття установ та необґрунтованого звільнення працівників, переведення їх на неповний робочий день.

         З певною тривогою ставиться профспілка і до майбутньої децентралізації, коли у місцевих органів влади може не вистачити коштів для фінансування галузі (не секрет, що вона й так отримує кошти за залишковим принципом). Про те, що ця стурбованість виправдана, свідчить, наприклад, сумний досвід ряду країн Східної Європи, де децентралізація призвела до майже повного знищення місцевих осередків культури, особливо у сільській місцевості.

 

Изображение 3393

 

     Дуже негативно ставиться профспілка й до «оптимізаційних» нововведень нинішнього уряду, які можуть мати катастрофічні наслідки для галузі та її працівників. Наголошувалось, що під приводом економії бюджетних коштів владою передбачається заходи, які прямо порушують конституційні права громадян, діюче законодавство в галузі культури, в результаті чого можуть втратити роботу тисячі культпрацівників.

         Першочергова увага приділяється профспілкою також вирішенню проблем трудових колективів і членів профспілки з Донецької та Луганської областей, захисту інтересів працівників інформаційної сфери у ході створення суспільного телебачення та радіомовлення України, недопущенню порушення прав застрахованих осіб в ході запланованої реформи системи соціального страхування.

     Потребує вдосконалення й організаційно-масова, кадрова, інформаційна робота профорганізацій, посилення мотиваційних чинників для розширення профспілкових лав.

 

Изображение 3386

 

         Даючи позитивну оцінку активній, ініціативній роботі галузевої профспілки та її керівництва, голови ЦК Л.Перелигіної, делегати з’їзду з усіх регіонів України не обходили і проблемних питань. У своїх виступах голова Київського міському профспілки Л.Колодко, начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Ю.Глеба, голова профкому Харківської державної академії культури Л.Колесник, актор Львівського національного академічного театру ім. Заньковецької, народний артист України С.Глова, гендиректор Національної парламентської бібліотеки Т.Вилегжаніна та інші вимагали від влади забезпечити виконання законодавства про культуру, зберегти базову мережу культзакладів і не допустити погіршення становища їхніх працівників.

 

Изображение 3397

 

         Заяву з цими вимогами делегати з’їзду також вирішили надіслати керівникам держави.

         У прийнятій делегатами постанові схвалено Стратегію діяльності профспілки на 2015-2020 рр. та передбачені конкретні заходи з її реалізації. Головне завдання – активні дії з недопущення зниження рівня життя працівників закладів культури, інформаційної сфери, фізкультурно-спортивних організацій, підприємств поліграфії та туризму.

         Головою ЦК профспілки працівників культури України знов обрано Людмилу Федорівну Перелигіну.

 

Изображение 3376

     

                                                                                          

В.Коврига

зав. прес-центром Дніпропетровського

                                         облпрофоб’єднання