8883333

 

 

  КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

 

 

11 грудня п.р. Верховна Рада України схвалила Програму дій Кабінету Міністрів України на 2015-2016 роки.

У цій Програмі скорочення фінансування витрат у найменшій мірі передбачено лише для сфери державного управління: скорочення кількості співробітників правоохоронних органів, прокурорів, суддів, апарат Верховної Ради України, компенсація витрат народних депутатів України тощо.

В той же час у цьому документі передбачено внесення змін до законів України та проведення низки реформ, реалізація яких значно обмежить соціальні права, гарантовані Конституцією України, зокрема, на гідну оплату праці, освіту, пенсійне забезпечення. І це в умовах,  коли останнім часом доходи населення України, у тому числі і наших спілчан, скоротилися в 3 рази, зростає заборгованість із виплати заробітної плати. Це викликає обурення членів нашої Профспілки.

У демократичній країні труднощі кризи і реформ повинні справедливо ділитися на трьох – державу, бізнес і народ. І кожен має нести своє.

 Галузева Профспілка з розумінням ставиться  до тих не простих проблем, які має вирішувати Уряд у ці не легкі для країни часи і пропонує максимально консолідувати зусилля сторін соціального діалогу та вжити заходів, які б сприяли не тільки розвитку житлово-комунальної сфери, а й економіки нашої держави в цілому.

Нині, у зв’язку з втратою ринків збуту на сході - в колишніх республіках Радянського Союзу, найбільш загрозливим для країни є зменшення економічної активності підприємств й скорочення виробництва, падіння ВВП та, як наслідок, загострення соціальних проблем.

Ми пропонуємо реанімувати та дати поштовх для ефективної роботи вітчизняним підприємствам шляхом масштабного державного замовлення та замовлень органів місцевого самоврядування на модернізацію інженерних мереж населених пунктів, житлового фонду, комунальних об’єктів, автошляхів, оновлення громадського транспорту тощо.

Вирішення цих та інших фундаментальних викликів може згенерувати чимало позитивних наслідків і, насамперед, створення великої кількості робочих місць та скорочення витрат безробітним.

Вигоду країна може мати і в енергозбереженні, що наразі є дуже важливим питанням. Значної економії ресурсів, насамперед газу, можна досягти за рахунок модернізації котелень та теплотрас; окрім цього, це колосальне замовлення для металургійної, хімічної, приладобудівної, машинобудівної та інших галузей. Це наповнення державного та місцевих бюджетів, соціальних фондів за рахунок податків.

Та найбільшою вигодою та винагородою для влади, яка візьметься за реалізацію цих пропозицій, буде безперечно вдячність населення за якість та покращення умов проживання та побуту.

Звісно, що модернізація інфраструктури потребує значних коштів. Питання непросте. Але задля перелічених вигод фінансові ресурси можна і треба відшукати.

Відповідним державним органам та громадськості необхідно більш предметно займатися боротьбою з тіньовою економікою, де приховано не один Державний бюджет, прискорити введення оподаткування на багатство, а також не витрачати державні кошти на різні тендери та пільги з оподаткування підприємницьким структурам, які приносять мільярдні статки лише вузькому колу осіб.

Україні необхідно максимально скористатися польським досвідом залучення до реформування житлово-комунального господарства коштів державного та місцевих бюджетів, громадян та запозичених ресурсів міжнародних фінансових інституцій.

Галузева Профспілка підтримує вимоги Федерації профспілок України та закликаємо Уряд невідкладно розпочати консультації з профспілками, щоб спільно проаналізувати наявні в економіці ресурси, використати альтернативні джерела наповнення бюджету; не спонукати до виходу на вулиці обездолених людей.

 

 

За дорученням Центрального комітету Профспілки

 

           Голова ЦК Профспілки України                                                         О.І.Романюк