20150319 124325

 

18-19 березня 2015 року в м. Києві відбувся ряд робочих зустрічей  керівництва Профспілки працівників АПК України з представником EFFAT.

 ЦК Профспілки працівників АПК України відвідав сам пан Гаральд Вайденхофер, генеральний секретар Європейської федерації профспілок працівників харчової промисловості, сільського господарства і туризму (EFFAT). Мета такого візиту, як повідомив пан Гаральд, дізнатися більше про ситуацію, яка насправді має місце в Україні та сприяти розвитку нашої держави, в тому числі через розвиток профспілкового руху.  Поважного гостя цікавило: які саме гострі питання турбують профспілкових працівників аграрної сфери і яка потрібна допомога з боку міжнародної спільноти.

 

20150319 124332

 

Попередньо в ході зустрічі були окреслені можливі перспективні шляхи взаємодії двох сторін та взаємні побажання щодо співпраці, які були винесені на обговорення громадськості 19 березня.

19 березня 2015 року Гаральд Вайденхофер зустрівся з членами Пленуму та Президії Профспілки працівників АПК України.

На початку свого виступу він висловив свою солідарну позицію та підтримку українським колегам, яким доводиться працювати в таких складних та непередбачуваних умовах.  Розповів про власний досвід  створення профспілок у східній частині Німеччини після падіння Берлінської стіни. Надав коротку інформаційну довідку про Європейську федерацію профспілок працівників харчової промисловості, сільського господарства і туризму EFFAT.

На сьогоднішній день EFFAT об’єднує 120 членських організацій, що складає 2,6 мільйони членів профспілки.  Дана організація не є лише об’єднанням профспілок країн ЄС, тому вона зацікавлена в співпраці з усіма країнами світу, які територіально розташовані  в Європі. Як приклад, країни бувшої Югославії, з якими протягом багатьох років EFFAT  здійснює співпрацю, реалізує спільні проекти в напрямку органайзингу, укріплення секторальної координації, розподілу фінансів профспілок, тощо.

Пан Гаральд наголосив на тому, що проблеми, які мають місце в профспілках України є тими ж самими, що і в Європі, але не в загостреній  формі. Основні з них: безробіття (особливо серед молоді), зниження рівня заробітних плат, пенсій, ріст рівня бідності, нестійка та неформальна зайнятість. Саме тому на конгресі  EFFAT у 2013 році було прийнято рішення о пріоритетності боротьби з неформальною зайнятістю. А однією з головних цілей є створення якісних і стійких робочих місць. Гаральд  Вайденхофер розповів про три важливі напрямки роботи EFFAT: 1) стійка зайнятість в сільському господарстві; 2)  робота з мігрантами і  створення рівних умов для всіх робітників в сільському господарстві; 3)  якісний та змістовний соціальний діалог з роботодавцями.

В своєму виступі пан Гаральд висловив побажання профспілкам не залишатися в стороні від євроінтеграційних перетворень в державі. Сказав, що не підтримує особисто та європейські профспілки також виступають проти політики жорсткої економії.

Головним досягненням спілкування та робочих зустрічей Гаральда Вайденхофер з українськими профспілковими  колегами  став план спільної роботи EFFAT і Профспілки працівників АПК України, який включає наступні напрямки роботи:

- спільна конференція на тему: «Євроінтеграції України: перспективи для працівників» - 25 травня 2015р.;

- проект з органайзингу (сільські території);

- охорона праці в АПК;

- робота з ТНК в харчовій промисловості;

- спільні заходи в рамках роботи молодіжного крила та гендерного комітету Профспілки працівників АПК України.

 

Ігор Сопелкін, Голова Профспілки працівників АПК України, запросив пана Гаральда Вайденхофер на Всеукраїнський з'їзд Профспілки працівників АПК України, що відбудеться в травні місяці цього року. Зворотно отримав запрошення взяти участь в роботі виконкому EFFAT та повідомити про ситуацію в Україні, про проблеми Профспілки працівників АПК України, висловити власне бачення взаємодії з європейськими колегами. Фахівець з питань молодіжної політики отримала запрошення взяти участь у заходах молодіжного крила EFFAT.

 

 

Профспілка працівників АПК України