P1050034

 

Життєво необхідним для подальшого розвитку та оновлення профспілок є створення сучасної системи формування та розвитку кадрового потенціалу. Вона має передбачати організацію та підвищення кваліфікації профспілкових лідерів усіх рівнів та розвиток системи цільової підготовки саме в професійних навчальних закладах. 

Винятково доречним у цьому напрямку сьогодні є дансько-український проект між ФПУ і 3F «Посилення внеску профспілок у забезпечення гідної праці, захисту прав працівників та демократизації в Україні», що вже активно працює.

27-30 квітня 2015 року у гостинному Чернігівському Навчально-методичному центрі профспілок відбувся перший захід в рамках спільного навчального проекту – семінар для молодих профспілкових лідерів з усієї України,  який проводив Пер Айзенрайх.

Пан Пер – винятковий міжнародний викладач і тренер, майстер своєї справи. На інтерактивних лекціях та практичних заняттях були порушені питання нової ролі профспілок у зв’язку із змінами в суспільстві, органайзингу членів профспілки, проведення переговорів, практики укладання колективних договорів у регулюванні трудових відносин, вирішення конфліктів тощо. Викладач наголошував на тому, що в Україні пріоритетними функціями профспілки, перш за все, мають бути захист профспілчан та забезпечення гідних умов їхньої праці.  На жаль, багато первинок, що спершу були покликані виражати інтереси найманих працівників бути незалежними від роботодавця, у реальності втрачають ці функції та починають відігравати роль соціального відділу підприємства.

Важким є відхід від звичних форм існування профспілкових організацій, але в умовах сучасних соціально-економічних відносин створюються нові організаційні форми господарювання, і профспілки повинні не тільки адекватно на це реагувати, а й змінюватися для виконання своїх завдань. Як би складно це не видавалося, але за інноваціями – майбутнє.

Особливо цікавими є практичні методи Пера Айзенраха укладання переговорів та вирішення конфліктів, які дозволяють за короткий час зрозуміти реально діючі кроки для того, щоб досягти консенсусу.  Під час навчання викладач не оперував надскладними термінами, у доступній формі він зміг дати за чотири дні величезний обсяг інформації. Звичайно ж, найбільш корисною була практична частина занять, яка дала можливість потренуватися у малих групах з колегами грамотно вести переговори, домовлятися, вирішувати конфлікти. Семінари із паном Пером – суцільне задоволення, оскільки викладач використовує інноваційні методи та велику увагу приділяє інтерактивному навчанню.

Вважаємо надзвичайно цінними отримані відомості, що стосуються ґендерної картини та ролі жінок у профспілках. Як не дивно було це чути від чоловіка, Пер Айзенрайх неодноразово наголошував на збільшенні кількості жінок на керівних посадах у профспілках, оскільки від природи вони краще за чоловіків уміють вести переговори, створювати співтовариства  та пристосовуватися до змін у суспільстві. «Жінки приведуть нас у майбутнє», - говорив пан Пер, зовсім не применшуючи ролі чоловіків. За його свідченнями, жінки, з якими він представляв інтереси членів профспілки у Данії, завжди приносили йому більший успіх в переговорах, ніж чоловіки.  Звичайно, в Україні над ґендерною рівновагою у керівних органах треба працювати, оскільки більшість ключових посад у профспілках сьогодні належить чоловікам.

Пан Пер під час навчання дав нам зрозуміти, що ми, молодь України,  можемо змінити майбутнє профспілкового руху. Дуже приємно, що завдяки чудовому дансько-українському проекту ми маємо змогу навчатися та згодом передати цю практику іншим. Так, за матеріалами першого навчального тижня найближчим часом мною буде організовано тренінг для профспілкових лідерів освітян Запорізького національного університету, згодом й інших профспілкових організацій нашого регіону. Безперервне навчання – один з пріоритетів проекту та обов’язкова умова розвитку кадрового потенціалу профспілок.

Висловлюю величезну подяку організаторам – Федерації профспілок України та Об’єднаній федерації робітників Данії (3 F), які за підтримки Міністерства закордонних справ Данії та Європейської програми сусідства реалізували надзвичайно потрібний сьогодні проект.

Окремо хотілося б подякувати нашому чудовому викладачу Перу Айзенрайху за науку, працівникам проекту Валентині Шевченко та Володимиру Майданюку за постійну допомогу та підтримку під час навчання, директору Чернігівського Навчально-методичного центру профспілок Ірині Дорожкіній та її колективу за гостинність, а також перекладачу Анні Береговій, яка невтомно налагоджувала наш діалог із викладачем.

Під час навчання з Пером Айзенрайхом зрозуміли, що від нас, молоді, залежить майбутнє не тільки профспілкових організацій України, а й майбутнє держави в цілому. Кожен з учасників вже досвідченішим поїхав додому реалізовувати стратегічні кроки, вироблені під час навчання. Сподіваюся, що завдяки такому проекту ми згодом будемо щораз кращими, успішнішими, сильнішими професіоналами. Ми не боїмося змін, бо вони – неминучі. І вони будуть лише позитивними.

З нетерпінням із колегами чекаємо на продовження навчання, а саме на наступний семінар, який відбудеться 9-14 серпня 2015 року.

 

Черняєва Марія,

аспірант Запорізького національного університету,

член ПК об’єднаної ППО ЗНУ, президії комітету ЗОО ППОНУ,

Запорізької обласної ради профспілок,

учасник першої (молодіжної) групи дансько-українського проекту

 

P1050129