IMG 1439

 

4 лютого відбулася колегія управління агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації, на якій підбито підсумки роботи агропромислового комплексу області за 2015 рік та підготовки до проведення весняно-польових робіт 2016 року.

 

         Черкащина традиційно займає провідні місця по валовому збору та урожайності зернових культур, скромніші здобутки в тваринництві, орендна плата земельних ділянок (паїв) становила 1 млрд. 320 млн.грн., а середня заробітна плата одного штатного працівника с/господарства за січень-листопад 2015 року зросла на 19% і становить 3156 гривень.

         На колегії представниками банківських установ запропоновані умови кредитування, презентований проект Міжнародної фінансової корпорації «Аграрні розписки в Україні».

         Широке обговорення та стурбованість виробників викликали питання оподаткування сільськогосподарського виробництва та змін в земельному законодавстві.

         Голова Федерації профспілок Черкаської області Шевченко П.В. звернув увагу учасників колегії на проблеми працівників підприємств аграрного сектору області, як зайнятість, рівень оплати праці, безпека виробництва та колективно-договірне регулювання трудових відносин.

         Адже сьогодні, в період формування ринкових відносин, важливо запровадження соціально-орієнтованих практик ведення агробізнесу та укладання колективних договорів як основи європейської практики регулювання соціально-трудових відносин. Шевченко П.В. зауважив на необхідності укладання колдоговорів між профспілкою та роботодавцем відповідно до вимог вітчизняного законодавства та Конвенцій МОП, відповідальності роботодавця за ухиляння від участі в переговорах щодо укладання колективного договору, порушення чи його невиконання.

         Окремою темою виступу голови Федерації профспілок став аналіз виробничого травматизму на підприємствах АПК, де питання охорони праці, діяльності служб та відповідальних осіб не стало пріоритетним.

Так, в області в 2014 році в сільському господарстві та переробній промисловості зареєстровано 20 нещасних випадків, в т.ч. 3 смертельних, а в 2015 році - вже 47 нещасних випадків, які призвели до загибелі 5 працівників.

Позитивним є включення двох пропозицій профспілок до рішення колегії щодо аналізу стану колективно-договірного регулювання трудових відносин та охорони праці на підприємствах АПК спільно з управлінням Держпраці та ФПО і розгляду на наступному засіданні колегії, проведення навчання спеціалістів з охорони праці підприємств АПК до початку весняно-польових робіт.

Представники асоціації сільськогосподарських виробників подякували профспілкам за участь в   протестних акціях по відстоюванню інтересів вітчизняного виробника в м. Києві та висловили готовність до спільних дій.

 

IMG 1251

 

Федерація профспілок Черкаської області