Изображение 6221

 

Своє 25-річчя відзначило Дніпропетровське обласне об’єднання профспілок. Створене в буремному 1991-му, воно зуміло вистояти у складні часи, зберегти свою організаційну структуру і є на сьогодні найбільш чисельним територіальним профцентром України.

 

         Значну роль у створенні і зміцненні облпрофоб’єднання відіграли його колишній голова Василь Ткаченко, керівники галузевих профорганізацій – Юрій Погребняк, Леонід Усенко, Микола Бабченко, Ольга Мордань, Валентина Гура, Віктор Литвін, Світлана Хохлова, Валентина Михайловська, Олександр Попов, Віктор Петров, Віталій Устимчук, Григорій Федько та інші ветерани, які були запрошені на урочисті збори з нагоди 25-річчя профцентру.

         Відкриваючи захід, голова облпрофоб’єднання Віталій Дубіль зазначив, що ці відомі профспілкові лідери, як і їх попередники, зробили значний внесок у розвиток профспілкового руху Дніпропетровщини, який цього року буде також відзначати своє 110-річчя.

         Кожна епоха, звичайно, мала свої особливості, але суть профспілкової роботи не змінювалася ніколи. До речі, дніпропетровці одними з перших ще восени 1991-го уклали Регіональну угоду з соціальних питань з облвиконкомом (пізніше до неї приєдналися й роботодавці), що поклало початок розвитку соціального діалогу. Отримали широке розповсюдження й інші їхні ініціативи та починання у справі захисту трудящих та вдосконалення профспілкової роботи.

 

Изображение 6303

 

         І нині профорганізації області у взаємодії з органами влади та організаціями роботодавців головну вагу приділяють проблемам забезпечення зайнятості, оплати і охорони праці, соціальних гарантій працівників. Як зазначив В.Дубіль, профспілки області чимало зробили для збільшення доходів працюючих, але все це зростання нівелюється через інфляцію. І тому вони зараз дуже занепокоєні різким падінням реальних доходів трудящих, скороченням виробництва і ситуацією на ринку праці, що стало наслідком незадовільної соціально-економічної політики нинішнього уряду та ігнорування ним принципів соціального діалогу. Всі ці гострі питання профспілки області планують винести на розгляд обласної соціально-економічної ради.

         І судячи з усього, будуть мати тут підтримку органів влади і роботодавців, про що заявили на зборах голова обласної ради Гліб Пригунов та керівник Федерації організацій роботодавців Віктор Сергєєв.

         В цьому заході взяв участь і виступив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

 

Изображение 6233

 

         Дніпропетровців також привітали голови ЦК галузевих профспілок – Сергій Комишев (металурги), Людмила Перелигіна (культура), Валерій Васильєв (Космомаш), Харківського та Запорізького облпрофцентрів – Сергій Тесленко та Віктор Сластьон.

         Як завжди на свята, не обійшлось і без нагород профлідерам, які найбільш відзначились.

         До ювілею профцентру також вийшов спеціальний номер газети «Позиция», яка є на сьогодні найстарішим профспілковим виданням України (перший номер з’явився ще 1989 р.).

 

IMG 3299

 

                                                                           В.Коврига, зав. прес-центром

                                                                  Дніпропетровського

                                                                 облпрофоб’єднання