20160216 145420

 

16 лютого п.р., в рамках заходів до Дня соціальної справедливості, який відповідно до Указу Президента України  відзначається щороку 20 лютого, Федерацією профспілок Черкаської області проведено круглий стіл, у  роботі якого взяли участь голова Черкаської обласної ради О.Вельбівець, перший заступник голова обласної державної адміністрації В.Коваль, представники роботодавців, обласних управлінь: Держпраці, ДФС, Пенсійного фонду області; відділення національної служби посередництва і примирення, виконавчих дирекцій фондів соціального страхування, обласного центру зайнятості, керівники обласних галузевих профоб’єднань, члени комісії ФПО з питань молодіжної політики, голови первинних профспілкових організацій.

Мета даного заходу - привернути увагу громадян, органів державної влади, місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, громадських організацій до вирішення проблем соціальної справедливості й соціального захисту, необхідності побудови в Україні суспільства соціальної справедливості та активного впровадження в життя політики і стратегії, спрямованих на її забезпечення.  

У вступному слові голова ФПО Петро Шевченко наголосив на важливості відзначення Дня соціальної справедливості. Особливе занепокоєння викликає соціально-економічна нерівність і наявність бідності в суспільстві.

У виступах присутніх акцентувалася увага на головних питаннях серед усіх означених проблем - забезпечення гідної праці людини, створення робочих місць, вчасної виплати заробітної плати, що є актуальним як  для України так і для Черкащини.

Обговоривши проблемні питання у соціально-економічній і трудовій сфері на Черкащині, учасники круглого столу відзначили, що потребують термінового врегулювання питання зайнятості населення працездатного віку, детінізація трудових відносин та заробітної плати, безпека виробництва.

 

Так, в області:

  • Кількість зареєстрованих безробітних на 1.01.2016 р. становила  24,9 тис. осіб, а рівень  безробіття  в Черкаській області становить 10,1% (по Україні 9%) працездатного населення;
  •  
  • Середня заробітна плата в області становить 3360 грн., що на 1870 грн. менше середньої по Україні (5230 грн.);
  • заборгованість з виплати заробітної плати станом на 12.02.2016р. становить  понад 25 млн. грн.; 

 

  • в  небезпечному для людини технічному стані експлуатується понад 80% виробничих споруд, машин, механізмів.  Як результат, у 2015 році в області – 114 людей отримали травми на виробництві, 8 – загинули, 8 – отримали професійні захворювання;
  •  
  • не викоренені факти існування практики неофіційного працевлаштування, оплати праці в „конвертах”, ухилення від укладення колективних договорів.
  •  

За підсумками проведеного засідання було прийнято звернення учасників круглого столу до органів виконавчої влади, роботодавців, профспілкових організацій.

 

 

Федерація профспілок Черкаської області

 

20160216 145427