DSC06711

 

24 лютого 2016 року відбулось засідання Президії Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери України, яка розглянула питання «Про виконання профспілкового бюджету Центральної Ради Профспілки за 2015 рік та затвердження профспілкового бюджету на 2016 рік», «Про основні статистичні дані за 2015 рік», затвердила план роботи Центральної Ради Профспілки на І півріччя 2016 року, прийняла рішення про проведення в квітні місяці ІІІ Пленуму Центральної Ради Профспілки, а також заслухала голову Черкаської обласної організації Профспілки Веселовську Л.В. «Про практику роботи Черкаської обласної ради Профспілки щодо реалізації молодіжної політики» Президія своїм рішенням оголосила про проведення в 2016 році галузевого огляду-конкурсу на кращу організацію роботи виборних профспілкових органів з охорони праці. Президія також підтримала кандидатуру Осового Григорія Васильовича на посаду Голови Федерації профспілок України.

В той же день відбулась зустріч членів Президії Центральної Ради Профспілки. В зустрічі взяли участь Іванкевич В.В., заступник міністра – керівник апарату, Бичков С.І., директор департаменту забезпечення діяльності Міністра, Крентовська  О.П., директор департаменту стратегічного планування та аналізу, Суліма О.В., начальник управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг, Полякова О.Ю., директор департаменту соціального захисту інвалідів,  Товстенко О.П., директор департаменту заробітної плати та умов праці, Задніпрянець В.А., заступник директора фінансово-економічного департаменту, Кікіна С.О., директор департаменту ринку праці та зайнятості, Хохленков І.О., директор департаменту оздоровлення та санаторно-куротного лікування, Підлужна Н.В., заступник директора департаменту стратегічного планування та аналізу, спеціалісти інших департаментів Міністерства.

Основні проблемні питання, які Профспілка запропонувала для обговорення стосувались реформування в соціальній сфері та очікувані зміни в процесі децентралізації влади в Україні, спроможність окремих установ для збереження фахівців та підняття престижності їх роботи в соціальній сфері. Це питання нове для його розуміння всіма учасниками процесу, зараз в окремих регіонах розпочались процеси створення громад і профспілки не можуть стояти осторонь. Члени Президії запропонували проведення кущових нарад разом з керівниками структур соціальної сфери для більш широкого розуміння процесів децентралізації і пошуку відповідей на питання, що виникають. Міністр погодився з цією пропозицією.

Одним з головних чинників престижності праці безумовно є забезпечення фінансуванням установ та закладів соціальної сфери та гідна оплата праці, про це йшла мова на зустрічі. В цьому контексті було обговорено ситуацію, що склалась з забезпеченням коштів на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 16 вересня 2015 р. № 732 «Деякі питання оплати праці працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад», якою з метою стимулювання працівників структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад встановлено щомісячну надбавку за особливий характер роботи в розмірі 50 відсотків посадового окладу працівникам структурних підрозділів з питань соціального захисту населення місцевих державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних у містах рад, які виконують функції з надання різних видів соціальної допомоги. В минулому році видатки на цю надбавку були передбачені в Державному бюджеті, в 2016 році проблема фінансування цих виплат потребує вирішення. Голова Профспілки Тьоткін В.І. попросив Міністра втрутитись в цю ситуацію і звернутись до Кабінету Міністрів України. Міністр соціальної політики України Розенко П.В. підтримав цю пропозицію і дав доручення підготувати звернення.

Хвилю звернень до Центральної Ради Профспілки викликала постанова Кабінету Міністрів України №1013 від 09.12.2015 року «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів», на виконання якої територіальні фінансові органи не виділяли достатньо коштів, по своєму трактуючи нарахування передбаченого постановою підвищення для державних службовців. Центральна Рада Профспілки зверталась до Міністерства і просила вплинути на ситуацію. Міністерством соціальної політики України було підготовлено проект постанови КМ щодо врегулювання зазначеного питання. 11 лютого 2016 року Кабінетом Міністрів України була прийнята постанова №77 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 р. № 1078 і від 9 грудня 2015 р. № 1013, якою врегульована дана ситуація. Про це йшла мова під час зустрічі і члени Президії попросили Міністра звернутись до обласних державних адміністрацій щодо справедливого розподілу коштів для працівників соціальної сфери на виконання даної постанови.

Членів Президії цікавило також питання реформування Державної служби зайнятості. Створення Національного  агенства зайнятості. Порушувалися також питання збереження чисельності працівників в галузі, оздоровлення дітей працівників, пенсійного забезпечення державних службовців та інші.

По окремих питаннях Міністром дано протокольне доручення і запропоновано щоквартально зустрічатись з профспілковим активом для обговорення назрілих проблем. Голова Профспілки Тьоткін В.І. подякував Міністру за знайдений час для спілкування і підкреслив, що в результаті активного соціального діалогу можна разом вирішити багато питань і зняти напругу в трудових колективах.

 

Профспілка працівників соціальної сфери України

 

DSC06676